Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Să reconstruim traseul mocăniţei Hunedoara-Govăjdia
image

Petitie: "Să reconstruim traseul mocăniţei Hunedoara-Govăjdia"

Facebook share

Reconstrucţia traseului mocăniţei de la Hunedoara gara mică şi până la satul Govăjdia ar aduce beneficii şi turiştii în zona Hunedoarei. De exemplu turiştii pot fi preluaţi de la Castelul Corvineştilor şi transportaţi până la furnalul de la Govăjdia. Mocăniţa ar uni spectaculos obiectivele turistice, şi ar aduce un plus de valoare Hunedoarei. Un exemplu de succes este la Mokra-Gora din Serbia, tot aşa aveau o reţea de cale ferată îngustă până în 1989 când s-a dezmembrat linia; în 2000 un grup de pasionaţi au pornit o acţiune de reconstrucţie a liniei, la această acţiune s-a alăturat ministrul turismului din Serbia şi autorităţile ferate sârbeşti pentru că şi-au dat seama dacă reconstruiesc linia atunci vin şi turiştii şi se va dezvolta şi economia zonei. Împreună au trimis armata să cureţe terasamentul, au scos şinele şi elementele necesare căii ferate din rezervele statului şi au început reconstrucţia liniei. Au achiziţionat câteva locomotive şi vagoane din România care altfel sfârşeau la fier vechi şi au reînviat turismul.
Eu cred că dacă s-ar reconstrui calea ferată îngustă Hunedoara-Govăjdia atunci şi zona Hunedoarei ar avea aceiaşi soartă ca şi Mokra-Gora în prezent.
Pentru reconstrucţia liniei ferate îngustei ar fi nevoie de cel puţin 1.500.000 Euro. Dorim ca ministrul turismului să ne ajute în acest demers.

19/04/2010

Autor: autorul a ales ca aceasta informatie sa nu fie publica
Destinatar: Ministrul Turismului
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
Stiri in legatura cu aceasta petitie:

Informatii 14/07/2010
Adevărul - Operaţiune de salvare a celebrei mocăniţe: calea ferată devine monument istoric

http://www.adevarul.ro/locale/hunedoara/adevarul_de_seara_hunedoara-mocanita-Comisia_Nationala_a_Monumentelor_Istorice-Dan_Bera_0_289171653.html

Informatii 14/07/2010
EVZ.ro - „Mocăniţa” ar putea deveni monument istoric
http://www.evz.ro/detalii/stiri/mocanita-ar-putea-deveni-monument-istoric-899495.html

Informatii 04/06/2010
http://www.evz.ro/detalii/stiri/mocanita-care-isi-cauta-viitorul-897241.html

Informatii 17/05/2010
Tinerii din Hunedoara au intrat în lupta pentru refacerea tronsonului mocăniţei

Un grup de tineri a avut iniţiativa transformării vechiului tronson de cale ferate îngustă în obiectiv turistic. În numai câteva zile, hunedorenii au strâns sute de semnături pe o petiţie în care cer Ministerului Turismului să se implice în proiectul mocăniţei.

Deşi traseul de 13 kilometri pe care vagoanele mocăniţiei circulau pe distanţa dintre Castelul Corvinilor şi „Ţinutul Pădurenilor” a ajuns istorie, un grup de tineri din Hunedoara se încăpăţânează să nu renunţe la ceea ce ar fi putut fi una dintre cele mai importante atracţii turistice ale zonei. Hunedorenii au lansat zilele trecute o petiţie pe internet destinată Ministerului Turismului.
„Reconstrucţia traseului mocăniţei de la Hunedoara de la fosta gară mică şi până la satul Govăjdia, unde a funcţionat cel mai vechi furnal din Europa, ar aduce beneficii şi turişti în zona Hunedoarei”, se arată în petiţia semnată, în numai câteva zile de la publicarea ei, de aproximativ 600 de cititori.
Mulţi dintre semnatarii documentului au ţinut să transmită mesaje autorităţilor locale. „Am prins acele vremuri când părinţii ne duceau la aer curat şi iarbă verde la Govâjdia. Ce bucurie era pentru noi, ca puşti, când vagoanele treceau prin tuneluri sau pe poduri, peste prăpăstiile ce ni se păreau atunci enorme”, scrie Mihaela Sopincean, de 36 de ani, din Hunedoara.
Solicită implicarea primăriei
Dan Bera, unul dintre iniţiatorii demersului, spune că în perioada următoare la Hunedoara va fi format un comitet de iniţiativă pentru refacerea tronsonului mocăniţei. „Vrem ca autorităţile locale sau judeţene să preia terenul pe care a circulat mocăniţa şi să îl reabiliteze cu sprijinul programelor Uniunii Europene”, spune tânărul.
Monica Rada, consiliera primarului Hunedoarei, spune că iniţiativa hunedorenilor este lăudabilă şi va fi beneficia de sprijin din partea primăriei, după ce reprezentanţii Ministerului Turismului vor da un răspuns concret demersului.
Succes pe tronsonul Brad – Criscior
Georg Hocevar, un om de afaceri austriac, a reuşit în ultimii ani să reabiliteze singurul tronson de cale ferată îngustă funcţional în judeţul Hunedoara. Mocăniţa circulă, în prezent, pe cei aproximativ 10 kilometri dintre localităţile Brad şi Crişcior. Hocevar a afirmat că refacerea traseului hunedorean de cale ferată îngustă ar costa enorm.

sursa: http://www.adevarul.ro/locale/hunedoara/hunedoara-deva-adevarul_de_seara-proiect-mocanita-reparatii_0_254975022.html

*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =