Prima pagina » Petitii online » Stoparea constructiei de blocuri in Rezervatia Naturala " Tampa" Brasov

Petitie: "Stoparea constructiei de blocuri in Rezervatia Naturala " Tampa" Brasov"

Muntele Tampa, ultima creasta calcaroasa coborata din muntele Postavarul (1799 m), la o inaltime de aproape jumatate din cea a acestuia, respectiv 906 m, se inalta la circa 400 m deasupra orasului Brasov. Rezervatia naturala Tampa se intinde pe o suprafata de 150 ha si este singura rezervatie peisagistica din judetul Brasov. Aici au fost descrise pentru prima data doua endemisme (specii care traiesc numai intr-un anumit teritoriu) romanesti: crucea voinicului (Hepatica transsilvanica) si obsiga barsana (Bromus marcensis). De asemenea, Tampa adaposteste multe specii de pasari, mamifere si insecte (aici s-au descoperit aproape 35% din totalul speciilor de fluturi din tara noastra).
Potrivit legislatiei romanesti Tampa este deja zona protejata, adapostind 22 de specii de pasari de interes european, patru specii de mamifere si trei habitate. Numarul total de specii de animale si plante depaseste 600, pe o suprafata de doar 188,2 hectare.
In cateva cuvinte spus, Tampa este o bogatie verde pentru Brasov si nu numai.
Cu toate astea asistam incepand din vara lui 2007, la o ofensiva a constructiilor in aceasta rezervatie. Sau in imediata ei vecinatate cum sustin constructorii si probabil si cei ce au eliberat autorizatiile si avizele.
Si chiar daca ar fi in imediata ei vecinatate, ansamblul rezidential "Tampa gardens" nu este format din vile P+1 sau P+2 care poate ca nu ar iesi prea mult in evidenta langa semetia muntelui, ci din blocuri cu 14 etaje care umbresc aproape un sfert din versantul rezervatiei. Ma intreb oare, ce se intampla daca nu mai vad soarele plantele rare, pasarile sau insectele din rezervatie? Voi, cei ce conduceti destinele Brasovului, nu va intrebati acelasi lucru? Sau voi din Ministerul lucrarilor publice sau cel al mediului si dezvoltarii durabile sunteti legati la ochi?
Cer prin aceasta petitie incetarea construirii de imobile cu un regim de inaltime mai mare de P+2 in Rezervatia naturala "Tampa" sau in imediata ei vecinatate.

25/07/2008

Destinatar: Ministerul mediului si dezvoltarii durabile, Ministerul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor