Prima pagina » Petitii online » Nu vrem relocarea ursilor din Brasov in alte zone turistice montane

Petitie: "Nu vrem relocarea ursilor din Brasov in alte zone turistice montane"

Din declaratiile reprezentantilor Ministerului Mediului o parte din ursii din regiunea Brasovului au fost relocati in alte fonduri de vanatoare din diferite masive montane din Romania. Stim ca se intampla lucrul acesta in masivele Ciucas si Ceahlau.
Consideram acest demers unul foarte grav dintr-o serie intreaga de motive, asa cum prezentam in continuare.
Ursul reprezinta una dintre cele mai inteligente specii de mamifere existente, iar acolo unde a fost obligat sa intre in contact cu omul a stiut sa profite de pe urma acestuia. De aceea, e clar ca un urs care a crescut de mic in apropierea tomberoanelor de gunoi, care stie ca hrana se poate obtine foarte usor, relocat intr-o regiune salbatica, nu se va "resalbatici", asa cum s-ar putea crede, ci va cauta apropierea de om, de la care stie ca hrana se poate obtine atat de simplu (fie prin amabilitatea acestuia fie cu forta). O vizita la un tomberon de gunoi de 5 minute il scuteste de o zi intreaga de cules mure sau afine, pentru ca in mod natural ursul este un carnivor de ocazie.
Consideram ca ursii din regiune Racadau-Brasov, nu ar trebui relocati in alte masive montane de la noi, sau daca aceasta e singura solutie, sa nu fie relocati in masive montane cu valente turistice, acolo unde ar putea foarte usor sa isi perpetueze tipul de relatie cu omul pe care l-au dobandit de mici. Ei ar putea fi relocati -in cel mai rau caz- in munti mai putin frecventati de tursiti, precum Muntii Bistritei, Muntii Maramuresului sau Muntii Harghitei, acolo unde imposibilitatea contactului cu omul i-ar putea aduce, in curs de cateva generatii, la un comportament normal, comportament normal ce presupune indepartarea de om si nu apropierea de acesta. Relocarea in masive montane frecventate de turisti ar conducea la externalizarea problemei ursilor din Brasov in toata Romania, fenomen pe care il consideram deosebit de grav atat pentru ursii din Carpati cat si pentru oameni(in special turisti). Deopotriva, ursul de tip Racadau, poate deveni mult mai competitiv decat semenii lor salbatici, hrana mai abundenta pe care si-o pot procura le va crea un avantaj competitional in aceasta lupta intraspecifica ce ar putea conduce la agravarea problemei ursilor in regiunile turistice.
Alte solutii posibile ar fi relocarea in alte tari, in arii cu densitatea populatiei foarte scazuta sau trimiterea acestor exemplare catre gradinile zoologice din toata lumea.
Din aceste motive inaintam aceasta petitie, ca semnal de alarma catre cei care inca mai pot lua decizii intelepte in aceasta chestiune.
Sa nu exindem problema din Brasov in toata tara!!

01/08/2008

Autor: