Prima pagina » Petitii online » STOP distrugerii Cetatii Deva

Petitie: "STOP distrugerii Cetatii Deva"

Cetatea Deva este un monument istoric de importanţă naţională ( cod LMI HD-II-a-A-03216) care din 2007 reprezintă terenul de încercare a unor metode de restaurare cel puţin dubioase.
Dacă fortificaţia a explodat in 1849, arhitecţii care intervin astăzi încearcă să-i refacă imaginea pe baza propriei lor imaginaţtii, ignorând cele mai elementare reguli ale restaurării. Substanţa autentică a monumentului este acoperită sub tencuielile de prost gust ale celor care execută lucrările. Prezenţa în peisaj a Cetaţii este în curs de completă denaturare prin modificarea fundamentală a aspectului volumetric şi cromatic. Au fost adaugate acoperişuri, au fost realizate supraînălţări din cărămidă, ambrazurile folosite la tragere au fost închise cu geamuri.
Cerem ca aceste lucrări sa fie oprite imediat, în mod contrar această cetate va fi complet distrusă, locul ei fiind luat de o construcţie modernă, fără nici o legătură cu istoria. Un astfel de experiment a fost din pacate deja realizat la Cetatea Mălăieşti.
Cerem ca cei responsabili de proiectarea şi executarea acestor lucrări sa fie cercetaţi de organele penale, împreună cu autorităţile locale care au iniţiat aceste lucrări.
Cerem ca toate adaugările să fie îndepărtate, iar monumentul să fie conservat sub formă de ruină, aşa cum era înainte de aceste lucrări.

28/11/2015

Destinatar: Ministerul Culturii