Prima pagina » Petitii online » Daramati garajele din oras

Petitie: "Daramati garajele din oras"

Petitie pentru demolarea garajelor (cu sau fara autorizatie) si transformarea acestora in locuri de parcare deschise.

Argumente:
- garajele ocupa in general cu 20% pana la 50% mai mult loc decat un loc de parcare deschis
- garajele ocupa tot timpul locul respectiv, indiferent ca masina este sau nu acolo, fata de o parcare deschisa, unde cam 50% din timp masina nu este prezenta
- garajele ocupa locul si din punct de vedere vizual, marind senzatia de aglomerare intre blocurile deja aglomerate din cartier, fata de parcarile deshise, unde inaltimea unei masini este aproximativ jumatate din inaltimea unui garaj, plus ocuparea doar partiala a locului respectiv, in cursul unei zile
- multe garaje au fost construite fara aprobari, din materiale diverse (tabla, caramida, azbest, etc), aspectul general fiind haotic, fara un proiect clar, ocupand abuziv zone verzi. Ulterior unele au fost aprobate cu plata unei amenzi, altele cred ca platesc in continuare amenzi.

Solutia:
- demolarea imediata a tuturor garajelor din oras, si transformarea locurilor astfel eliberate in parcari deschise. In multe cazuri numarul de locuri de parcare va creste prin aceasta masura, deoarece alocarea spatiilor de parcare se va face dupa analiza spatiului, nu la intimplare, dupa cum a vrut fiecare, iar daca locurile de parcare vor pastra aceeasi structura ca si acum, tot se va castiga spatiu, deoarece un garaj ocupa mai mult loc decat o parcare.

Aceasta solutie a fost aplicata cu succes in Alba-Iulia, unde inainte cu 2-3 luni de alegerile locale au fost darmate toate garajele din oras, inlocuindu-se cu parcari deschise, pavate cu dale. Primarul respectiv a fost reales cu o majoritate destul de mare, ceea ce inseamna ca solutia respectiva a fost pe placul locuitorilor (binenteles, nu doar aceasta masura a dus la realegere, insa nu a scazut din polularitate)
In orasul Sibiu garajele aproape lipsesc (personal nu am vazut garaje, prin cartierele pe unde am fost, in spatele blocurilor, dar nu pot spune ca nu exista, deoarece nu am fost peste tot prin Sibiu).
Nu cred ca intr-un oras care a candidat la titlul de capitala ecologica a Europei este normal sa fie atatea garaje (ocupa spatiu verde abuziv, sunt construite din materiale toxice-azbociment, aglomereaza spatiul vizual), si ca dupa 4 ani de cand la primarie s-a instaurat normalitatea aceste garaje inca sa fie tolerate.

Am inteles ca primaria are in plan crearea unor parcari supraetajate in diverse locuri din cartiere, care sa creeze locuri de parcare, si apoi sa se darame garajele si alte parcari dintre blocuri mutandu-se masinile in acele parcari.
Solutia pare corecta, la prima vedere, insa aceasta nu este valabila pentru cartiere din urmatoarele motive:
- costul initial destul de mare pentru aceasta constructie
- costul de intretinere periodica a acestei constructii
- costurile zilnice de exploatare (curent electric, etc)
- toate aceste costuri sunt luate de la buget, urmind a fi recuperate din abonamentele care se vor incasa de la cei care vor utiliza parcarea respectiva, si care vor fi mult mai mari decat actualele abonamente
- in cartiere, aceste parcari sunt utilizate in special dupa masa si seara, cand se intoarce lumea de la serviciu. In timp, aceasta utilizare la ore tarzii poate duce la cresterea infractionalitatii (becuri arse, vagabonzi, lipsa pazei). In centru, unde aceste parcari se utilizeaza in mod special in timpul zilei, problema infractionalitatii este mult mai redusa
- daca atunci cind lumea merge la birouri in centru nu este problema sa lase masina mai departe de birou, si sa parcurga o distanta mai mica sau mai mare pe jos, nu acelasi lucru se poate spune despre parcarea de acasa, deoarece in cazul aprovizionarii este necesar ca masina sa fie cat mai aproape de casa, pentru a putea fi descarcata usor.

Ultimile 2 puncte cred ca sunt cele mai importante, deoarece ne vor afecta in fiecare zi/saptamana, adaugand un stres suplimentar vietii noastre din oras, care nu duce lipsa de alte motive de stres.

Mai bine aceste costuri pentru parcari etajate de cartier sa fie redirectionate catre constructia de parcari in zone publice, centrale, iar in zone rezidentiale sa se aplice solutia enuntata mai sus, legata de darmarea garajelor.
Prin aceasta solutie se face si economie la buget, iar timpul de executie este foarte scurt (in citeva luni tot orasul poate fi eliberat de aceste cutii de tabla ruginita), iar folosirea pentru pavaj a dalelor cu gaurele va permite chiar si cresterea unor smocuri de iarba printre aceste dale.

15/01/2009

Destinatar: Primaria Cluj-Napoca