Prima pagina » Petitii online » Petitie pentru alegerea directorilor de catre consiliile profesorale si limitarea mandatelor acestora la doua

Petitie: "Petitie pentru alegerea directorilor de catre consiliile profesorale si limitarea mandatelor acestora la doua"

Prin prezenta petitie cerem:

I. Directorii, generali si adjuncti, din invatamantul preuniversitar sa fie alesi de catre consiliul profesoral al fiecarei scoli in parte.
II. Mandatele directorilor, fie generali fie adjuncti, sa fie limitate la maximum doua.

Argumente:

1. In privinta primei cerinte consideram ca aceasta reprezinta aplicarea unei reale autonomii si descentralizari de care politicienii romani fac atata caz, dar care nu ramane decat la nivel declarativ incercandu-se de fapt aservirea politica a invatamantului – directie evidenta in noua propunere a doamnei Ecaterina Andronescu privitoare la numirea directorilor de catre primari.
2. Invatamantul universitar – la nivelul caruia s-a realizat o mai mare autonomie si descentralizare – functioneaza dupa acest principiu: decanul este ales de consiliul facultatii, iar mandatele sunt limitate la un numar de doua.
3. S-ar obtine o mai mare coerenta la nivelul constituirii conducerii scolii. Actualmente consiliile de administratie sunt alese de catre consiliul profesoral, iar director educativ este ales de asemenea consiliul profesoral, in timp ce directorii – generali sau adjuncti – sunt numiti de inspectorat in urma unui asa-zis concurs. Se creeaza astfel o diferenta de legitimare intre cei care conduc destinele unei scoli.
4. Procesul democratic este contrazis de actuala practica a numirii (impunerii) directorului. La nivelul unui grup profesional restrans – asa cum este un consiliu profesoral – alegerea democratica a directorilor se poate face fara probleme. De asemenea, acest grup este singurul in masura sa decida ce este mai bine pentru acesta, care este omul cel mai potrivit pentru a-l conduce, simtindu-se in acelasi timp reprezentat direct de conducatorii insitutiei, evitandu-se riscul crearii unei rupturi intre conducere si colectivul de profesori.
5. Reducerea cheltuielilor si birocratiei implicate in organizarea concursului de numire a directorilor.
6. Evitarea invesnicirii in functie a directorilor de scoala, fapt deosebit de frecvent in actuala organizare a invatamantului preuniversitar. Prin limitarea mandatelor se creeaza posibilitatea desfasurarii firesti a procesului democratic, a societatii deschise, indepartandu-se practic riscul comportamentului abuziv al directorilor, al transformarii lor in "mici tirani". Prin alegerea directa a directorilor de catre consiliile profesorale se da posibilitatea sanctionarii lor de catre consiliile profesorale care i-au si ales, asa cum se intampla la nivelul societatii democratice in care traim.

30/03/2009

Autor: Horia Vicentiu Patrascu
Destinatar: Guvernul Romaniei, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Parlamentul Romaniei