Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Petitie impotriva defrisarilor
image

Petitie: "Petitie impotriva defrisarilor"

Facebook share

Incalzirea globala este, fara nicio indoiala, cea mai dezbatuta problema de mediu la ora actuala la nivel mondial, insa problema de mediu cu adevarat serioasa o reprezinta disparitia padurilor, ea fiind atat o cauza a incalzirii globale, cat si o consecinta a acesteia, caci padurea absoarbe cantitati imense de dioxid de carbon, iar in momentul defrisarilor toata cantitatea absorbita revine in atmosfera, sporind astfel cantitatea de gaze cu efect de sera.
"Problema defrisarilor in Romania este cat se poate de alarmanta, caci padurile sunt exploatate peste orice limita si intr-un ritm mult prea rapid. Daca, pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, teritoriul Romaniei era acoperit in proportie de 80% cu paduri, in prezent a ajuns sa acopere doar un sfert din suprafata tarii, Romania situandu-se sub media europeana de 30%. Pe durata anului 2007 s-a estimat o suprafata de aproape 1.000 hectare de padure distrusa ilegal, iar in urma retrocedarilor terenurilor impadurite din perioada 1994-2004 au fost rase de pe suprafata pamantului in jur de 30.000 de hectare, proprietarii actionand la taierea padurilor imediat dupa ce au intrat in posesia terenurilor. Motivele defrisarii nu sunt insa nici multe, nici intemeiate, acestea fiind, in general, dorinta proprietarilor terenurilor de a-si construi aici case, utilizarea lemnului in industrie sau extinderea suprafetelor agricole.
Se poate considera drept un prim pas pentru salvarea padurilor reciclarea hartiei, un subiect despre care se vorbeste din ce in ce mai mult in randul cetatenilor. Prin reciclarea maculaturii se pot reduce semnificativ defrisarile executate in scopul obtinerii hartiei, spre exemplu prin reciclarea unei tone de deseuri de hartie se salveaza 17 copaci. In plus, se economisesc 30.000 de litri de apa, se foloseste intre 28% si 80% mai putina energie electrica fata de fabricarea hartiei obisnuite, se elibereaza cu 27 de kilograme mai putine substante poluante in atmosfera si se elibereaza aproximativ 2,5 m3 din spatiul destinat depozitarii deseurilor. " (Ana Dragalina)
Un alt pas, care de altfel este si foarte important este acela al impaduririlor. Desi se aloca fonduri pentru aceste actiuni, se pare ca cei care au datoria de a pune in practica proiectele, nu se prea descurca.
Cu ajutorul acestei petitii doresc sa fac remarcata situatia grava a padurilor din Romania si nu numai. Aceasta problema exista pretutindeni.

25/05/2010

Autor: Vacareanu Cecilia
Destinatar: Ministerul Mediului si Padurilor
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =