Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Apel al unor tineri liberali
image

Petitie: "Apel al unor tineri liberali"

Facebook share

Stimate Domnule Preşedinte Crin Antonescu,

Apropierea Congresului Extraordinar al PNL şi dezbaterile pe marginea proiectului de statut, dar şi asupra proiectului de viitor pe care PNL îl va adopta cu această ocazie ne fac să vă adresăm câteva propuneri despre care noi, ca tineri liberali, suntem încredinţaţi că pot aduce avantaj pe termen mediu şi lung partidului nostru şi dezvoltării sale instituţionale. Cadrul oferit de statutul partidului poate oferi doar premisele pentru implementarea proiectului politic şi pentru dezvoltarea organizatorică a PNL, însă acestea sunt esenţiale ca bază a construcţiei ulterioare.
În favoarea alegerii conducerii ca propunere pe lista Preşedintelui pot exista şi argumente pertinente, dar noi credem în regula competiţiei interne deschise. Multe s-au spus deja, menţionăm totuşi o idee care nu a apărut în discuţiile pe această temă: În toate forurile de conducere naţionale (Congres, Delegaţie Permanentă, Consiliul Naţional Executiv), reprezentativitatea membrilor este de altă natură decât cea naţională (este vorba de preşedinţi de filiale, aleşi locali sau aleşi în legislativ în colegii uninominale etc.), iar la aceştia se adaugă membrii Biroului Politic Central. În cazul alegerii pe bază de moţiuni, pe lista preşedintelui a acestei conduceri, înseamnă că în toate forurile naţionale de conducere sau decizie singura persoană aleasă ca reprezentant naţional este Preşedintele PNL, iar membrii forului naţional pot fi doar reprezentanţii unor minorităţi pe criterii regionale (filiale, regiuni etc.), nu şi pe criterii profesionale, de opinie, etc.

Suntem partizanii tinerei generaţii liberale, credem că tinerii pot promova pe criterii de performanţă, competenţă şi autonomie personală. Credem că reprezentarea tinerilor în forul naţional este importantă şi pentru încurajarea implicării lor politce, dar şi pentru pregătirea liderilor liberali de mâine. Avem însă convingerea că o carieră politică solidă pentru un tânăr trebuie să se clădească pe forţele proprii de a convinge, de a deveni lider de opinie şi nu pe bunăvoinţa liderilor mai mari din partid.
Amintim aici şi istoricul reprezentării TNL în forul naţional: După ce tinerii liberali au câştigat dreptul ca Preşedintele TNL să fie membru cu drept de vot în Biroul Pemrnanet Central al PNL, din 2002, odată cu alegerea lui Theodor Stolojan în fruntea PNL, preşedintele TNL a devenit doar invitat în BPC al PNL, în condiţiile alegerii pe listă a conducerii centrale. De atunci încoace din păcate această prevedere s-a păstrat, iar preşedintele TNL are drept de vot deplin doar în forul naţional extins de conducere.
Credem în reprezentarea tinerilor în viitorul Birou Central al PNL, dar nu susţinem promovarea unui tânăr pe criteriu de vârstă în lista preşedintelui. Dacă pentru profesionişti din diverse domenii, dacă pentru lideri de opinie sau personalităţi ale societăţii româneşti putem înţelege includerea lor într-o astfel de formulă, pentru crearea unor lideri politici tineri singura soluţie viabilă pe termen lung este alegerea lor pe cont propriu.
Pentru toate aceste considerente, vă propunem, domnule Preşedinte, să susţineţi pentru proiectul de Statut ce va fi înaintat Congresului prezenţa tinerilor în conducerea centrală prin alegerea în sistem UNINOMINAL a unui reprezentant al lor, iar acesta să fie Preşedintele TNL.
Nu vrem norme socialiste de reprezentare a tinerilor, femeilor, pensionarilor în conducerea centrală precum se întâmplă în internaţionala socialistă, nu vrem să fim trataţi ca o categorie defavorizată. Vrem să fim încurajaţi să ne asumăm responsabilităţi politice în faţa celor din generaţia noastră şi nu numai, să fim pregătiţi pentru competiţiile electorale din afara partidului şi să fim judecaţi după performanţele şi greşelile mandatului asumat.
Ca să nu fim înţeleşi greşit, precizăm că sprijinim o formulă politică prin care indivizi puternici, de factură liberală, să facă parte din conducerea centrala a partidului. Vrem doar să nu uităm că suntem un partid politic, o instituţie, un organism în care alegerile interne trebuie să se desfaşoare într-o formulă liberă prin care fiecarui membru să i se ofere posiblitatea de a candida şi de a fi ales. Este, până la urmă, un drept, o libertate, şi nu o facilitate.
Democraţia liberală implică şi dreptul minorităţilor de a fi reprezentate, iar PNL, ca şi orice alt partid politic este o instituţie de interes pentru publicul larg, nu doar pentru membrii săi. Ne întrebăm dacă cetăţenii românii vor privi cu încredere acum, când ceilalţi competitori ai noştri cu o tradiţie democratică internă mai slabă, dacă nu inexistentă, au renunţat la formule închise de candidaturi, să fim noi, liberalii, cei care adoptă acest sistem.
Credem că cea mai bună metodă de eliminare a aşa numitelor “cooperative” din Congres, fenomen pe care îl recunoaştem că există şi reprezintă o piedică inclusiv pentru succesul tinerilor la funcţii de vârf ar fi UN SISTEM UNINOMINAL REAL, bazat pe proiecte şi responsabilităţi asumate pentru toate funcţiile din conducerea naţională, aşa cum s-a încercat pentru prima oară la Congresul Extraordinar PNL din 2007. Adevărul este că sistemul actual, practicat şi la Congresul Extraordinar PNL din 2009 NU ESTE UN SISTEM UNINOMINAL de alegere a membrilor din conducere, ci unul individual, dar plurinominal, care încurajează înţelegeri de culise, iar convingerea noastră este că PNL ar trebui să-şi asume plenar filosofia alegerilor uninominale şi promovarea individului inclusiv ca soluţie de politică internă.
În concluzie, propunem:
1. Alegerea în sistem uninominal real, pe un număr de funcţii predefinite în Biroul Politic Central, pe bază de proiect şi mandat individual (în formula aplicată la Congresul Extraordinar al PNL din 2007). Astfel, delegaţii la Congres vor putea alege un om pe o anumită funcţie şi pe un mandat clar, iar listuţele neoficiale, nu îşi vor mai avea locul.
2. Includerea Preşedintelui TNL, ales uninominal de tineri, ca membru cu drepturi depline în Biroul Politic Central al PNL
3. O analiză serioasă privind posibilitatea de deschidere internă a partidului în viitor prin:
- alegerea Preşedintelui de către toţi membrii PNL cu cotizaţia la zi
- sistem de alegeri preliminarii deschis pentru toţi cetăţenii rezidenţi, nu doar pentru membrii PNL, în viitoarea desemnare a candidaţilor pentru Parlament şi eventual pentru candidaţii de primari ai oraşelor capitale de judeţ.

Cu deosebită consideraţie,

Liviu Jicman – Vicepreşedinte BPT PNL Sector 6
Ion Constantin Solga – Membru BPT PNL Sector 2
Vasile Bruma – Vicepreşedinte BPN al TNL
Victor Făinişi – Vicepreşedinte TNL Sector 6
Florin Ciupa – Membru BPM PNL Timişoara

23/02/2010

Autor:  
Destinatar: Crin Antonescu, Presedintele PNL
Categorie: Politica, Social.
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =