Prima pagina » Petitii online » Desfășurarea etapei naționale a olimpiadei și a barajului în condiții tehnice și științifice similare...

Petitie: "Desfășurarea etapei naționale a olimpiadei și a barajului în condiții tehnice și științifice similare Olimpiadei Internaționale prin utilizarea unui sistem electronic de administrare a concursurilor precum CMS"

Prin utilizarea unui sistem electronic de administrare a concursurilor precum CMS la etapa națională a olimpiadei și la baraj calitatea organizării va crește substanțial atingându-se urătoarele obiective:

1) Reducerea riscului ca elevii bine pregătiți să fie depunctați pentru greșeli de formă:

Prin sistemul actual de evaluare, fiecare elev are dreptul ca la finalul probei să prezinte o singură rezolvare pentru fiecare problemă, sub forma unui fișier text care trebuie să respecte o serie de constrângeri tehnice de formă pentru a putea fi luat în considerare și punctat.

Ca o consecință, de-a lungul timpului s-au înregistrat o multitudine de situații în care elevi foarte bine pregătiți, care au rezolvat corect din puncte de vedere științific problemele, au primit 0 puncte deoarece nu au respectat cu strictețe constrângerile tehnice de formă. În anul 2017 un elev de clasa a VIII-a mărturisea, după ce și-a văzut și verificat lucrarea, că dacă ar fi respectat întocmai constrângerile tehnice de formă ar fi obținut un punctaj de aproximativ 230 de puncte din 300 maxim posibile și ar fi obținut medalie de aur, clasându-se în primele 5 locuri, nerespectându-le a fost notat cu 0 puncte, fiind clasat ultimul. Comisia i-a respins contestația.

Prin utilizarea CMS, elevii ar avea posibilitatea ca în timpul probei de concurs să trimită spre evaluare mai multe încercări de rezolvare pentru aceeași problemă. În cazul în care cerințele tehnice de formă nu ar fi respectate, aceștia ar fi avertizați de sistemul electronic și ar putea, foarte simplu și rapid, să facă modificările necesare pentru a se conforma și a nu fi depunctați pentru aspecte formale.

2) Pentru elevi, timpul de așteptare pentru răspunsurile la întrebările adresate Comisiei Științifice scade semnificativ:

În timpul probei de concurs, concurenții au dreptul, prin regulament, să adreseze întrebări Comisiei Științifice cu rolul de a clarifica enunțurile problemelor. În prezent, concurenții redactează aceste întrebări în scris pe o foaie de hârtie. Această hârtie este transmisă de un supraveghetor unui membru al Comisiei Științifice. Membrul Comisiei Științifice dă un răspuns în scris și înapoiază hârtia către supraveghetor. Supraveghetorul, la rândul său, înapoiază hârtia elevului. Folosind sistemul CMS, acest proces va fi scurtat semnificativ deoarece elevul va putea comunica mai rapid cu Comisia Științifică prin mesaje electronice scrise, fără a necesita intermedierea de către unui terț.

3) Simplificarea îndreptării greșelilor din enunțurile problemelor:

În edițiile anterioare ale ONI, din păcate, în enunțuri s-au strecurat unele greșeli (mai mari sau mai mici) care au făcut cerințele problemelor neclare. Evident, acest lucru este inevitabil și se va întâmpla și pe viitor. Pentru îndreptarea lor, Comisia Națională trebuie să transmită elevilor din fiecare sală de concurs corecturile care se impun. Prin utilizarea CMS astfel de anunțuri pot fi făcute electronic, fiind mai simplu atât pentru membrii Comisiei, care nu trebuie să se deplaseze fizic prin fiecare sală cât și pentru elevi, care sunt avertizați printr-un mesaj scris pe care îl pot citi pe toată durata probei.

4) Alinierea ONI la standarde internaționale:

Olimpiada Internațională, competiții internaționale regionale precum EJOI, CEOI, BOI, APOI, Turneul de la Șumen, precum și RMI - concurs internațional regional găzduit în România, toate, utilizează un sistem electronic de administrare a concursurilor, de regulă CMS - conceput special pentru Olimpiada Internațională.

Folosind sistemul CMS, elevii selectați în lotul național vor fi evaluați în condiții similare cu cele de la competițiile internaționale la care vor lua parte.

02/05/2019

Categorie: Educatie, invatamant.