Prima pagina » Petitii online » Imbunatatirea Notepad, editorul de text default din Windows

Petitie: "Imbunatatirea Notepad, editorul de text default din Windows"

Notepad, editorul default Windows, trebuie imbunatatit. Una dintre deficientele majore este limitarea numarului de caractere pe care il poate avea o linie:
- daca se activeaza word wrap, in cazul in care vrei sa scrii un paragraf mai lung, la sfarsit de linie se introduce automat un enter fizic; in momentul in care faci copy paste, obtii un text cu enteruri la sfarsitul fiecarei linii, si nu un text, un singur paragraf, cu un singur enter la sfarsit.
- daca se dezactiveaza word wrap se intampla cel mai oribil lucru, lungimea liniei de text este limitata la un anumit numar de caractere. Cand se ajunge la acel numar de caractere, se introduce automat un enter. Brilliant, or not?!!!

Deci, sa zicem ca vrei, ca programator, sa salvezi un query foarte lung, pe o singura linie. Nu poti face acest lucru folosind Notepad.
Sa presupunem, ca simplu utilizator, ca vrei sa editezi un articol pe care vrei sa-l postezi ulterior pe un site. Nu poti face acest lucru folosind Notepad.
Astfel, cu word wrap activ sau inactiv, rezultatul este acelasi, esti condamnat sa nu poti scrie paragrafe lungi. Utilizatorii Windows care editeaza texte mai lungi folosind Notepad, nu au alta solutie decat sa foloseasca programe alternative (ex: Word, UltraEdit, etc).

E timpul ca Windows sa aduca imbunatatiri semnificative editorului de text default, Notepad.
Alte sisteme de operare ofera editoare text foarte puternice, care pur si simplu spulbera capacitatile Notepad. Gedit de pe platformele desktop linux ofera, printre altele: numerotare linii, line highlighting, uppercase-lowercase conversion si, evident, un word wrap ca la carte, care functioneaza impecabil.

Propunem urmatoarele imbunatatiri esentiale pentru Notepad:
- cand este activat word-wrap, sa nu se introduca automat enter (new line) la sfarsitul fiecarei linii
- sa nu existe o limita de caractere pentru lungimea unei linii
- line highlighting - linia curenta sa fie evidentiata cu o culoare de background
Extra:
- uppercase-lowercase conversion pentru textul selectat
- smart home / end cursor positioning

22/04/2010

Autor: Ionut Bodea