Prima pagina » Petitii online » Nu transformati Start-up Nation 2018 intr-un fiasco total! Nu toti beneficiarii ne vindem proiectele pe OLX

Petitie: "Nu transformati Start-up Nation 2018 intr-un fiasco total! Nu toti beneficiarii ne vindem proiectele pe OLX"

Scrisoare deschisă către domnul Premier Ludovic Orban, domnul ministru al finanțelor Florin Cîțu și domnul ministru al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu

Stimați domni reprezentanți ai Guvernului României,

În calitate de părți direct implicate în Programul Start-up Nation 2018, beneficiari și consultanți deopotrivă, vă înaintăm prezenta Scrisoare deschisă prin care vrem să vă expunem și punctul nostru de vedere referitor la succesul sau insuccesul acestui program. Am luat la cunoștință opiniile dvs. legate de program și ne-am dori să țineți cont și de opiniile noastre, în calitate de persoane direct interesate și implicate.

Ne-am dori să nu mai fim toți beneficiarii și consultanții încadrați în aceeași categorie și dezapreciați, pentru că așa cum există diferențe și între partide, programe de guvernare și exemple negative, la fel și în cazul oricărui program de finanțare, fie că este lansat de stanga politică sau dreapta politică vor exista și situații mai puțin corecte.

Vă rugăm să țineți cont că nu toți beneficiarii ne vindem proiectele pe OLX, în realitate se poate constata că este un număr minoritar de proiecte vândute și nici nu suntem de acord cu această operațiune care ne expune și pe noi ”riscului reputațional”. De asemenea, vă informăm că am conceput planurile de afaceri pentru a putea menține numărul de locuri de muncă asumate prin proiect. Nu ne-am propus sa folosim banii în alte scopuri decât cele prevăzute de program, și nici nu am avea cum. Programul are o procedură clară de implementare și efectuare a plăților după ce sunt deja realizate verificări și numai dacă se constată că ne-am respectat angajamentele.
Ne-am dori foarte mult să veniți în control întrucât acest lucru ar însemna că suntem pe cale să ne primim banii sau că ni i-am primit deja. Din păcate, suntem îngrijorați că neavând alocat bugetul promis, nu ni se vor mai face plățile.

Procedura de implementare prevede o primă evaluare înainte de efectuarea plății. În această etapă, în care sperăm să ajungem toți beneficiarii, se depune documentația de decont și se verifică dacă s-au făcut angajările. Partenerii dvs. bancari vor efectua vizite de verificare în teren, vor fotografia achizițiile și apoi colegii din Agențiile din subordinea dvs. vor verifica extrasele Revisal și REGES din care va reieși că s-au făcut angajările asumate. Ulterior, anual, agențiile vor primi dovada menținerii locurilor de muncă. Prin urmare, vă atragem atenția că pentru a evalua dacă au fost menținute locurile de muncă este necesar ca mai întâi să implementăm proiectele, să intre în etapa de monitorizare. Ori acest lucru se poate face după momentul iulie 2020.

Nu este posibilă o evaluare a programului Start-up Nation 2018 în prima parte a anului viitor decât pentru beneficiarii pe care i-ați plătit deja și au intrat în monitorizare. Pe noi ceilalți ne puteți vizita și suntem deschiși să vă prezentăm planurile noastre de afaceri și motivele pentru care am prevăzut 4, 5 sau 6 angajați. Prin urmare, suntem de acord să evaluați dacă programul este de succes, dar despre succesul programului se poate vorbi după ce se implementează proiectele.

În declarațiile pe care le-ați făcut ați afirmat că vreți să trimiteți controale să vedeți pe ce s-au cheltuit banii, dar atragem atenția că momentan doar o sumă mică de bani a fost atrasă, majoritatea dintre noi neajungând încă până la momentul depunerii deconturilor.
Ne-am dori să nu mai fim prinși la mijloc între luptele dintre diversele partide politice ale României. Noi am aplicat în cadrul unui program al Guvernului României, cu reguli stabilite de reprezentanții statului român.

Înțelegem că războiul dvs. este cu fostul partid de la guvernare, însă în acest război ne transformați în victime colaterale în mod gratuit și nemeritat. Ne-am dori să plecăm de la prezumpția de nevinovăție în calitate de beneficiari și consultanți.
Expuneți-i pe cei care încalcă procedura, contactați-i pe cei care își vând proiectele pe OLX, sunați beneficiarii să vedeți în ce stadii sunt cu implementarea și ce piedici au.

Veniți pe teren să ne cunoașteți, organizați o întâlnire cu beneficiarii și consultanții care i-au consiliat și descoperiți adevărul. Dar, vă rugăm, să nu mai generalizați!
Cazurile extreme nu reprezintă majoritatea. Ne place să credem că mai există și politicieni corecți și nu toți sunt corupți. Deopotrivă ne-am dori din partea dvs. aceeași atitudine imparțială, obiectivă și mai ales SUSȚINERE.

Vrem să fim antreprenori, vrem să creem locuri de muncă, vrem să implementăm proiectele Start-up Nation și să întoarcem banii înapoi la bugetul de stat!

Vă solicităm să alocați bugetul promis pentru a fi făcute plățile în anul 2020, altfel, veți reuși dvs. să transformați această inițiativă într-un eșec. Dacă nu veți aloca banii necesari în anul 2020, atunci nereușita programului va fi exclusiv pe umerii dvs. și nu pe lacunele lăsate de inițiatorii Programului Start-up Nation 2020.

Cu stimă,

20/12/2019

Autor: Asociația Consultanților Pentru Programe Antreprenoriale, Accesarea Fondurilor Structurale și de Coeziune Europene