Prima pagina » Petitii online » România îşi cinsteşte martirii: Donează sânge

Petitie: "România îşi cinsteşte martirii: Donează sânge"

Stimate Domnule Prim-Ministru, Stimate Domnule Ministru al Sănătăţii,

Ne aflăm în pragul comemorării a 21 de ani de la evenimentele sângeroase din decembrie 1989, care au schimbat destinul României prin renunţarea la regimul totalitar comunist, datorită sacrificiului semenilor noştri care au plătit cu sângele lor preţul pentru idealurile care i-au animat şi i-au scos din case pentru ca noi să trăim într-o ţară liberă şi prosperă.
Din nefericire, visul lor nu s-a îndeplinit decât parţial, societatea românească traversând, de-a lungul acestor 21 de ani, în drumul său către democraţie, o perioadă de criză de ordin moral, social, economic, manifestată printr-o răsturnare nefirească a valorilor şi o intensă promovare a nonvalorii (pe toate planurile), fapt ce a contribuit la emigrarea în masă a oamenilor competenţi , la carenţe în sistemul educaţional şi în sistemul public, la o formă din ce în ce mai mică a respectului dintre oameni, precum şi la o criză de sânge cu care ţara noastră se confruntă de ani buni. De aceea, consider că este datoria noastră, a fiecăruia dintre noi, să le păstrăm vie amintirea şi să îi omagiem, nu doar prin participarea în cadrul unor evenimente ce au caracter comemorativ, ci mai ales prin acţiunile noastre de zi cu zi, ce ar trebui să se caracterizeze prin respectul acordat celorlalţi şi printr-un nivel ridicat al simţului civic. Ştiu că pare oarecum ciudat pentru o mare parte a cetăţenilor acestei ţări ceea ce am afirmat mai devreme, în condiţiile în care, pe parcursul ultimilor douăzeci de ani, noţiunea de patriotism a fost înlocuită cu aceea de combinaţie şi sintagma simţ civic cu aceea de interes personal. Consider că a sosit momentul unei schimbări a mentalităţii noastre (a românilor) şi a acţiunilor pe care le vom întreprinde de acum înainte. Îmi doresc ca România să devină un model de civilizaţie pentru intreaga Europă, astfel încât să câştigăm respectul tuturor. Ştiu că un asemenea proces de transformare nu este deloc simplu şi mai ştiu că atâta timp cât există bunăvoinţă, pasiune, entuziasm, interes, organizare, disciplină şi credinţă, orice este realizabil. De asemenea, este nevoie de o strânsă colaborare a tuturor elementelor care alcătuiesc societatea: cetăţeni, instituţii ale statului, partide politice, societăţi private, ONG-uri etc.
Având în vedere cele mai sus menţionate, propun Guvernului României şi Ministerului Sănătăţii adoptarea şi susţinerea unui program intitulat (de exemplu) : “România îşi cinsteşte martirii: Donează sânge”, în urma căruia, în fiecare an în perioada cuprinsă între 16 şi 23 decembrie să organizeze acţiuni de donare voluntară de sânge pe întreg teritoriul ţării, în parteneriat cu administraţia publică (primării, consilii locale şi consilii judeţene), societatea civilă , ong-uri de profil şi asociaţii ale revoluţionarilor, mass-media, precum şi cu Ministerul de Externe şi asociaţii ale românilor din diferite ţări, demonstrând, pe de o parte, înalta preţuire pentru martirii neamului şi, pe de altă parte, vocaţia universalităţii fiecărui român care donează sânge şi a respectului pentru viaţă şi pentru fiecare om care are dreptul să se bucure de ea, indiferent de rasă, religie sau naţionalitate.

10/11/2010

Autor: Grădeanu Vasile Flavian