Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Manifest pentru sustinerea profesorului Bogdan Sevastru
image

Petitie: "Manifest pentru sustinerea profesorului Bogdan Sevastru"

Facebook share

Acesta este un manifest pentru susţinerea profesorului şi dirigintelui Bogdan Sevastru care activează în cadrul Liceului Eugen Lovinescu din Bucureşti.
Scopul acestei scrisori nu este de a indica o soluţie justiţiară ci de a ilustra atitudinea neaprobatoare referitoare la gestul unor părinţi de a trimite în judecată o persoană didactică ce a servit şi serveşte drept model educaţional pentru zeci de generaţii.
Urmare a circului mediatic, foşti elevi ai profesorului Bogdan Sevastru au aflat că acesta este dat în judecată pentru suma de 50000 de euro ca urmare a unui aşa numit abuz verbal asupra elevului Matei Constantinescu, fost elev al clasei a V-a B (în cadrul anului şcolar 2010-2011) din cadul Liceului Teoretic Eugen Lovinescu din Bucureşti.
Părinţii elevului în cauză, datorită unor întâmplări nefericite asupra copilului lor, decid că este echitabil ca problemele acestuia să fie puse pe socoteala cadrelor didactice şi evaluează pagubele la suma de 50000 de euro.
Cunoscându-l pe domnul profesor putem afirma că nu toţi pot fi de acord cu modelul dânsului de predare. Aşa cum, nu se poate cădea de acord în unanimitate asupra niciunei probleme. Acest lucru nu înseamnă că urmează să aducem în judecată pe toţi cei care funcţionează şi gândesc diferit de noi. Ce ştim cu siguranţă despre acest caz este că există copii ce au nevoie de un sistem educaţional adaptat nevoilor lor şi în plus, mai ştim de cât profesionalism a dat şi dă dovadă domnul Bogdan Sevastru.
Consideram inaceptabil ca un profesor cu pasiune, un profesor echilibrat, care în anul 2012 este unul dintre puţinii care mai încearcă să impună standarde educaţionale copiilor să fie adus într-o astfel de postură.
Zeci de generaţii stau mărturie pentru succesul eforturilor domnului profesor şi îi mulţumesc şi astăzi, nu doar pentru învăţarea corectă a limbii romane, ci îi mulţumesc pentru disciplina dobândită, pentru implicarea, dedicaţia sa, ce ne facea să-l consideram uneori un al doilea tată, pentru ca ne-a învăţat ce este acela respect faţă de cadrele didactice, pentru echilibrul dintre climatul educational şi glumă, pentru toate micile ironii corectoare şi pentru multe, multe altele și într-un sens cât mai restrans, pentru faptul că este unul dintre puținii dascăli care pot sculpta caractere integre și cu sisteme de valori sănătoase.
Fiecare fost şi actual elev are cu siguranţă să-i mulţumească pentru multe. Mai jos sunt selectate pasaje ale foştilor săi elevi ce au format un grup de susţinere împotriva acestei nedreptăţi ce i se aduce profesorului Bogdan Sevastru:


"Acest om absolut MINUNAT care pune atata dragoste in tot ceea ce face.Acest om care ne-a fost ca un parinte tuturor! As da orice,absolut orice sa retraiesc acele ore de romana absolut superbe ! Va multumim ca ne-ati fost alaturi in cei mai frumosi ani ai copilariei noastre ! Va iubim si suntem alaturi de dumneavoastra !"(Diana-Elena Preda, fosta eleva a domnului profesor Sevastru Bogdan)

"Nu este prima oara cand mamica aceasta incearca sa isi linisteasca constiinta aruncand cu noroi.Niciunul din inteligentii jurnalisti nu s-a intrebat de ce copilul era deja mutat in a 3-a scoala. Zic eu, sa admitem ca Dirigu e obosit, si-a iesit din mana, nu mai are rabdare, etc. [..], Admitand asta, ma intreb, la celelalte scoli de ce nu s-a putut adapta micutul? Oare sa fie atat de simplu, adica problema sa nu fie profesorul, ci copilul?(Venera Iftimi, fosta eleva a domnului profesor Sevastru Bogdan)"Diriginte, profesor, indrumator si, pana la urma, un model pentru cei care i-am fost elevi. Si, mai presus de toate, un om deosebit. E clar ca noi vedem doar o mica parte din ce s-a intamplat de fapt (nu in sensul rau) si imi pare rau ca trebuie sa treaca prin astfel de situatii. Daca nu l-ai cunoaste, aceasta simpla stire te poate face sa-l arati cu degetul si sa spui ca nu acesta este modelul de profesor pe care il doresti pentru copiii tai. Si noi stim ca nu este asa. Este un om, un profesor, care a reactionat la actiunile unui elev, asa cum a considerat de cuviinta. Cat despre a-l da in judecata si a cere daune morale, cred ca suntem, din nou, spectatori la un episod din eternul film..."Cum pot profita de situatia in care ma aflu?". Eu am toata aprecierea pentru ceea ce a facut pentru noi si il respect pentru felul in care ne-a indrumat."(Sonia Strat, fosta eleva a domnului profesor Sevastru Bogdan)
"Un moment nefericit de rabufnire, nu poate marca o intreaga cariera incununata de aprecieri si stima. Singurul profesor pe care l-am intalnit de-a lungul anilor, care in mod simultan indeplinea mai multe roluri:
-dascal - se impunea prin ironie si severitate in notare atunci cand era cazul (cate un 3 pe care oricum avea sa il indrepte ulterior)
-prieten - impartea elevilor atat cunostinte conexe cu materia pe care o preda dar in acelasi timp deschidea interesul pentru imbogatirea cunostintelor generale (faimoasele intrebari de nota 10). In orice moment daca vreun elev avea o problema care ar fi iesit in mod normal din granitele scolii, suparare, necaz se implica fara ezitare. Imi aduc aminte acum cativa ani cand l-am reintalnit intr-o postura inedita, cauta un individ care ar fi talharit unul dintre elevii care faceau parte din clasa in care el era diriginte. (mai rar astfel de interes si nivel de implicare afectiv si responsabil)
-mentor - prin acest caracter contribuia providential la formarea in viitor a unor personalitati aparte.
Suntem de acord ca denuntarea unor limbaje nepotrivite este utila insa in niciun caz, noi, toti cei care il sustinem, nu suntem de acord cu atitudinea parintilor si cu gestul acestora si refuzam sa credem ca justitia poate considera vinovat un profesor cu o experienta de 30 de ani si cu un comportament exemplar. [...]nimic din stilul lui de a fi nu era la intamplare, si nimic din ceea ce ar fi spus nu era exprimat cu rea vointa. Am avut foarte multe de invatat din partea dansului. In memoria mea va ramane intotdeauna un om remarcabil. "(Bogdan Cotovelea, fost elev al domnului profesor Sevastru Bogdan)

"Televiziunile din România, cu jurnaliștii unei profesii ce nu mai are nimic de apreciat în ea, lovesc în goana după senzațional demnitatea de necontestat a profesorului Sevastru Bogdan. Domnul profesor Sevastru și-a purtat generațiile într-un altfel de zbor. Zborul a fost unul către cunoaștere, către respect și demnitate, către corectitudine fără compromis, către perfecționare. Este un profesor care face performanță, care are rezultate remarcabile, de la orele căruia copiii ies cu un mare plus de cunoștințe și cu lecțiile înțelese. Chiar și cei mai puțin interesați de limba română, reușesc sa învețe.[...] Domnul profesor Sevastru este în sufletul meu și al multor colegi, un prieten adevărat, un profesionist al educației, un om care ne-a captivat în fiecare ora și ne-a făcut sa ne dorim sa ajungem cât mai repede și să nu lipsim de la nicio susținere a lecțiilor lui. Valul de simpatie atras pe rețeaua de socializare Facebook sta martor celor enunțate aici."(Dan Oprea, fost elev al domnului profesor Sevastru Bogdan)

Actualii elevi ai domnului profesor Sevastru Bogdan descriu cu elocvenţă care este starea actuală de fapt:

[…]nu cred ca mai trebuie sa mentionez faptul ca orele devenisera un calvar (in special cele de matematica, daca are vreo relevanta), iar domnul diriginte al clasei ajunsese pana in punctul de a asista la orele de sport, incepuse sa vina la scoala inclusiv in zilele sale libere numai pentru a vedea cum se comporta Matei si restul clasei.

Imaginati-va acest om simplu, domnul Sevastru, caruia i-au trecut prin mana zeci de generatii profund recunoscatoare pentru modul sau unic de predare, un om rabdator si calm de fel, ajuns la capatul puterilor. Zilnic, zeci de minute din orele de limba romana erau risipite pe conversatii a caror tema principala era data de dificultatile de convietuire dintre colegi si Matei.[...] In primul rand (si probabil cel mai "dureros" rand), este ilegal sa filmezi in scoala. Aceasta este o regula valabila in toate scolile din Romania, dar se pare ca nimanui nu-i pasa daca este sau nu urmata; cazul lui Matei nu este primul caz in care o televiziune difuzeaza cu nonsalanta cadre filmate intr-o institutie de invatamant - si, cel mai probabil, nici ultima. In al doilea rand, conversatiile Matei - diriginte nu au decurs in modul in care unele televiziuni incearca sa ni le prezinte. Anumite pasaje, precum "Am avut temperatura de dimineata" "Te dau afara" sunt evident masluite, iar domnului profesor nu i se pot pune in carca lucruri pe care nu le-a zis.
Per total, problema lui Matei este mult mai delicata decat ar parea, iar asta nu poti sa stii decat daca ai fost parte a acelui colectiv sau daca esti (bine) informat. Avand in vedere ca ambele parti au actionat gresit - atat colegii, pentru intolerare, cat si Matei si parintii lui, pentru faptele amintite mai sus -, nu credem ca se poate da un vinovat clar, asa cum nu credem ca este treaba mass-mediei sa stabileasca cine are dreptate si cine nu. Astfel de probleme nu se rezolva nici la televizor, nici pe Internet, nici in sala judecata. Au avut loc zeci de discutii intre mama lui Matei si diriginte, unele dintre ele ajungand sa se intinda pe mai multe ore, niciuna nu ajungand la un punct comun." (Un grup de actuali elevi ai domnului profeor Sevastru Bogdan, foşti colegi ai elevului Matei Constantinescu)
Ne dorim ca prin prezenta să dăm glas sutelor de voci care sunt profund recunoscătoare pentru formarea şi pentru educaţia oferită de profesorul Sevastru Bogdan. Dorim ca aceasta să fie dovada vie a adevărului şi dorim ca situaţia jenantă în care acest model didactic a fost adus să nu îi afecteze imaginea şi statutul profesional (disputat pe nedrept în spaţiul îndoielnic al mass mediei). Într-un moment în care sistemul de valori al generațiilor actuale este complet răsturnat de realitățile cotidiene și vicisitudinile societății, o astfel de lovitură, dată probabil unuia dintre ultimii dascăli veritabili care au mai ramas să țină piept ca o ultimă redută în fața ignoranței vis-a-vis de școală, cultură, bun simț, ar simboliza un anti omagiu dureros. Într-un moment în care presa a demonstrat de nenumarate ori că este o forță demnă de luat în considerare, astfel de materiale “noroioase”, scoase din context și total neobiective ar trebui sa pună serios sub îndoială veridicitatea și scopul materialelor apărute în fluxurile mediatice.
Suntem alături de Domnul Profesor Bogdan Sevastru şi suntem indignaţi de situaţia în care este pus şi de ce i se aduce la răspundere. Succesul activității desfășurate de-alungul unei întregi cariere în orice domeniu, nu este cuantificat prin grade, certificări, examinări, etc., ci prin simpla recunoaștere și cinste pe care oamenii cu care interacționăm de-a lungul timpului ne-o pot împărtăși sau garanta.
Prin rândurile celor de mai sus, care s-au pronunțat la unison în direcția susținerii Domnului Profesor Bogdan Sevastru, se poate dovedi clar calitatea incontestabilă a activității pe care acesta a desfășurat-o pe parcursul a multor generații.

19/11/2012

Autor: autorul a ales ca aceasta informatie sa nu fie publica
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =