Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Dreptate inseamna nu doar sa pedepsesti pe agresor, ci mai ales sa repari pentru victima raul facut! Cerem Pra...
image

Petitie: "Dreptate inseamna nu doar sa pedepsesti pe agresor, ci mai ales sa repari pentru victima raul facut! Cerem Practici Restaurative in instrumentarea conflictelor de natura individuala!"

Facebook share

Initiator: Grupul de Reflectie / Think Tankul “Societatea, intre Victima si Agresor”,
Think Tank constituit in cadrul proiectului “I4P Romania – Pregatirea Retelei Infrastructura pentru Pace Romania”

Prezentul document de advocacy a fost depus la Ministerul Afacerilor Interne
avand numarul de inregistrare 362.BI/26.02.2016

Destinatar: Domnul Petre Tobă,
Ministrul Afacerilor Interne Stimate Domnule Ministru,

Va inaintam, spre analiza, prezentul document de advocacy, prin care va propunem sa luati in considerare folosirea Practicilor Restaurative, pentru prevenirea, combaterea si instrumentarea conflictelor de natura individuala si cu consecinte penale: molestarea, violenta domestica cu vatamare corporala si violul. In masura in care veti considera ca Practicile Restaurative sunt benefice, va rugam sa luati o decizie cu privire la aplicarea lor, apeland prin intermediul nostru la serviciile specialistilor ce vor fi pregatiti in cadrul proiectului, la serviciile membrilor Retelei I4P Romania si a partenerilor in Think-Tank, a specialistilor care se vor instrui in activitatile de multplicare ce se vor derula, inclusiv dupa terminarea acestui proiect. Practicile Restaurative sunt metode moderne de abordare a conflictelor.

Aceste metode au fost testate in Australia, Statele Unite, Canada, Vestul UE, si s-a dovedit in ultimii 35 de ani ca au o eficienta sporita in prevenirea, combatera si instrumentarea conflictelor, mai cu seama a celor care au si o puternica incarcatura emotionala, precum reiese clar din suportul de curs “Reconciliere prin Practici Restaurative” si din bibliografia acestuia http://www.aidrom.ro/wp-content/uploads/2015/08/Reconciliere-prin-Practici-Restaurative.pdf sau https://www.academia.edu/16394511/THE_NEED_TO_INCORPORATE_RESTORATIVE_JUSTICE_AND_ITS_PROCEDURES_UNDER_THE_JUSTICE_SYSTEM_IN_ROMANIA

Eficienta sporita a acestor metode, vine din faptul ca tot procesul de prevenire, combatere si instrumentare a conflictelor se concentreaza pe cum ar putea fi reparat raul, prejudiciul produs, pe echilibrarea emotionala si nevoile victimelor, (adesea pe potentialii faptuitori, in conferintele de prevenire a escaladarii conflictului). Prin Practicile Restaurative cei care au generat conflicte de natura individuala cu consecinte penale nu sunt supusi doar unui proces retributiv - punitiv, ci recuperati prin asumarea constienta a raului facut, cu elaborarea de propuneri realiste si impelementabile pentru echilibrarea situatiei.

Mentionam ca masurile retributive, inclusiv cele penale (daca este cazul) nu sunt excluse prin aplicarea Practicilor Restaurative, ci doar capata alt sens. Astfel, spre exemplu, o infractiune de molestarea a unui minor, de violenta domestica si/sau viol a unei femei nu va ramane la stadiul de sentinta pronuntata impotriva faptuitorului, ci va genera si masurile reparatorii de reconstructie a demnitatii persoanei lezate. Un act de intimidare sau de violenta, nu va ramane doar la nivelul constatarii faptului si a aplicarii legii, ci va genera procese de schimbare, motivatii de asumare a raspunderii, caci Practicile Restaurative sunt intai de toate procese de schimbare a mentalitatii.

Fiind in mod dominant procese de schimbare de atitudine si de mentalitate, folosirea Practicilor Restaurative in tipologia de conflicte mai sus mentionata, va genera sustainabilitate la nivelul familiilor si, in acelasi timp, speram o sdiminuare a violentelor domestice, o cultura a auto-responsabilizarii tuturor actorilor (agresor, victima, adulti, minori) fata de actul convietuirii si mediul familial. Folosirea Practicilor Restaurative, inainte de oricea altceva, administraza faptuitorilor - care au generat stari conflictuale - un set de valori, pe care acestia inteleg (in cele din urma) ca le-au ignorat, desconsiderat si incalcat. Cel mai adesea, in locul frustarilor generatoare de violenta, faptuitorii dezvolta un proces de regret si empatie, re-evalueaza situatia si, in loc sa se apere de acuzatii (care mai degraba ii inraiesc) isi asuma responsabilitatea. Ori, stim ca asumarea timpurie a responsabilitatii de catre cetateni, este cheia de bolta a unei constructii sociale si a unei co-guvernari responsabile cu toti factorii interesati.

Va rugam sa retineti ca o constatare ce determina autoritatile din multe state sa abordeze instrumentarea cazurilor de violenta asupra copiilor si femeilor prin Practici Restaurtative este aceea ca in urma proceselor restaurative scade vizibil gradul de recidiva, fapt care duce la optimizarea comportamentelor agresorilor.

Prezentul document de advocacy este elaborat intr-un Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine autorului si/sau multiplicatorului. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org şi http://www.fondong.fdsc.ro

07/03/2016

Autor: Membrii Think Tankului "Societatea intre Victima si Agresor": Liliana Elena Dobrica, Gabriela David, Daniela V. Stefanescu, Mihail Brinzea
Destinatar: Domnul Petre Tobă, Ministrul Afacerilor Interne
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =