Prima pagina » Petitii online » Comemorarea Holocaustului și absența romilor din agenda Administrației Prezidențiale

Petitie: "Comemorarea Holocaustului și absența romilor din agenda Administrației Prezidențiale"

Către Administrația Prezidențială, În atenția Excelenței Sale, Domnului Președinte al României, Klaus Werner Iohannis, Domnule Președinte, Am luat act cu stupefacție de faptul că minoritatea romilor din România, ai cărei membrii au fost deportați de guvernul pro-nazist în lagărele de concentrare, victime ale Holocaustului, nu au beneficiat de atenția și respectul cuvenit din partea dumneavoastră la comemorarea evenimentelor din perioada celui de-al II-lea Război Mondial pe care Administrația Prezidențială a organizat-o în data de 28 ianuarie 2019. Conform legii 107 din 2006, art 2, lit d, Holocaustul este definit ca fiind “persecuția sistematică sprijinită de stat și anihilarea evreilor europeni de către Germania nazistă, precum și de aliații și colaboratorii săi din perioada 1933-1945. De asemenea, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, o parte din populația romă a fost supusă deportării și anihilării” Cu toate acestea, domnule Președinte, supraviețuitorilor romi ai Holocaustului nu le-a fost acordată atenția cuvenită, respectul și demnitatea de a fi măcar prezenți la eveniment, dacă nu decorați, așa cum bine ați procedat în cazul evreilor cu experiențe similare și dramatice. Considerăm această scăpare un incident de documentare și nu neapărat rea-voință sau ignoranță, deși este al doilea an consecutiv când supraviețuitorii romi, câți au mai rămas încă în viață, nu sunt invitați de către Administrația Prezidențială la comemorarea tragediei pe care au trăit-o și ei. Astfel, Domnule Președinte, vă solicităm un răspuns prin care să explicați acest incident și, totodată, sperăm să ne asigurați că, în agenda evenimentelor viitoare pe care le organizați în ceea ce privește comemorarea Holocaustului, tragedia prin care au trecut romii din România va beneficia de recunoașterea și de respectul cuvenit supraviețuitorilor romi din partea Președintelui României, inclusiv prin decorarea acestora. În speranța unui răspuns pozitiv, cu considerație, inițiator platforma #aresel

29/01/2019

Autor: plarforma #aresel