Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Democratia nu mai functioneaza in Romania - Solicitam cetatenia unui stat din UE cu vechime in democratie !
image

Petitie: "Democratia nu mai functioneaza in Romania - Solicitam cetatenia unui stat din UE cu vechime in democratie !"

Facebook share

Sunt semne clare ca democratia din Romania este bolnava, iar pe zi ce trece cetatenii nu mai au incredere in institutii sau in reprezentantii alesi de ei . Politicienii fac apel la vointa majoritatii si la poporul suveran, dar poporul nu mai este suveran pentru ca nu participa la niciuna din deciziile importante ci pur si simplu, a fost exclus din spatiul public.

Spatiul public romanesc se caracterizeaza printr-o distanta imensa dintre cetateni si putere, spatiul fiind umplut poate de nesimtirea functionarilor publici care il umilesc pe cetatean in fiecare moment al interactiunii dintre ei.

Alesii prin vot sunt surzi, aroganti si au blocat toate intrarile in sistemul de putere. Democratia excluderii functioneaza cu o tot mai sistematica frecventa in toate situatiile in care se decide cate ceva.

Tabara politicienilor majoritari din Parlamentul Romaniei a ajuns sa fure voturile din plenul Camerei Deputatilor pe fatza, fara jena (vezi ca exemplu cazul Roberta Anastase, presedinta a Camerei Deputatilor)

Constitutia a fost interpretata dupa bunul plac, dupa chichitze lingvistice, interpretare menita sa rezolve situatii de distributie a puterii intre un Prim Ministru si un presedinte. Cine conduce Romania, ne intrebam in multe situatii, Presedintele sau Premierul ? Romania se balanseaza intre un regim prezidential si unul parlamentar, iar populatia de cele mai multe ori se uita naucita la acest spectacol , finalizand cu neparticiparea la vot.

Absenteismul masiv de la vot nu este un blam la adresa oamenilor politici, nu este un gest constient de revolta asa cum il prezinta unii analisti prin presa noastra. Este un gest de abandon, un semn de abrutizare a cetateanului care nu mai cauta solutii si care nu mai crede ca ar fi cineva capabil sa faca ceva pentru el sau pentru Romania.

Absenteismul nu este nici greva electorala, ci este o forma de fraudare din partea publicului. Cetateanul nu se revolta cand nu merge la vot, el fura pur si simplu ceva din edificiul democratiei. Politicianul il minte firesc, iar cetateanul face la fel, dar nu ca sa se razbune, o face din convingere si pentru ca asa a fost obisnuit sa se comporte cu tot ceea ce nu poate fi cuantificat doar in avantajul lui.

Cetateanul stie ca are dreptul sa nu mearga la vot, dar nu isi ia acest drept constient, deschis, ci il fura, isi ia aceasta libertate pe furis. Absenteismul, la noi, nu este unul de protest, adica politic, ci este unul cultural sau social, comportament invatat de dezinteres fata de participarea si actiunea colectiva.

Nu merg oamenii la vot si pentru ca sunt dezamagiti de alegerile proaste pe care tot ei le-au facut in trecut. Au votat de multe ori aiurea, la misto, l-au votat pe unul ca e mai diliu, au taxat cu siktir pe unii intelectuali care isi incercau sansa, iar acum vad ca lucrurile nu merg bine, dar nu stiu de ce. In ruptul capului nu ar putea sa accepte ca ei sunt cei care au gresit cand au votat hoti, caricaturi sau smecheri care le-au facut promisiuni desarte si ei le-au crezut.

Sau exista alternativa de a merge la vot a unora care in mod normal ar fi dintre absenteisti, cetateni cumparati de politicienii puterii actuale, cu o sticla de ulei sau un kilogram de zahar;
In aceasta situatie raman in minoritate cetatenii care stiu care ar fi mecanismele si instrumentele democratiei si care merg sa voteze conform constiintei lor, dar ajung in situatia sa se supuna vointei reprezentantilor celor care si-au vandut votul pe miza "economica" a sticlei de ulei sau a kilogramului de zahar, fara putinta de a mai schimba ceva in bine.

Societatea civila in Romania este transformata intr-o forma abstracta fara fonduri care fara existenta zilnica asigurata nu e capabila sa ia atitudine. Populatia nici macar nu stie ca societate civila inseamna o forma organizata cu scopuri clar definite pentru care exista necesitatea de a avea fonduri. Scopurile si fondurile societatii civile (mai ales la nivel de asociatii si fundatii) au fost confiscate si deturnate se pare de catre privilegiatii urmasi ai vechii politii poitice, dar si de o parte a clasei politice.
Unde se redirectioneaza 20% din impozitul pe profit al firmelor care fac profit si care ar trebui sa ajunga si la societatea civila ? Din cate stim prin inginerii financiare dispar in buzunarele privilegiatilor. Marea masa a populatiei nici nu a auzit despre acest tip de fonduri , pentru ca in Romania nici nu s-a dorit sa existe o societate civila care sa poata lua cu adevarat atitudine.
Cetatenii cu buna stiinta nu au fost sau nu sunt informati despre ceea ce inseamna democratia si depre mecanismele si instrumentele ei, tocmai pentru ca o populatie neinformata este o populatie usor de manipulat.

Institutiile statului sunt politizate masiv. Din 2009 incoace, aproape totul e politizat cu oamenii puterii care raspund la comenzi politice in favoarea puterii si a clientelei.

Separatia intre puteri pe zi ce trece este doar mimata, in fapt ea nu mai da semne sa functioneze.

Se practica Politia Politica mascata; Zilnic sunt mediatizate tot mai multe dosare penale fabricate cu scopul de a santaja si/sau a racola politicieni sau profesionisti in cercurile majoritatii politice pentru interesele ei si ale clientelei.

Mai sus sunt mentionate doar unele dintre elementele care in Romania fac democratia bolnava si nefunctionala .

Viitorul pentru Romania cu astfel de atitudini, poate fi de tara cel mult cu economie de piata, dar fara libertati cetatenesti, pe scurt se contureaza un model de tip CLEPTOCRATIE !

Semnatarii acestei petitii mentionam ca nu problemele economice din Romania ne imping la acest gest, ci faptul ca dorim sa traim intr-o democratie autentica si ca urmare solicitam cetatenia unuia dintre statele din UE cu vechime in democratie : Austria , Belgia/Belgium , Cipru/Cyprus , Danemarca/Denmark , Finlanda/Finland , Franta/France , Germania/Germany , Irlanda/Ireland , Italia/Italy , Lussemburg/Luxembourg, Olanda/Netherlands , Portogalia/Portugal , Regatul unit al Marii Britanii/United Kingdom , Spania/Spain , Suedia/Sweden !

07/10/2011

Autor: autorul a ales ca aceasta informatie sa nu fie publica
Destinatar: Ambasadele a 15 state din UE cu vechime in democratie, Austria , Belgia , Cipru , Danemarca , Finlanda , Franta , Germania , Irlanda , Italia, Luxembourg, Olanda, Portugalia,, Regatul unit al Marii Britanii , Spania , Suedia
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =