Prima pagina » Petitii online » Înființare program „Merg la școală”

Petitie: "Înființare program „Merg la școală”"

Dezastrul din educaţie nu se mai datorează demult deciziilor individuale, ci este rezultatul unor politici publice care au tranformat educaţia dintr-un serviciu public într-un business, care funcţionează ca orice business: cei care au bani sunt atraşi şi primesc statutul de clienţi mai mult sau mai puţin adulaţi, iar cei care nu au bani sunt lăsaţi la poartă, chiar dacă şi-ar dori produsul pe care noi îl avem de vânzare.La cum arată acum intenţiile de investiţii în educaţie, trendul acesta va continua, sau chiar se va accentua, pentru că, în general, familiie sărace sunt cele cu cei mai mulți copii, copii care au drept la educație, au nevoie de educație. În practică, învăţământul obligatoriu e pur facultativ. 1 din 5 copii abandonează şcoala, fără ca cineva să fie tras la răspundere. Legea alocă o responsabilitate doar părinţilor: ei da, pot să fie traşi la răspundere dacă împiedică participarea şcolară a copiilor. În realitate acest lucru nu se întâmplă, pentru că ei sunt îndeobşte acei clienţi fără bani pe care sistemul oricum nu îi doreşte. Cadrele didactice şi autorităţile locale, nu au o responsabilitate reală şi eficientă în acest sens. În alte ţări, în momentul în care un copil lipseşte de la şcoală, intervin imediat serviciile sociale şi se găsesc soluţiile necesare, inclusiv pentru cei mai săraci dintre copii. Ministerul Educației a retras de pe site proiectul de HG care înființa programul „Merg la școală”, prin care aloca 250 de lei sub formă de vouchere pentru fiecare elev din ciclurile primar, gimnazial, profesional și liceal. Acest program fusese anunțat încă din 12 februarie, de la aprobarea în Parlament a bugetului Educației, dar la rectificarea bugetară, s-a amânat nu doar punerea în aplicare ci și discutarea, votarea. Să strângem cât mai multe semnături și să înaintăm petiția organelor abilitate!

13/08/2019

Autor: CIORÎȚĂ TINCUȚA