Prima pagina » Petitii online » Propunere pentru schimbarea modului actual de calcul si de aplicare a taxei auto

Petitie: "Propunere pentru schimbarea modului actual de calcul si de aplicare a taxei auto"

Doamna Ministru,

As vrea sa fac o observatie si o propunere in acelasi timp legat de taxa auto.

Forma propusa de fostul ministru Borbely, mentinuta si redusa in mandatul dumneavoastra este nefericita si discretionara.
Motivele sunt evidente si au fost expuse si in presa asa ca nu o sa insist foarte mult.
Totusi mentionez ca principalul motiv este incalcarea dreptului de proprietate garantat prin Constitutie, dezavantajand anumite categorii de proprietari de autovehicule si ingradind libera circulatie a bunurilor.
Va dau un simplu exemplu: Un proprietar de Dacia logan din 2005 se confrunta cu o taxa de peste 1500 de euro in conditiile in care pe piata autoturismul sau are o valoare medie de 2500 de euro. (acesta habar nu avea ca valoarea proprietatii sale, printr-o decizie a statului, va scadea la un moment dat cu mai mult de 50 %)

Aceasta taxa in majoritatea statelor Uniunii nu exista. Ideal ar fi sa nu existe nici la noi.
Nu sunt familiarizat cu nevoile bugetare ale statului nostru dar daca nu se poate scapa de ea- din diferite motive: ca este nevoie de ea pentru stimularea reinoirii parcului auto; ca trebuie platite daune in cazul restituirii vechii taxe etc;
- firesc este sa gasim o forma acceptata de toata lumea si eficace.

In acest sens propunerea mea este sa taxam toate inmatricularile de autoturisme cu o taxa unica de poluare in cuantum de 100 euro. Astfel nu ar scadea nici incasarile la bugetul de stat, marind baza de impozitare si prelungind-o in timp ( o masina in cazul vanzarilor succesive este taxata de mai multe ori), si s-ar stopa definitiv fenomenul inmatricularilor in Bulgaria, Ungaria etc. care sunt un real pericol pentru participantii la trafic si un factor favorizant de criminalitate.
( sunt mai dificil de recuperat daunele in cazul un accident cu un autovehicul inmatriculat in Bulgaria si mai greu de identificat soferul, posesorul sau proprietarul autoturismului). Taxele din RCA, Casco, impozitul pe proprietate etc ar fi incasate de statul roman.
Nu ar mai exista nemultumiri in randul majoritatii soferilor.

Va multumesc
Cu stima,