Prima pagina » Petitii online » Cerem respectarea legii, reducere la RATC pentru elevii și studenții constănțeni

Petitie: "Cerem respectarea legii, reducere la RATC pentru elevii și studenții constănțeni"

Începând cu anul 1995, elevii și studenții au căpătat un drept firesc și anume dreptul la un transport local în comun subvenționat dar Primăria și Consiliul Local Constanța nu au pus niciodată în aplicare această prevedere legală. Noua lege a educației confirmă această măsură sociale și adaugă dreptul elevilor și studenților orfani la gratuitate pe transportul local în comun, însă Primăria și Consiliul Local Constanța au decis să își bată joc și de această categorie defavorizată.

În anul 2013, Consiliul Județean al Elevilor Constanța împreună Asociația Elevilor din Constanța și Liga Studenților din Universitatea Maritimă Constanța au început demersurile pentru asigurarea acestui drept însă autoritățile locale nici nu vor sa audă de acest lucru. În iunie 2013, primarul Radu Mazăre a promis rezolvarea problemei în maximum 30 de zile însă acest lucru nu s-a întâmplat. În luna septembrie 2013, elevii au ieșit în stradă din acest motiv dar primarul a refuzat să recunoască acest drept legitim al elevilor. În 13 noiembrie 2013, 200 de elevi și studenți au protest în municipiul Constanța pentru subfinanțarea educației și refuzul autorității locale de a acorda reducere la transportul local în comun. În ianuarie 2014, liderii elevilor și studenților au atenționat Primăria ca riscă un proces în cazul în care refuza în continuare să respecte legea. În februarie 2014, Radu Mazăre a promis din nou că va rezolva problema în maxim 30 de zile însă acest lucru iar nu s-a întâmplat. În prezent, atât Radu Mazăre cât și Răducu Popescu, inspector școlar general și consilier local PSD, sunt cercetați de parchet pentru abuz în serviciu respectiv conflict de interese.

Prin această petiție solicităm respectarea legii, așa cum a fost adoptată de Parlamentul României, adică acordarea reducerii de 50% pentru toți elevii și studenții înmatriculați în unitățile de învățământ din municipiul Constanța și acordarea de gratuite la transportul local în comun elevilor și studenților orfani.

30/05/2014

Autor:
Destinatar: Primăria și Consiliul Local Constanța, Guvernul României, Ministerul Educației Naționale, RATC