Prima pagina » Petitii online » Protestul profesorilor de Fizica din Romania

Petitie: "Protestul profesorilor de Fizica din Romania"

In ultimii 20 de ani asistam la o criza fara precedent a Educatiei, si a Scolii Romanesti in general, criza care nu poate fi rezolvata decat cu greu prin implicarea tututor celor din sistem.
Desi aparent lucrurile merg inainte, numai rezultatele nu sunt pe masura asteptarilor. Suntem pusi in fata unor dificultati carora dumneavoastra ca si guvernanti inca nu gasiti solutiile adecvate.
Renuntarea rapida si aproape in totalitate la structurile, programele, manualele si regimul zilnic de pregatire, de catre cei care au condus destinele Scolii Romanesti, a determinat aparitia haosului in functionarea sistemului educational.
Doresc astfel sa subliniez importanta si studiul Fizicii in Romania, la toate nivelurile educationale, stiinta care in ultimul timp, nu a prea mai interesat pe nimeni, fiind decazuta voit din drepturile ei, de catre abilitatii sistemului educational.
Popularizarea stiintei a reprezentat intotdeauna una dintre cele mai dificile cai, dar, totodata, a oferit si cele mai frumoase momente aducatoare de glorie unei natiuni.
Fizica este una dintre cele mai vechi discipline academice, este STIINTA care studiaza proprietatile si structura materiei, formele de miscare ale acesteia precum si transformarile lor reciproce.
Consideram ca modificarea planurilor cadru, in cadrul Proiectul de restructurare a curriculumului , prin care FIZICA ca si stiinta fundamentala este asimilata cu Stiinte ale naturii este o mare greseala.
Fizica ar trebui sa fie reasezata in cadrul curriculumului scolar.
Sa nu uitam aportul FIZICII la dezvoltarea unei gandiri structurale, independente si creative a elevilor, iar acest deziderat devine o simpla declaratie atata timp, cat in cadrul ciclului de observare si orientare, fizica se studiaza doar o ora pe saptamana, iar in cilul de aprofundare doua ore/saptamana, reducandu-se la zero in ciclul de specializare pentru anumite profile.
Fizica are o reala deschidere, promovand interdisciplinaritatea, dar trebuie inteles faptul ca aceasta interdisciplinaritate nu trebuie sa anuleze disciplinaritatea.
Nu cred ca doriti a avea un sistem cu educabili doar posesori ai unor algoritmi de lucru aplicabili in situatii punctuale si mai putin ganditori.
Ca si profesori de fizica, dorim într-un anume fel, si vrem sa aducem un miracol la realitate, dar problema este că atunci când eşti înconjurat de oameni care nu pot crede si vedea, ceea ce facem noi, este foarte greu să realizam ceva.

12/01/2010

Autor: