Prima pagina » Petitii online » Împotriva ghetoizării romilor din orașul Cluj

Petitie: "Împotriva ghetoizării romilor din orașul Cluj"

La sfârșitul lunii martie 2010, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, domnul Attila László a declarat presei că pentru a găsi o soluție pentru cei circa 1500 de romi care locuiesc pe strada Cantonului și Coastei, precum și în Pata Rât, liderii administrației locale iau în calcul zona din aproprierea rampei de gunoi de la Pata Rât (http://www.citynews.ro/cluj/din-oras-10/primaria-muta-romii-de-la-pata-rat-cu-o-parcela-mai-incolo-77329/).

Prin aceste “soluții”, Clujul multicultural rămâne din nou în urma recomandărilor Comisiei Europene cu privire la desegregare și politicile de incluziune ale romilor, precum și la implicarea acestora în deciziile care le privesc – reiterate și în această săptămână cu ocazia celui de al doilea Summit European al Romilor (http://www.nieuwsbank.nl/en/2010/04/09/H007.htm).

Conform declarațiilor venite dinspre edilul Clujului, Consiliul Local a început să analizeze un proiect de hotărâre prin care se urmărește identificarea proprietarilor de terenuri în zona Pata Rât pentru a obține suprafața de teren necesară stabilirii cetățenilor de etnie romă de pe străzile Cantonului, Coastei și nu numai. Dincolo de neglijarea totală a pericolului segregării etnice, nici vorbă aici despre soluționarea problemei de fond cu care acești cetățeni se confruntă: lipsa proprietății și aferenta lipsă a actelor de identitate permanente, care le-ar asigura siguranța traiului de zi cu zi.

Propunerile și deciziile recente au fost luate în spiritul practicilor înrădăcinate ale autorităților locale, adică fără consultarea reprezentanților comunităților de romi și fără măcar atenționarea oamenilor în cauză. De mai bine de zece ani, aceștia au fost surprinși de mai multe ori prin evacuarea și mutarea lor forțată de pe un loc în altul, devenind astfel victimele segregării rezidențiale tot mai severe, situație care reproduce și agravează toate problemele cu care ei se confruntă, de la accesul la educație școlară de calitate, prin accesul la muncă decentă, până la discriminarea instituțională. Nici acum, precum nici altă altă, organizațiilor rome nu li s-a oferit un cadru legal de discuții pe această problemă, autoritățile nu se consultă cu ele, iar când sunt căutate de cele dintâi, părerea acestora este neglijată. Și mai mult, deși avem persoane de etnie romă în structurile locale ale statului, precum în Consiliul Județean și la Prefectură, dar și la Primăria municipiului Cluj, acestea nu au luat o atitudine oficială împotriva ghetoizării romilor din oraș. Acest lucru denotă că pozițiile ocupate de ele nu sunt suficient de independente ca să servească interesele celor pe care ar trebui să le reprezinte, fiind subordonate deciziilor puterii.

Atragem atenția Consiliului Local și Primăriei Clujului că noul său proiect, fiind un proiect al ghetoizării etnice, este o manifestare a discriminării instituționale și astfel o gravă violare a drepturilor omului, având drept consecință cronicizarea excluziunii socio-economice și ne-recunoașterii romilor ca parte integrantă a Clujului. Semnatarii acestei petiții cer stoparea urgentă a acestui proiect și elaborarea unei strategii care să asigure pe termen lung și în mod efectiv traiul decent al tuturor cetățenilor orașului.

Cluj, 11.04.2010.

Pavel Doghi, președintele Asociației Amare Phrala
Enikő Vincze, profesor dr. Universitatea Babeș-Bolyai, membru consiliul director Romani Criss

11/04/2010