Prima pagina » Petitii online » Repatrierea și canonizarea Elenei și a lui Dimitrie fica și nepotul lui Ștefan cel Mare și Sfânt

Petitie: "Repatrierea și canonizarea Elenei și a lui Dimitrie fica și nepotul lui Ștefan cel Mare și Sfânt"

Se știe că românii au dat mari jertfe în lupta antiotomană și au contribuit la blocarea planului lor de cucerire a Europei. Printre conducătorii de marcă care, împotriva opoziției marilor boieri, au avut victorii răsunătoare împotriva turcilor sunt Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare și Sfânt, Iancu de Hunedoara, Mihai Viteazul.
Un război atipic a dus Constantin Brâncoveanu care a preferat moartea sa și a celor patru fii
în locul convertirii la credința în Alah. Cu execuția s-au "delectat" reprezentanții unor puteri
europene complice deseori cu imperiul otoman. Pilda lui Constantin Brâncoveanu este unică în
istoria popoarelor care și-au apărat glia strămoșească de poftele unor mari imperii.

Ștefan cel Mare și Sfânt a fost un geniu militar greu de egalat. De la 1475 aproape an de an a
avut o bătălie cu turcii și tătarii care ascultau de comanda sultanilor. Când nu-l atacau islamicii îl atacau creștinii care nu plătesc încă chirie lui Burebista. Către finalul vieții cu Moldova epuizată, văzând comportamentul unor țări zise creștine, comportamentul papei,etc., Ștefan a fost nevoit să accepte o convenție tributară cu turcii pe care i-a considerat mai serioși decât creștinii fără onoare și cuvânt.

Ștefan a înțeles că trebuie unite forțele creștine în lupta antiotomană fiind conștient că dacă
creștinii nu se vor uni vor cade ca muștele țară după țară. De aceea a făcut câteva căsătorii pentru noi aliați.

Prima soție a fost Evdochia sora cneazului lituanian al Kievului. A iubit-o foarte mult dar aceasta a murit prematur în timp ce se afla în luptă cu handicapatul de Matei Corvin care invadase Moldova și datorită căruia (vezi comportamentul său față de Vlad Țepeș și Ștefan) Ungaria a fost împărțită în 1526 între hasburgi și turci.

După moartea Evdochiei s-a căsătorit cu Maria de Mangop al cărui tată conducea Regatul Teodoru din sudul Crimeii. Zestrea Mariei a fost domeniul Mangop. După moartea socrului unul din cumnați se supune turcilor. În 1475 (anul primei bătălii de la Vaslui contra turcilor) Ștefan dă ajutor în oaste și corăbii cumnatului său Alexandru ca să-l înlăture pe trădător și să preia conducerea regatului. Alexandru moare după șase luni de luptă cu turcii care cuceresc regatul ce revenea de drept soției Maria!

Cel mai mare sacrificiu al lui Ștefan îl face cu fica sa Elena rezultată din căsătoria cu Evdokia.
Prin contract parafat cu Ivan III țarul Rusiei o căsătorește cu fiul acestuia Ivan cel Tânăr.
Mai mult Ștefan încearcă să-l împece pe Ivan III cu clanurile rivale (cu frați) care în loc să se
bată cu turcii și tătarii se războiau pentru stăpânirea Rusiei.

Ivan III nu numai că n-a respectat contractul cu Ștefan dar a contribuit indirect la moartea
fiului său Ivan, a norei Elena (Olena Voloșeva după ruși care o iubeau foarte mult) și a nepotului
Dimitrie.
Ivan III își ia o nouă soție pe grecoaica Zoe (schimbat în Sofia) Palaiologina școlită la Roma
deși nu mai avea nevoie căci în genă avea metodologia intrigilor grecești. Căsătoria este aranjată de Papa Paul II care avea planurile lui de expansiune catolică asupra țărilor ortodoxe. Zoe cu clanul ei uneltește ca fiul ei Vasilâi să ajungă țar deși Ivan junior era desemnat prinț moștenitor.
Pentru aceasta, Sofia a adus special pe Leon un medic evreu veneţian ca să aibe "grijă" de o "boală" a fiul ei vitreg care moare subit (otrăvit). Nu mai are răbdare să moară bătrânul ei soț și încearcă detronarea acestuia.
Cu toate că Leon a fost executat Ivan III dezmoștenește pe nepotul său Dimitrie. Mult mai grav
este faptul că acceptă să fie aruncat în temniță împreună cu mama lui Elena. După chinuri groaznice amândoi nu mai ies din temniță, mor sau sunt asasinați. Elena a murit în 1505 la un an după moartea tatălui ei Ștefan și a fost înmormîntată la mănăstirea Voznesenskaia (dar la logodna) sau la Catedrala Înălţării din Kremlin, necropola familiei marilor cneji, după cum apare în Cronica de la Lvov: „Marea cneaghină Elena Voloşanca, soţia marelui cneaz Ivan Ivanovici, a murit la 18 ianuarie, duminică, şi a fost îngropată în Catedrala Înălţării din Moscova”. Fiul ei Dimitrie a murit în 1509 și deocamdată nu știu nimic despre mormântul lui.

Memoria Elenei Voloșanca a fost păstrată de poporul rus care a simțit cu ce ființă specială au
de-a face, în personajul Elenei cea Înțeleaptă (Elena Premudraia) din poveștile populare ruse.

Zoe își realizează planul diabolic și fiul ei Vasilâi ajunge țar. Dar o pedeapsă divină aduce pe
lume pe nepotul ei monstrul Ivan cel Groaznic care va teroriza poporul rus circa 30 de ani.
Consecințele faptelor criminale ale ei și a comportamentului lui Ivan III sunt eterne.

Românii au obligația morală față de cei doi martiri să repatrieze rămășițele pământești ale lui
Dimitrie și a mamei sale Elenei sacrificată de tată pentru binele creștinătății. Locul lor este la
Mânăstirea Putna alături de Ștefan cel Mare și Sfânt.

În plus Biserica are obligația de a-i canoniza alături de Ștefan cel Mare și Sfânt care împreună
cu alți domnitori români au contribuit decisiv la stoparea cuceririi Europei de către turci și tătari!

30/04/2014

Destinatar: Generațiilor viitoare amanetate de părinții și bunicii lor