Prima pagina » Petitii online » Hrana pentru toti

Petitie: "Hrana pentru toti"

In 1996, "Declaratia de la Roma asupra securitatii alimentare mondiale", a reafirmat "accesul la hrana sigura si nutritiva ca drept al tuturor". De asemenea, semnatarii si-au luat un angajament politic fata de "eradicarea foametei in toate tarile".
In 2008, subnutritia si infometarea nu numai ca sunt in crestere in multe colturi ale lumii, dar ele ating noi culmi ale suferintei. Recoltele diminuate si irosite, preturile care cresc vertiginos, practicile zootehnice nesustenabile sunt numai cativa din factorii care impreuna supun oamenii vulnerabili la riscuri ce le ameninta viata.
Nu este acceptabil ca in situatia actuala in care foametea si malnutritia omoara aproape sase milioane de copii in fiecare an, procente enorme din recoltele disponibile sa fie folosite ca hrana pentru animalele de ferma. Aproximativ 24.000 de persoane mor în fiecare zi de foame sau de boli cauzate de foamete. Aceasta cifra a scazut de la 35.000 cu zece ani în urma si respectiv 41.000 acum douazeci de ani. Trei sferturi din totalul deceselor sunt copii sub cinci ani.

. Astazi 10% dintre copiii din tarile în curs de dezvoltare mor înainte de a împlini vârsta de cinci ani. Aceasta cifra a scazut de la 28% acum cincizeci de ani.

. Lipsa de alimente si razboaiele cauzeaza doar 10% din decese desi acestea sunt cauzele de care se aude cel mai des. Majoritatea deceselor datorate foametei sunt cauzate de subnutritie cronica. Familiile pur si simplu nu au destula mâncare. Acest fapt la rândul lui este cauzat de saracia crunta în care se zbat aceste familii

. Inainte de a provoca moartea, subnutritia cronica afecteaza vederea, cauzeaza apatie, opreste cresterea normala si mareste susceptibilitatea la îmbolnavire. Persoanele cu subnutritie severa nu sunt capabile sa foloseasca functiile de baza ale organismului uman.

Se estimeaza ca aproape 800 de milione de oameni din întreaga lume sunt afectati de foamete si subnutritie, aproape de 100 de ori mai mult decât cei care de fapt mor din aceasta cauza în fiecare an.

De multe ori saracii au nevoie doar de câteva mijloace simple pentru a produce hrana suficienta pentru nevoile proprii. Acestea sunt: seminte de calitate, unelte corespunzatoare, acces la apa, iar îmbunatatiri modeste ale tehnicilor agricole si metodelor de pastrare a alimentelor pot fi deasemenea utile.

Majoritatea expertilor cred ca, finalmente, cea mai buna solutie pentru eradicarea foametei este EDUCATIA. Oamenii educati sunt mai capabili sa iasa din ciclul saraciei care cauzeaza foamete.

Impreuna putem gasi solutii pentru problema lipsei sau insuficientei hranei, de orice natura: alimentara, culturala sau spirituala.

01/11/2009

Autor: Scoala cu clasele I-VIII Albesti jud. Botosani