Prima pagina » Petitii online » STOP BRACONAJULUI in BIOSFERA DELTA DUNARII!

Petitie: "STOP BRACONAJULUI in BIOSFERA DELTA DUNARII!"

Domnule Prim-Ministru,

- pentru impulsionarea turismului care in ultima perioada a scazut foarte mult;
- pentru a mari rata de fiscalizare a activitatilor comerciale care se desfasoara in aceasta zona;
- pentru a oferii o sansa reala bio-diversitatii din acest habitaclu,
va inaintam urmatoarea

PETITIE:

STOP BRACONAJULUI IN REZERVATIA BIOSFERA DELTA DUNARII!

Expunere de motive:
A. Turismul:
1. Pe perioada ultimilor ani s-a remarcat o scadere permanenta a numarului de turisti care viziteaza Biosfera Delta Dunarii, cu consecinte grave asupra economiei locale. Turismul in Delta Dunarii a devenit turism de weekend si se reduce la 3-4 luni pe an.
2. Turistii care vin sa viziteze Delta Dunarii pot fi impartiti in 2 categorii:
- turistii care vin pentru a admira peisajele deosebite si diversitatea florei si faunei locale si
- turistii care vin pentru a practica pescuitul recreeativ sau sportiv.
3. Pentru prima categorie, braconajul agresiv practicat a dus la reducerea daca nu chiar la disparitia unor plante si animale care erau altadata atat de admirate. Acesti turisti nu doresc decat o zona curata, bogata in plante si animale si in care siguranta lor sa nu fie amenintata de barajele de plase de pescuit sau de focurile provocate de braconieri.
4. Pentru cea de-a doua categorie, braconajul piscicol a dus la reducerea permanenta a numarului de pescari care viziteaza Biosfera Deltei Dunarii datorita reducerii densitatii pestelui. Acesti turisti isi doresc sejururi relativ lungi, pline de capturi iar consumul de peste nu este de natura sa dauneze ecosistemului. Fata de micile vapoare care transporta 5 zile pe saptamana sute de kilograme de peste catre cherhanale, turistii pescari nu pot conserva pestele capturat fiind necesara eliberarea lui.
5. Ambele categorii contribuiau la fluxul de turisti romani si straini care este in permanenta scadere.
B. Economia:
1. Biosfera Delta Dunarii este o zona DEOSEBIT de slab fiscalizata.
2. Este mult mai facila fiscalizarea in domeniul turismului decat in cel al comertului cu peste sau vanat.
3. Un flux mai mare de turisti in zona ar aduce mai mult venit bugetului de stat. Aceasta afirmatie este facuta si prin prisma posibilitatilor de verificare si pedepsire a evazionistilor. Ca un exemplu simplu, este mult mai usor sa se solicite documente comerciale la o pensiune decat a se urmari o barca incarcata de peste sau vanat.
4. Turistii, si mai ales, turistii care revin in Biosfera, aduc mai mult venit in aceasta zona. Un alt exemplu: o familie care petrece un sfarsit de saptamana in Biosfera ar cheltui intre 800 si 1200 RON si ar asigura loc de munca pentru 3-4 localnici. Daca nu, cei 4 localnici vor bracona resursa piscicola sau cinegetica si vor obtine 4 pescari x 25kg/pescar x 2 zile x 8 RON/kg peste=1600RON. Din pacate din acesti bani nu se intoarce nimic in venitul statului.
5. Braconajul este interzis prin legislatia romana. Acest lucru este insa deosebit de greu de depistat si probat in Biosfera Delta Dunarii. Pescarii si vanatorii cunosc foarte bine zona si au intotdeauna informatii referitoare la verificari iar teancurile de dosare intocmite nu fac decat sa agraveze acest fenomen.
PROPUNERI:
1. Interzicerea cu desavarsire a vanatorii in Biosfera Delta Dunarii pe o perioada de cel putin 5 ani.
2. Interzicerea cu desavarsire a pescuitului in Biosfera Delta Dunarii cu exceptia pescuitului recreeativ sau sportiv care se supune legislatiei specifice acestuia.

08/12/2011

Autor: Un anonim iubitor al naturii
Destinatar: Primul Ministru, Guvernul Romaniei