Prima pagina » Petitii online » Comisie sinodală pentru recenzare

Petitie: "Comisie sinodală pentru recenzare"

Preafericirea Voastră,
Preasfințiile Voastre,

Suntem greco-catolici și simpatizanți ai Bisericii Greco-Catolice care folosesc internetul pentru a se informa și a comunica. Vă scriem pentru a vă sugera constituirea unei comisii sinodale care să se ocupe de chestiunea ultimului Recensământ al Populației și al Locuințelor efectuat de către statul român prin Institutul Național de Statistică în luna octombrie a anului 2011 și ale cărui rezultate finale au fost publicate în luna iulie 2013.

Sugerăm ca această comisie să includă specialiști din domeniul juridic și statistic care să fie cooptați

(1) pentru întocmirea și publicarea unui raport care să prezinte punctul de vedere al Bisericii Române Unite asupra corectitudinii ultimului recensământ realizat de către statul român în urma cercetărilor efectuate de către membrii comisiei.

(2) să sesizeze parchetele de pe lângă judecătoriile relevante sau alte instituții relevante ale statului român în cazul în care descoperă fapte certe care ar putea constitui fraude în recenzarea credincioșilor greco-catolici și, implicit, zugrăvirea unei imagini false asupra demografiei confesionale din România. Urmărirea rezolvării unor astfel de sesizări e absolut necesară.

(3) să întocmească un set de recomandări menite să contracareze comportamente ale instituțiilor sau ale persoanelor care duc la incorectitudini în recenzarea greco-catolicilor în cazul unui viitor recensământ general.

Menționăm că Biserica Română Unită prezintă cifre oficiale asupra numărului credincioșilor greco-catolici mult diferite față de cele prezentate de statul român cu ocazia diferitelor recensăminte generale ale populației. Pe când statul român consideră că există puțin peste 80 000 de greco-catolici (0,4% din totalul populației) în România, Biserica Română Unită aduce cifra la aproape 1 milion de credincioși (5%). E o cifră de mai mult de 10 ori mai mare care nu a avut până acum nicio explicație certă, exhaustivă, globală și demonstrabilă. Din păcate, lipsa acestor caracteristici duce la reacții ale reprezentanților Bisericii lipsite de eficiență, deși bine intenționate.

Am dori să sugerăm permanentizarea acestei comisii pentru ca Biserica Română Unită să fie pregătită la nivel instituțional să reacționeze prompt, eficient și coordonat în cazul organizării unor viitoare recensăminte.

Știm și faptul că Biserica Română Unită nu mizează atât pe cantitate, cât pe calitate, iar acest lucru a fost arătat prin fapte de martiriu sau de mărturisire cu care toți episcopii greco-catolici și foarte mulți clerici, călugări și călugărițe, punând la loc de onoare și laicii, și-au urmat conștiința. Cifrele statistice nu ajută pe nimeni să se mântuiască, e drept, dar ajută la stabilirea unei atmosfere respirabile în relația dintre statul român și Biserica Română Unită.

Cu stimă și încredere,
SS