Prima pagina » Petitii online » Apel național, pentru rescrierea Legii Educației Naționale

Petitie: "Apel național, pentru rescrierea Legii Educației Naționale"

Apel național,
pentru rescrierea în regim de urgență a Legii Educației Naționale.

Este un adevăr pe deplin recunoscut, că evoluția și dezvoltarea științelor și tehnicii în perioada actuală, evoluția societății românești în general, impune schimbări corespunzătoare și în conținutul educației și învățământului.
Cu toții suntem de acord că procesul de învățământ în Romania trebuie modernizat și adaptat cerințelor actuale ale societății.
Ar fi o utopie să credem că în acest proces continuu de adaptare a învățământului la cerințele vieții sociale, sunt implicate numai unele aspecte ale lui (precum continuturile, metodele,..) iar altele cum ar fi formele de organizare, ar rămâne neschimbate.
Cerințele societății actuale impun noi responsabilități școlii de toate gradele din România. Trebuie odată să părăsim formele învechite de studiu și învățare din sistem.
Renunțarea la rețetele vechi de organizare a procesului instructiv-educativ duce la o condiție impetuos necesară, de rescriere a legii, o noua LEGE a EDUCAȚIEI NAȚIONALE trebuie să reflecte acest lucru (și prin noile planuri cadru, ținând cont însă că învățământul românesc se bazează încă excesiv pe metoda frontală de organizare, prin clase eterogene în general - vezi cadrul arhitectural al școlii românești a rămas neschimbat de decenii, fiind adecvat mai mult învățământului magistral).
Necesitatea rescrierii acestei legi, este o datorie morală atât a abilitaților sistemului educațional, a ministerului, a ministrului educației, cât mai ales a politicului din România, prin asumarea răspunderii în adevăratul sens al cuvântului [legea trebuie să fie o lege de consens național, iar decizia de adoptare și de promovare a legii, să fie una de politică educațională a unui stat, si nu una de politică de partid – (de clasă), aflat(ă) la guvernare].
Păstrarea elementelor bune din scrierea actuală, modificarea radicală a altor articole care discriminează si mai ales sunt anticonstituționale, ar trebui să fie preocuparea inițiatorilor acestei legi (legea Miclea-Funeriu).
România anului 2010 are nevoie rapid de o lege coerentă și mai ales fără greșeli pentru educație.
Domnilor guvernanți țineți cont și de faptul că numai investind în educație, vom putea depași mai rapid criza instaurată în societatea românescă.(Istoria ne prezintă destule exemple prin care societatea și-a creat și modificat întotdeauna școala, învățământul, educația și cercetarea după nevoile și interesele sale, și tot societatea este cea care operază selecția, și astfel progresul general a fost atins mai rapid).
Dacă într-adevăr voința politică și dorința sinceră a tuturor este ca România să progreseze, și mai ales să se revigoreze dpdv economic, depășind criza, atunci această lege, trebuie ca măcar să reducă și exodul de inteligență în afara spațiului românesc.

Gabriel Nicolae Teodorescu
Cluj-Napoca
03.04.2010

03/04/2010