Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Cerem demisia Ministrului Finantelor Publice, dl. Gheorghe Ialomitianu
image

Petitie: "Cerem demisia Ministrului Finantelor Publice, dl. Gheorghe Ialomitianu"

Facebook share

In cadrul unui interviu acordat saptamina trecuta postului de televiziune ProTV, Ministrul Finantelor Publice, dl. Gheorghe Ialomitianu, intrebat fiind despre opinia Guvernului in privinta impozitarii activitatilor economice ale cultelor religioase, initiativa lansata de asociatia noastra in luna iulie a acestui an, a ocolit intrebarea, afirmind in schimb ca "Trebuie sa ajutam biserica, pentru ca de la buget nu vin foarte multi bani, iar aceasta activitate cred ca trebuie sustinuta de stat".

In conditiile in care:
• din 1990 si pina astazi cultele religioase, BOR in special, au primit cadou din partea Statului sute de cladiri si nenumarate hectare de teren intravilan si arabil; toate sub pretextul unei asa-zise reparatii, mereu partiale, a abuzurilor regimului comunist
• presa a dezvaluit cazurile a nenumarate proprietati, trecute gratuit in folosinta sau in proprietatea BOR, care nu au fost folosite pentru activitati umanitare ci pentru desfasurarea de activitati economice profitabile, fara a se plati impozitele catre stat, sau care au fost prost administrate si au ajuns in paragina
• numai in ultimii trei ani Statul a transferat cultelor religiose, mai ales BOR, sute de milioane de euro sub diferite forme
• peste 35.000 de preoti si alti angajati ai cultelor sint platiti luna de luna, direct din fondurile administratiei centrale si locale in timp ce zeci de mii de profesori, medici sau politisti sint concediati
• cca. 5% din fondul de salarii aferente profesorilor din invatamintul primar si gimnazial ajunge la profesorii de religie, preoti sau absolventi de teologie
• nota de plata pentru proiectul asa-numitei Catedrale a Mintuirii Neamului, ce poate depasi un miliard de euro, se doreste a fi achitata, intr-o proportie semnificativa, din fonduri publice
declaratia Ministrului de Finante al Statului Roman ne face sa ne intrebam: al cui interes il apara acesta?

In data de 10 August Asociatia noastra a solicitat Ministerului Finantelor Publice, prin cererea nr. 113045 raspunsuri la doua intrebari importante:
1. Cum se asigura, de catre autoritatea fiscala, auditarea financiara a activitatilor cultelor pentru a se discerne care dintre activitatile si proprietatile lor au legatura directa cu practicarea cultului respectiv si astfel sint scutite de taxe si impozite si care nu?
2. Care este cuantumul impozitului calculat, asumat si platit de catre cultele inregistrate in Romania pentru perioada aferenta anului 2009 pentru activitatile si proprietatile care nu au legatura directa cu practicarea cultului respectiv?
Desi Ministerul, conform prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public era obligat sa raspunda in termen de maximum 30 de zile, desi in noiembrie am revenit cu o noua adresa, nici dupa 5 luni de la prima solicitare asociatia noastra nu a primit inca un raspuns. Opiniile actualului Ministru de Finante, care si-a preluat postul la scurt timp dupa depunerea cererii noastre, pun intr-o alta lumina refuzul de facto al Ministerului Finantelor Publice de a clarifica situatia fiscala a cultelor religioase.

Reamintim ca dl. Ialomitianu, in calitate de deputat, este co-semnatarul unui proiect de lege pentru stabilirea unui “parteneriat” intre Stat si Biserica in domeniul asistentei sociale, “parteneriat” in urma caruia sume importante din bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale ar urma sa fie directionate catre Biserica, in baza propunerilor unor comisii in care reprezentantii cultelor religioase ar detine majoritatea. Pe de alta parte, pentru a gasi, poate, o sursa de finantare pentru aceste proiecte, domnia sa declara zilele trecute ca in Romania cheltuielile sociale trebuie “rationalizate”. Rationalizate in beneficiul cui? Ale cui interese apara actualul Ministru al Finantelor Publice?

Un detaliu deosebit de semnificativ in acest context: cind s-a discutat problema legalizarii si taxarii prostitutiei, in loc sa invoce consultari tehnice cu experti in sanatate publica, analiza sociala, sau criminalistica, in locul unor consultari politice cu partidele parlamentare, dl. Ialomitianu, ministru al Statului Roman afirma, in interviul sus-mentionat, ca problema trebuie transata nu de Parlament, nu de Guvern, ci de o organizatie privata: “o decizie trebuie luata impreuna cu Biserica”. Trebuie remarcata si folosirea repetata a unui termen generic (“Biserica”), prin care, chiar daca am vrea sa credem ca dl. ministru denumeste ansamblul celor 18 culte recunoscute, se poate sugera o regretabila singularizare a BOR, incalcindu-se principiul constitutional al echidistantei Statului fata de culte.

Aceste aspecte ne trimit din nou la intrebarea noastra initiala: Ale cui interese apara actualul Ministru al Finantelor Publice? Apara acesta interesele tuturor cetatenilor romani, fara deosebire de rasa, de nationalitate, de origine etnica, de limba, de religie, de sex, de opinie, de apartenenta politica, de avere sau de origine sociala? Sau promoveaza interesele unei organizatii religioase private?

In opinia Asociatiei noastre, promovarea intereselor Bisericii in detrimentul Statului roman si al cetatenilor sai il descalifica pe dl. Ialomitianu pentru functia de Ministru in Guvernul Romaniei si, in consecinta, solicitam demiterea sa. A venit momentul sa oprim saracirea Statului in numele Domnului!

Sa nu uitam: In Romania sint 18.300 de biserici; doar 4.700 de scoli generale stau la dispozitia copiilor!

06/12/2010

Autor:  
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =