Prima pagina » Petitii online » SCHIMBATI LEGEA EDUCATIEI!

Petitie: "SCHIMBATI LEGEA EDUCATIEI!"

Școlarii noștri au o programa extrem de incarcata. Cu toate eforturile cadrelor didactice de a-i determina sa iubeasca scoala, de a-i introduce in tot felul de activități care le fac plăcere, copiii nostri nu mai privesc deloc școala așa cum ar trebui să o facă. Tudor, copilul meu are cea mai potrivită învățătoare. E vesela, are metode de predare dintre cele mai moderne, e invatatoarea pe care si-ar dori-o oricine. Dar în România zilelor noastre, se pare ca nu e de ajuns. Sistemul de invatamant castiga in batalia cu copilaria, doborând-o, iar cei care l-au creat au uitat parcă, cât de prețioși sunt acești ani ai copilăriei. L-am determinat pe Tudor sa-i scrie o scrisoare minstrului Educatiei si a scris-o, bineinteles, cu ajutorul meu. Desi e destul de lunga, va rog sa va rapiti cateva minute si sa o cititi. Va veti regasi copilul acolo.
Domnule ministru al Educației,
Mă numesc Tudor și am 9 ani. După cum o spune și vârsta, sunt elev și tot după vârstă, ar trebui să fiu și copil, doar că nu mai pot să copilăresc. Poate vă întrebați de ce. E simplu de răspuns. La fel ca alte milioane de copii care învață în România, eu nu mai am timp de copilărie. Nu mai am timp să mă bucur de frumusețea acestor ani pe care nu-i voi mai întâlni niciodată. Nu mai am acest timp pentru că dumneavoastră și colegii dumneavoastră ați hotărât astfel. Ne-ați încărcat ghiozdanele cu zeci de cărți fără să vă întrebați dacă avem puterea să le cărăm în spatele nostru micuț. Toate aceste zeci de cărți care depășesc numai ca greutate puterea noastră de înțelegere, trebuie să le răsfoim din scoarță în scoarță, și să le învățăm. Pentru fiecare materie avem caiete de clasă și de teme, caiete tip în format mare, avem cărți și culegeri. Nu avem cum să le parcurgem în timpul orelor de curs, dar dumneavoastră ați hotărât că avem timp acasă. Ce mai contează dacă acela e considerat timp liber? Ce nevoie avem noi la 9 ani de timp liber?
Aș vrea să vă spun cum arată o zi din viața unui elev de clasa a III a. Mă trezesc la ora 7, mă spăl, mănânc , mă îmbrac și plec la școală. Mă întorc la 12 sau 13 și mă simt obosit. Cu toate acestea, după masa de prînz, sunt nevoit să mă apuc imediat de teme. Sunt un copil inteligent, nu foarte harnic, dar mă străduiesc să le termin cât mai repede, poate am timp să ajung la baschet sau la alte activități pe care mi-aș dori să le desfășor. În general termin temele în jurul orelor 16, 17 (pentru că mă grăbesc să scap odată de ele, chiar cu riscul de a scrie mai urât), uneori chiar mai târziu. Deși după ce m-am chinuit cu temele la matematică, română, științe, educație civică sau lectură vreau să desenez. E marea mea pasiune și, după cum spun cei care se pricep să aprecieze, sunt destul de talentat la desen. Am un caiet cu benzi desenate realizat de mine. Uneori însă ochii mei sunt prea obosiți să mă mai ajute la desen și atunci nu vreau decât să stau așa.., fără să fac nimic. Chiar fără să mă joc. Alteori, doar părinții mei văd cât sunt de obosit dar eu nu vreau cu niciun chip să mă opresc din desenat, chiar dacă talentul nu mi-e apreciat decât de cei ai casei și, poate de doamna învățătoare
Cam astfel se desfășoară ziua mea de lucru.Mai greu e în week-end când numai certurile cu mami reușesc să mă convingă să renunț la bicicletă, trotinetă sau role și să-mi dau întâlnire cu caietele și cărțile de școală...
Mă întreabă lumea dacă îmi place la școală. Ce credeți că răspund? Da, răspund NU răspicat, chiar dacă știu că răspunsul nu le prea convine părinților mei și chiar dacă mă simt privilegiat față de alți elevi când privesc spre doamna mea învățătoare. E o doamnă care încearcă prin veselia sa și prin metodele de predare să ne determină să iubim învățătura. Uneori reușește,chiar și atunci când ghiozdanul greu ne ia toată puterea și temele ne ocupă întreaga zi, dar de cele mai multe ori, suntem prea obosiți să mai putem privi partea frumoasă din școala de azi.
Domnule ministru, nici nu știu de fapt ce ar trebui să vă cer. Am vrut să vă prezint situația noastră, a celor cărora dumneavoastră le hotărâți soarta. Aș vrea să vă cer doar să încercați să nu uitați că suntem niște copii și că încă mai avem nevoie de copilărie! Cât despre ce înseamnă pentru mine această copilărie.. mi-aș dori un ghiozdan mai ușor, ceva mai puține teme acasă... Mami spune că programa școlară e foarte încărcată. Eu nu știu ce înseamnă asta, dar, după cum mi s-a explicat, învățăm prea mult într-un timp prea scurt și lucruri prea grele la o vârstă prea fragedă. Poate reușiți să faceți ceva pentru noi în acest sens. Poate reușiți cumva să ne redați dreptul la copilărie, iar părinții mei să nu fie nevoiți să caute o țară cu un altfel de sistem de învățământ (pentru că sunt multe) în care să emigreze doar pentru ca noi, eu și fratele meu să ne putem bucura de copilărie!
Vă mulțumesc!
Tudor