Prima pagina » Petitii online » Evaluarea impactului de mediu al strategiilor de exploatare a resurselor minerale si energetice

Petitie: "Evaluarea impactului de mediu al strategiilor de exploatare a resurselor minerale si energetice"

Către Prim Ministrul Romaniei,
Domnului Victor Ponta

Stimate domnule Prim Ministru,

Proiectele de exploatare a resurselor minerale și cele de exploatare a resurselor energetice din România generează puternice controverse și tensiuni sociale, după cum este dovedit de proiectul Roșia Montana și de reacțiile existente la propunerile de exploatare a gazelor de șist. Problema va deveni cu atât mai gravă cu cât presiunile economice și politice pentru inceperea unor astfel de proiecte vor crește odată cu accentuarea penuriei de resurse neregenerabile.

Pe de altă parte, astfel de proiecte ajung în România în faza evaluării impactului de mediu fără ca politicile și programele publice care le-au făcut posibile să fi fost supuse evaluării strategice de mediu cerută, în principiu, de legislația în vigoare. Cauza este faptul că strategiile energetice și ale industriei miniere nu sunt incluse în lista planurilor și programelor care trebuie supuse evaluării strategice de mediu. Această listă este stabilită la nivel de Ordin de Ministru, este decisivă cu privire la ce intră sau nu sub incidența evaluării strategice de mediu și este ușor de modificat.

Pe plan european nu are loc excluderea domeniilor energetic și minier de la evaluarea strategică de mediu. Excluderea lor de la evaluarea strategică de mediu face ca toate chestiunile de principiu care ar putea să fie discutate și stabilite prin implicarea publicului și specialiștilor la nivel strategic, de politici publice, să fie transferate la nivelul evaluării impactului de mediu, unde nu pot fi rezolvate pentru că nu privesc fiecare proiect în parte, ci decizii la scară mult mai mare.

Exemple de chestiuni care nu pot fi tratate eficient la nivelul evaluării impactului de mediu sunt: tehnologiile acceptabile în România din punct de vedere al efectelor asupra mediului, efectele la distanță mare de zona potențialelor proiecte, efectele cumulative ale potențialelor proiectelor la scară națională, relația proiectelor cu politicile de dezvoltare ale regiunilor unde sunt puse în practică, relația cu ariile protejate din regiunile unde se află proiectele potențiale, relația cu managementul bazinelor hidrografice care integrează proiectele respective.

In acest context, dați-mi voie să vă invit să dispuneți:

• modificarea Ordinului de Ministru nr. 995 din 21 septembrie 2006 pentru aprobarea listei planurilor şi programelor care intră sub incidenţa Hotărârii Guvernului nr. 1.076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri și programe în sensul includerii strategiilor minieră și energetică în lista din acest Ordin.
• Evaluarea strategică de mediu a Strategiei Energetice a României și a Strategiei Industriei Miniere cu implicarea instituțiilor cu autoritate științifică și a societății civile.
• Aplicarea rezultatelor evaluării strategice de mediu asupra modului de abordare a proiectelor miniere și energetice din România.

11 Martie 2013

11/03/2013