Prima pagina » Petitii online » Dreptul la vot pentru diaspora Romaniei! Vot prin corespondenta!

Petitie: "Dreptul la vot pentru diaspora Romaniei! Vot prin corespondenta!"

Consideram ca dreptul la vot trebuie garantat tuturor cetatenilor romani oriunde s-ar afla, iar in momentul de fata numarul sectiilor de votare (954) nu poate face fata in cazul in care cele cateva milioane de romani ce formeaza diaspora vor dori sa isi exprime votul la viitoarele alegeri. De aceea sustinem ca este necesara o lege care sa reglementeze votul prin corespondenta.
Calcul simplu: au fost 294 sectii de votare in afara Romaniei; in medie in fiecare sectie putem estima ca au fost 3 cabine de vot (la Lyon unde am votat eu au fost doar doua). Daca apreciem ca pentru a vota ne-au trebuit tot in medie 5 minute (vezi declaratia pe proprie raspundere, semnaturi etc), in decursul celor 14 ore cat au fost urnele deschise 07h-21h, au putut vota 148176 de persoane, adica nici mai mult nici mai putin decat numarul celor care au votat duminica. Cu alte cuvinte am atins limita superioara de voturi care pot fi exprimate in conditiile de organizare actuale. Aceasta cifra este insuficienta fata de numarul de romani care traiesc in afara granitelor, estimati la cateva milioane. De aceea este absolut necesara introducerea votului prin corespondenta pentru cetatenii romani cu resedinta in strainatate. Cozile din fata ambasadelor si consulatelor Romaniei ar disparea, toti cei care vor dori vor putea sa isi exprime votul, evitand situatii similare celor de la Milano, Paris ... unde dupa ore intregi de asteptare oamenii nu au mai apucat sa voteze, oamenii nu vor mai fi nevoiti sa bata sute de km pana la o sectie de votare unde nu este sigur ca va apuca sa voteze.
Aceasta este o actiune apolitica de lobby pentru sustinerea votului prin corespondenta!

Ne gasiti si pe facebook la adresa:

09/12/2009

Autor: Titus Constantin GHERMAN
Destinatar: Presedintele, Guvernul, Parlamentul Romaniei si tuturor romanilor oriunde s-ar afla!
Petitii cu subiect asemanator:
Da!!! Hotarat votului romanilor din strainatate