Prima pagina » Petitii online » Modificarea OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor

Petitie: "Modificarea OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor"

Initiez aceasta petitie in speranta ca OUG 111/2010 va suferi modificari favorabile viitoarelor mame cu vechime in munca. Ma confrunt cu urmatoarea situatie: din cauza unei singure luni in care nu am realizat venituri (din cele 12 luni anterioare nasterii copilului) nu pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului, chiar daca sunt incadrata in munca din anul 2006. Mi-as dori ca stagiul de cotizare de 12 luni anterioare nasterii copilului sa fie din ultimele 24 sau 36 de luni in care persoana a realizat venituri din diferite activitati. Va dau un exemplu simplu: o persoana cu 15 ani vechime este nevoita sa isi schimbe serviciul datorita relocarii in alt oras. Dupa 2 luni de la relocare isi gaseste de lucru la o alta firma. Intre timp ramane insarcinata si din cauza unei singure luni in care nu a realizat venituri (din cei 15 ani lucrati), nu va putea beneficia de indemnizatie de crestere copil. O alta persoana se angajeaza dupa multi ani de stat acasa. Lucreaza un an si o luna, ramane insarcinata si va beneficia de acea indemnizatie. Vi se pare omeneste ca persoana care a lucrat 15 ani sa nu poata lua concediu de crestere copil cu indemnizatie, iar cea care a lucrat un singur an sa beneficieze de concediul de crestere a copilului?
Va rog sa analizati situatia si sa va alaturati acestei initiative, fie ca sunteti mame, viitoare mame sau pur si simplu cetateni revoltati ca deviza "drepturile copilului sunt protejate" este calcata in picioare. Nu toate femeile pot planifica cand vor ramane insarcinate ca sa se poata calcula cele 12 luni anterioare nasterii copilului. In final, acea indemnizatie este folosita exclusiv pentru cresterea copilului si nu in scop personal. Copiii nu au nicio vina ca parintii nu-si pot planifica intotdeauna venirea lor pe lume.

17/07/2013

Autor: Anca Ciobanu
Destinatar: Guvernul Romaniei - Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale