Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Petitie privind dreptul la adoptie internationala
image

Petitie: "Petitie privind dreptul la adoptie internationala"

Facebook share
Aceasta petitie si-a atins obiectivul propus.
Prin urmare, procesul de semnare al acesteia a fost incheiat.
Va multumim pentru interes si sustinere.
Pentru a contribui la finalizarea cu succes a altor petitii, puteti consulta petitiile active.

Petitie privind dreptul la adoptie internationala

Semnatura ta realizeaza interesul superior al copilului !

Asociatia Catharsis Brasov, sustinuta de un grup de Organizatii Neguvernamentale, care promoveaza Drepturile Copilului, dar si de tineri care au parasit centrele de plasament inainte sau dupa implinirea varstei de 18 ani, propune Societatii Civile prezenta petitie, privind dreptul la adoptie internationala a copiilor abandonati care nu sunt ceruti in adoptie nationala.

Sansa copiilor romani abandonati, de a creste intr-o familie, a fost spulberata in ultimii 10 ani de Moratoriul impus adoptiilor internationale in octombrie 2001 dar si de art. 39 din Legea nr. 273/2004 -privind regimul juridic al adoptiei:

“Adoptia internationala a copilului care are domiciliul in Romania poate fi incuviintata numai in situatia in care adoptatorul sau unul dintre sotii din familia adoptatoare care domiciliaza in strainatate este bunicul copilului pentru care a fost incuviintata deschiderea procedurii adoptiei interne."

Zeci de mii de copii abandonati, din care peste 4,000 orfani, care nu sunt ceruti în adoptie nationala, sunt condamnati sa traiasca fara familie, dacă art. 45 din proiectul Guvernului Romaniei de modificare a Legii nr. 273/2004 va fi legiferat in forma actuala:

“Adoptia internationala a copilului care are domiciliul in Romania poate fi incuviintata numai in situatia in care adoptatorul sau unul dintre sotii din familia adoptatoare care domiciliaza in strainatate este ruda pana la gradul al III-lea inclusiv cu copilul pentru care a fost incuviintata deschiderea procedurii adoptiei interne.”

Ambele articole incalca dreptul fundamental al copilului la o familie, drept constitutional prevazut in Legea nr. 272/2004 privind drepturile copilului (art.6), in Conventia Organizatiei Natiunilor Unite privind Drepturile Copilului incheiata la New York in 20 noiembrie 1989, ratificata de Parlamentul Romaniei in septembrie 1990, in Conventia asupra protectiei copiilor si cooperarii in materia adoptiei internationale incheiata la Haga in 29 mai 1993, ratificata de Parlamentul Romaniei in octombrie 1994. Cele doua articole discrimineaza atat copiii cat si familiile care doresc sa adopte, incalcand principiul care sta la baza promovarii si respectarii drepturilor copilului “egalitate de sanse si nediscriminare”.

Cerem Parlamentului Romaniei abrogarea art. 39 din Legea 273 /2004 cat si renuntarea la art. 45 din proiectul Guvernului Romaniei de modificare a Legii nr. 273/2004, care mentine de fapt Moratoriul instituit in 2001, privind interzicerea adoptiilor internationale.

Solicitam redeschiderea procedurii adoptiilor internationale pentru copiii romani, de catre persoane sau familii care au domiciliul pe teritoriul altui stat, parte a Conventiei de la Haga, astfel incat, copiii adoptati sa poata beneficia in tara straina de garantiile si normele echivalente acelora existente in cazul unei adoptii nationale.

De asemenea, solicitam instituirea unui cadru riguros de derulare a adoptiilor internationale, care sa confere garantii ferme de realizare a acestora numai in cazuri justificate de interesul superior al copilului si sub controlul strict al institutiilor de specialitate ale statului.

Citeste si semneaza petitia pentru abrogarea art. nr. 39 din Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei si pentru modificarea art. nr. 45 din proiectul de modificare a Legii nr. 273/2004. Ajuta-ne sa strangem 100,000 semnaturi! Trimiteti mai departe si copiii va vor fi recunoscatori.

Semnatura ta schimba destinul unui copil!

Asociatia Catharsis, presedinte Azota Popescu
Asociatia Pro Democratia, presedinte Bogdan Lazar
Asociatia Samariteanul Milos, director Ecaterina Guguianu
Asociatia de Servicii Sociale SCUT, director Gabriela Dima
Asociatia Un Pas Spre Viitor, presedinte Florin Catanescu
Fundatia pentru Copii Abandonati, director Maria Gavriliu
Fundatia Ge-Ro, director Gheorghe Carapalea
Fundatia Rafael Codlea, director Tatiana Tita
Fundatia Sunshine Romania, director Viorel Mares
Asociatia Viitorul Tinerilor Ploiesti, presedinte Vasile Porumbaru
Fundatia Prietenii Copiilor Bucuresti, director Cornelia Niculae

04/06/2010

Autor:  
Destinatar: Guvernul Romaniei
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =