Prima pagina » Petitii online » Societetea civilă spune „Nu” legii anti-defăimare socială !

Petitie: "Societetea civilă spune „Nu” legii anti-defăimare socială !"

În apel se arată că „semnatarii acestei petiții solicităm Parlamentului României să respingă proiectul legii privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup (aşa-numită lege „anti-defăimare socială”), în formă actuală recent aprobată de Senat. Considerăm că o asemenea lege poate fi folosită că instrument de intimidare a vocilor incomode din presă şi societate civilă şi poate duce la încălcări grave ale dreptului la liberă exprimare”.
Ce prevede proiectul

Mai mult, „suntem împotriva acestei legi deoarece definiţiile privind „grupul social” şi „defăimare socială” sunt vagi, imprevizibile şi permit interpretări abuzive. Astfel, defăimarea socială este definită că „fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un anumit grup social”. Grupul social e definit drept „categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limba maternă, tradiţii culturale, apartenenţa POLITICĂ, orientare sexuală, origine socială, avere, dizabilităţi, boală cronică necontagioasa sau infecţie HIV/SIDA”. Proiectul de lege în cauza prevede amenzi contravenţionale semnificative pentru defăimarea socială (1000-30000 de lei dacă ţintă defăimării este o persoană fizică sau 2000-60000 lei dacă discriminarea vizează un grup social)”.

09/10/2015

Autor: Vasile Alexandru Popescu