Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Nu vrem să fie impusă în şcoală predarea religiei in Republica Moldova!
image

Petitie: "Nu vrem să fie impusă în şcoală predarea religiei in Republica Moldova!"

Facebook share

ACI Hyde Park se declară profund îngrijorată vizavi de luările de poziţie ale unor înalţi demnitari din noul Guvern de la Chişinău, conform cărora se preconizează introducerea în şcoală a religiei, mai exact a Educaţiei Creştin-Ortodoxe, în calitate de obiect de studiu. Considerăm că legalizarea în şcoli a noului obiect de studiu este în contradicţie flagrantă cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova, care stipulează că Biserica e separată de Stat. Totodată, religia în şcoală va fi un măr al discordiei, va genera noi surse de discriminare, îi va împărţi pe elevi şi profesori în creştini (ortodocşi) şi necreştini (neortodocşi), va prejudicia grav interesele elevilor care nu provin din familii creştine (ortodoxe).

Este evident că rolul şcolii în societate e unul de informare, nu de îndoctrinare. Religia nu este o ştiinţă, deci implicit nu se pretează studiului obligatoriu în şcoli. Fiecare cetăţean credincios este liber să-şi manifeste ataşamentul faţă de religia sa în spaţiul intim şi în locaţii special amenajate pentru susţinătorii unui cult sau altul - biserici, case de rugăciuni, sinagogi, moschei, temple etc.

Autorităţile sunt obligate să prevadă riscurile inerente unui asemenea demers nechibzuit cum este studiul obligatoriu al dogmelor unui cult şi să nu polarizeze societatea inventând artificial încă un conflict inutil. ACI Hyde Park protestează împotriva tentativelor de subminare a statului laic prin introducerea religiei în şcoli şi cere responsabililor să nu admită încălcarea Constituţiei RM, neadmiţând ingerinţa bisericii în treburile publice.

09/12/2009

Autor:  
Destinatar: Parlamentul şi Guvernul Republicii Moldova
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =