Prima pagina » Petitii online » Legea 95/2006 (Legea Sanatatii) contine prevederi neconstitutionale;somerilor neindemnizati nu li se garantea...

Petitie: "Legea 95/2006 (Legea Sanatatii) contine prevederi neconstitutionale;somerilor neindemnizati nu li se garanteaza dreptul constitutional la ocrotirea sanatatii;eliminati prevederile aberante din aceasta lege!!!"

Articolul 213,alin (4),coroborat cu prev art 259,alin (9) din Legea 95/2006 modificata si completata,este neconstitutional in masura in care obliga somerii neindemnizati(care,prin definitie,sunt persoane fara venituri),sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate(CASS) calculata prin aplicarea cotei de 5,5% din valoarea salariului minim pe economie.De asemenea,art 259,alin (7),lit (a) din Legea 95/2006 este neconstitutional. Acesta obliga pesoanele fara venituri(inclusiv somerii neindemnizati) sa plateasca CASS calculata prin raportare la valoarea salariului minim pe economie(la care se adauga si penalizari), retroactiv pe ultimele 6 luni,desi acestea nu au realizat niciun venit in perioada respectiva si,evidend,s-au aflat in imposibilitatea de a achita aceasta contributie.
Stabilirea unui nivel minim al CASS este constitutional doar in masura in care acesta este proportional,rezonabil,echitabil in raport cu venitul obtinut si,mai ales,tine cont de capacitatea contributiva a persoanei vizate.Este abuziv sa se presume ca un somer neindemnizat-persoana fara venituri, poate avea capacitate contributiva pentru a plati CASS ca si cum ar castiga salariul minim pe economie.Acesta nu va plati respectiva contributie pentru ca ,pur si simplu ,nu are cu ce.Orice prevedere legala care obliga somerul neindemnizat-persoana fara venituri,sa plateasca CASS calculata ca si cum acesta ar castiga salariul minim pe economie,fara sa se tina cont de capacitatea contributiva reala a acestuia,este vadit neconstitutionala intrucat incalca dispozitiile art 5,alin (2) din Constitutia Romaniei care consacra principiul asezarii juste a sarcinilor fiscale.
Legea 95/2006,in forma ei actuala,nu garanteaza dreptul constitutional la ocrotirea sanatatii pentru somerii neindemnizati.Neavand capacitatea contributiva de a plata contributia stabilita de lege,aceste persoane raman neasigurate.O persoana neasigurata nu beneficiaza de servicii medicale decat limitativ in situatii de urgenta.Somerii neindemnizati ar trebui sa fie asigurati,fie fara plata contributiei,fie cu plata contributiei din alte surse(de exemplu,din fondul asigurarilor de somaj,chiar daca nu beneficiaza de indemnizatie de somaj),adica sa fie inclusi in categoriile prevazute de art 213,alin (1) sau alin (2),pana in momentul in care acestia nu mai au statutul de somer.
Art 257,alin (2),lit (f) din legea 95/2006 este,de asemenea, neconstitutional in masura in care obliga persoanele care obtin doar un venit modic sub forma de dobanda bonificata de banca,sa plateasca CASS calculata prin aplicarea cotei de 5.5% din salariul minim pe economie,daca valoarea acesteia este disproportionata comparativ cu cuantumul venitului.Contributia astfel calculata ajunge sa fie mai mare decat venitul obtinut,ceea ce echivaleaza cu confiscarea acestuia.Asa s-a ajuns in situatia aberanta ca ANAF-ul sa "confiste" alocatiile de stat ale copiilor!!!
MODIFICATI LEGEA 95/2006 (LEGEA SANATATII) SI ELIMINATI PREVEDERILE ABERANTE DIN ACEASTA!!!

08/01/2015

Destinatar: Ministerul Sanatatii; Guvernul Romaniei;Parlamentul Romaniei;Avocatul Poporului