Prima pagina » Petitii online » Petitie pentru pastrarea in circulatie a monedei cu chipul patriarhului Miron Cristea

Petitie: "Petitie pentru pastrarea in circulatie a monedei cu chipul patriarhului Miron Cristea"

Domnule Guvernator,

Pentru a marca anul omagial al Crezului ortodox şi al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane, Banca Naţională a României a pus în circulaţie, la solicitarea Patriarhiei Romane, în scop numismatic, un set de cinci monede din argint, dedicate patriarhilor Bisericii Ortodoxe Române: Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina, Iustin Moisescu şi Teoctist Arăpaşu.
Ca urmare a unor proteste aparute in presa, in legatura cu includerea patriarhului Miron Cristea, fost prim-ministru al Romaniei intre 1938-1939, intr-o emisiune numismatică a Băncii Naţionale a României, NOI, cetatenii romani semnatari ai acestei petitii salutam pozitia B.N.R., transmisa presei in data de 19.08.2010 si va rugam sa o pastrati in continuare, in ciuda unor presiuni considerabile, venite inclusiv din partea domnului ambasador al SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein.
Nascut la 18 iulie 1868 intr-o familie de tarani din Toplita (Harghita), Miron Cristea avea sa devina primul patriarh al Romaniei (1925), in urma realizarii unitatii nationale la 1 Decembrie 1918( la care a avut un rol deosebit de important).
Inteligent si silitor, Elie Cristea a fost un elev deosebit. In 1883 a absolvit scoala saseasca din Bistrita, fiind apreciat cu „clasa I cu eminenta", iar in 1887 a obtinut singurul calificativ maxim la examenul de bacalaureat sustinut la Gimnaziul superior greco-catolic din Nasaud. In toamna aceluiasi an s-a inscris la Seminarul teologic mitropolitan din Sibiu, unde a dobandit, in 1890, licenta in teologie. Fiind remarcat pentru pregatirea sa temeinica, dupa un stagiu de un an ca invatator la Scoala primara din Orastie, tanarul a primit din partea mitropolitului Transilvaniei, Miron Romanul (1874 - 1898), o bursa la Budapesta pentru a studia literele si filozofia. In cei patru ani petrecuti aici, Elie Cristea si-a desavarsit prin studiu intens formatia intelectuala. In 1895, el si-a sustinut doctoratul cu o teza dedicata vietii si operei lui Mihai Eminescu, prima lucrare de acest gen dedicata marelui poet roman, pe care l-a caracterizat cu expresia devenita celebra: „Luceafarul poeziei romanesti". Tot acum se cristalizeaza personalitatea lui de luptator pentru cauza romanilor din Transilvania.Personalitatea iesita din comun a lui Elie Miron Cristea l-a facut remarcat pana la Curtea de la Viena, astfel ca, in 1908, arhiducele Franz Ferdinand l-a convocat, impreuna cu ierarhul greco-catolic Augustin Bunea, pentru a le impartasi celor doi pastori spirituali ai populatiei romanesti din Transilvania planurile sale de federalizare a imperiului.La 21 noiembrie 1909, Elie Miron Cristea a fost ales episcop de Caransebes, hirotonirea lui ca arhiereu facandu-se la 3 mai 1910. Tanarul episcop s-a ocupat nu numai de problemele organizatorice ale Bisericii, ci si de ridicarea nivelului de instruire a populatiei, implicandu-se in dezvoltarea asezamintelor culturale, in sustinerea materiala a scolilor, confruntate, la acea vreme cu tentative de maghiarizare din partea autoritatilor, in infiintarea bibliotecilor parohiale pe care le-a inzestrat cu carti si brosuri religioase tiparite pe cheltuiala proprie. Episcopul Miron Cristea a avut un rol important la infaptuirea Marii Uniri. La 8 noiembrie 1918, el a hotarat ca numele imparatului Austriei, care inca nu abdicase, sa nu mai fie pomenit in serviciul liturgic, iar pe 1 decembrie a participat la Marea Adunare de la Alba Iulia, unde a oficiat serviciul religios ortodox. Dupa redactarea si aprobarea actului de unire, impreuna cu episcopul unit Iuliu Hossu (1917 - 1948), a facut parte din delegatia care a prezentat regelui Ferdinand I (1914 - 1927), la Bucuresti, documentul prin care se declara unirea Transilvaniei cu Romania.La sfarsitul anului 1919 este ales mitropolit-primat al Romaniei si investit la 1 ianuarie 1920, in prezenta regelui Ferdinand. In acelasi an s-a infiintat o asa numita „Constituanta bisericeasca", in care intrau membrii Sfantului Sinod, fosti ministri ai Cultelor, profesori de teologie si preoti de mir, pentru a intocmi un statut de organizare si functionare a Bisericii Ortodoxe Romane. Rezultatul activitatii acestei comisii a fost Legea si Statutul de organizare a Bisericii Ortodoxe Romane, promulgata pe 6 mai 1925, avand la baza Statutul organic al Mitropoliei Transilvaniei, conceput in 1868 de Andrei Saguna.Astfel, la 1 noiembrie 1925 este instalat ca primul patriarh al Romaniei.A reinfiintat mai multe episcopii in Transilvania (Oradea, Cluj), in Basarabia(Cetatea Alba, Hotin) etc. Prestigiul sau i-a adus in iulie 1927, dupa moartea regelui Ferdinand, numirea in Consiliul de Regenta, unde a functionat pana !a desfiintarea acestuia, pe 7 iunie 1930. Opt ani mai tarziu a fost investit ca prim-ministru si consilier al coroanei (10 februarie 1938), dar spre sfarsitul anului, la scurta vreme dupa ce implinise 70 de ani de viata si 50 de ani de slujire a Bisericii, se imbolnaveste irecuperabil si se stinge din viata, pe 6 martie 1939, la Cannes, unde plecase pentru a-si ingriji sanatatea. Trupul sau neinsufletit a fost adus la Bucuresti si inmormantat cu onoruri de stat in Catedrala patriarhala.
Avand in vedre aceste date biografice ale patriarhului Miron Cristea, consideram ca este binevenita onorarea personalitatii sale, avand in vedere rolul sau la infaptuirea Marii Uniri si la organizarea vietii bisericisti, in contextul implinirii a 85 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Romane la rang de Patriarhie.
In ceea ce priveste declaratiile unor pretinsi istorici, Radu Ioanid si Alexandru Florian, consideram ca ele sunt tendentioase si neconforme cu realitatea, dorind sa manipuleze opinia publica. Afirmatiile patriarhului Miron Cristea in privinta evreilor au fost perfect intemeiate.Desi conform recensamantului din 1930, in Romania existau 750 000 de evrei(4,2% din populatie), potrivit datelor publicate in Enciclopedia Romaniei, in Romania interbelica evreii detineau 31,14% din totalul intreprinderilor industriale si comerciale.Patriarhul Miron Cristea nu a omorat pe nimeni...Mai mult, in timpul guvernarii patriarhului, s-au oprit violentele declansate impotriva evreilor din timpul guvernului Goga-Cuza. Faptul ca a acceptat retragerea cetateniei romane unei parti a evreilor era un lucru legitim avand in vedere ca evreii au fost impamanteniti in urma unor presiuni internationale la Tratatul de pace de la Berlin(1878). De fapt s-a conditionat recunoasterea independentei Romaniei de primirea cetateniei in masa de catre evrei(cu zecile de mii).
In privinta declaratiilor domnului ambasador Gitenstein, ii amintim ca nu intra in atributiile Domniei Sale, amestecarea in treburile interne ale Romaniei. De aceea le consideram inoportune si neprietenesti la adresa Statului Roman ,Bancii Nationale si Bisericii Ortodoxe Romane. Prin urmare, ii solicitam scuze pentru declaratiile facute.In cazul in care nu o va face, cerem public Ministerului Roman de Externe si Presedintelui Romaniei declararea domnului ambasador ca persona non-grata pe teritoriul Romaniei.

Domnule Guvernator, incheiem prin a va multumi pentru pozitia luata in aceasta chestiune si a va ura multa sanatate si succes la conducerea Bancii Nationale.

21/08/2010

Destinatar: Domnului Guvernator al Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu