Prima pagina » Petitii online » Modificarea mecanismului de finanţare a cultelor

Petitie: "Modificarea mecanismului de finanţare a cultelor"

11/04/2013

Atei şi Agnostici Români

Petiție referitoare la propunerea de modificare a mecanismului de finanţare a cultelor

În urma dezbaterilor publice prilejuite de propunerea deputatului Remus Cernea (USL, CT) (04/2013) [1] de modificare a mecanismului de finanţare a cultelor, semnatarii acestei petiții doresc să reafirme susţinerea ideilor de democraţie, libertate de conștiință, de asociere, de gândire și de religie a cetățenilor [2] şi, în acelaşi timp, să atragă atenţia că, după 23 de ani de democraţie, încă nu avem un mecanism de finanţare a cultelor clar şi transparent, mai exact, lipseşte cu desăvârşire orice contabilitate şi responsabilizare în privinţa sumelor care se scurg de la bugetul de stat prin bunăvoinţa interesată a autorităţilor, prea adesea, nepăsătoare când vine vorba de priorităţile comunităţilor şi de buna gestionare a banilor publici.

Credem că este posibilă şi necesară introducerea unui format modern, inspirat din cele cu care alte state europene lucrează de multă vreme, pentru a pune capăt tensiunilor dintre diferite grupuri religioase care, în prezent, îşi obţin fondurile pe căi cel puţin gri şi imorale, prin presiuni politice şi schimburi de favoruri cu clasa politică. Credem că a venit momentul pentru o discuţie deschisă despre secularism, secularizare [3], retrocedarea bunurilor cultelor, responsabilitate şi egalitate în faţa legii, despre modul şi cantitatea în care cultele au primit bani, terenuri și clădiri în ultimii ani şi modul în care le-au folosit.

Susţinem o soluţie care să reducă implicarea necontrolată a statului în activitatea diferitelor culte şi să responsabilizeze cetăţenii întru susţinerea financiară a cultului preferat, dorim un sistem în care opţiunea să fie explicită şi individuală, nu implicită, făcută de către cei interesaţi de fonduri în numele unor cetăţeni spectatori.

În felul acesta,

- vor avea de câştigat cultele, care vor avea o imagine mult mai clară asupra numărului real de susţinători şi nu vor depinde de cadouri la limita legii care pot veni sau nu, în funcţie de simpatiile puternicilor zilei,

- vor avea de câştigat cetăţenii care nu aderă la vreun cult religios, pentru că nu vor plăti pentru monumente pe care le consideră inutile

- vor avea de câştigat credincioşii, ei vor avea o modalitate directă de a-şi asigura o relaţie mai apropiată şi un cuvânt de spus în legătură cu proiectele și ierarhia cultului la care au aderat.

- în ultimă instanţă, va câştiga statul, care, în timp ce se împrumută pentru a plăti pensii şi salarii, nu va mai cheltui sume estimate anual între un minim oficial de 540 mil € şi un maxim greu de precizat (putem lua în calcul alocările extraordinare, scutirile de impozit, neplata taxelor, neînregistrarea veniturilor, predarea confesională a religiei pe banii statului, donaţii din partea autorităţilor de tot felul, neprevăzute în “Legea bugetului”), nu va mai fi expus riscului de corupţie ce vine la pachet cu utilizarea discreţionară şi complet în afara vreunui control a unor sume deosebit de importante.

Semnatari:

Grupul Ateilor şi Agnosticilor din România (adoptat prin majoritate simpla de 93% in 15/04/2013)

contact: atei.agnostici.ro@facebook.com
purtători de cuvânt ai grupului:

Dan Costea ( București, costead@gmail.com, tel: 0764 955 310 )
Radu Andreiu ( Brașov, raduandreiu@facebook.com )

Vlad Dorin (Iași, http://facebook.com/vlad.dorin )

Index

[1]

Remus Cernea , luni 08/04/2013

“Propunerea mea privind finantarea cultelor prin intermediul contributiilor voluntare ale fiecarui credincios care poate directiona un anumit procent din impozitul pe venit, are la baza modelul german de finantare a activitatii bisericilor. In Romania, un model asemanator este cel prin care sunt directionati 2% din impozitul pe venit catre ong-uri.

Este vorba despre un principiu democratic care ar asigura posibilitatea colectarii unor sume importante necesare pentru activitatile de cult. Aceste sume ar fi predictibile, iar bisericile nu ar mai depinde de deciziile politice care azi pot fi in favoarea bisericilor, dar maine e posibil sa nu mai fie. Dovada ca anul acesta, spre deosebire de anii trecuti cand in parlament erau adoptate sute sau mii de amendamente pentru constructia de noi biserici, parlamentul a respins in bloc mii de astfel de amendamente prin care ar fi fost sustinuta constructia a mii de noi biserici.

De asemenea, aceasta noua lege ar permite persoanelor care nu au o religie sa nu mai finanteze pe viitor activitatea cultelor religioase impotriva vointei lor.

Propunerea mea pleaca de la o abordare democratica, larg impartasita in Uniunea Europeana. Aceia care ma acuza ca ar fi o propunere indreptata impotriva bisericii, fie nu au inteles despre ce este vorba, fie nu isi asuma principiul democratic al separarii dintre stat si biserica, principiu care asigura libertatea de gandire, de constiinta si de religie pentru toti cetatenii, indiferent de optiunea lor fata de religie.

Pana acum finantarea cultelor s-a facut intr-un mod arbitrar si a depins de deciziile unor politicieni. Cred ca avem nevoie de o reglementare noua care sa plece de la un principiu rezonabil, acela ca fiecare isi finanteaza cultul de care apartine. Este si in interesul bisericilor sa nu depinda de deciziile politicienilor, fapt ce le-ar asigura o mai mare autonomie, si, de asemenea, este in interesul democratiei din Romania ca legaturile dintre politica si religie sa nu fie stranse. Dupa cum stim din istorie si din experienta proprie a ultimilor 23 de ani, daca relatiile dintre biserica si stat sunt prea apropiate, se ajunge la abuzuri, discriminari si alte situatii care afecteaza libertatile fundamentale si functionarea democratiei.

Cred ca prin dialog si cooperare intre partide politice, culte, asociatii religioase, ong-uri, personalitati publice se poate ajunge la o lege democratica, avand o larga sustinere, care sa asigure o finantare pentru culte bazata ratiunile si principiile prezentate mai sus...”

[2]

Articolul 9 din Legea Cultelor (489/2006) prevede:

„(1) În România nu există religie de stat; statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee.

(2) Cultele sunt egale în faţa legii şi a autorităţilor publice. Statul, prin autorităţile sale, nu va promova şi nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări faţă de vreun cult.”

Articolul 29 din Constituţia României (2003) prevede:

“Libertatea conştiinţei

(1) Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă contrare convingerilor sale.

(2) Libertatea conştiinţei este garantată, ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc.

(3) Cultele religioase sunt libere şi se organizează potrivit statutelor proprii, în condiţiile legii.

(4) În relaţiile dintre culte sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de învrăjbire religioasă.

(5) Cultele religioase sunt autonome faţă de stat şi se bucură de sprijinul acestuia, inclusiv prin înlesnirea asistenţei religioase în armată, în spitale, în penitenciare, în azile şi în orfelinate.

(6) Părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine.”

[3]

Legea secularizării averilor mănăstireşti, 1863

Notă:

Statul Român nu s-a angajat vreodată să susţină pe timp nelimitat şi pentru o sumă nelimitată cheltuielile Bisericii Ortodoxe Române în schimbul renunţării la privilegiile feudale medievale, la fel cum nu s-a angajat vreodată să-i susţină pe urmaşii seniorilor feudali, la fel cum nu a menţinut scutirile de taxe pentru urmaşii răzeşilor.

15/04/2013

Autor: