Prima pagina » Petitii online » Doresc infiintarea locurilor dedicate exclusiv fumatorilor

Petitie: "Doresc infiintarea locurilor dedicate exclusiv fumatorilor"

Legea antifumat prevederi: Art. 1. Prezenta lege stabileşte unele măsuri privind prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun, prin interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii, prin inscripţionarea pachetelor cu produse din tutun, prin desfăşurarea de campanii de informare şi educare a populaţiei, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmează să le achiziţioneze, prin indicarea în produsele finale a conţinutului de gudron, nicotină şi monoxid de carbon, prin unele măsuri privind utilizarea ingredientelor pentru produsele din tutun, având ca scop protejarea sănătăţii persoanelor fumătoare şi nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor şi asigurarea unui nivel adecvat al calităţii vieţii populaţiei din România." 2. La articolul 2, după litera i) se introduce o nouă literă, litera i1), cu următorul cuprins: " i1) ţigaretă electronică se înţelege un produs care poate fi folosit pentru consumul de vapori care conţin nicotină prin intermediul unui muştiuc sau orice componentă a acestui produs, inclusiv un cartuş, un rezervor şi dispozitivul fără cartuş sau rezervor;". 3. La articolul 2, literele m) şi n) se modifică şi vor avea următorul cuprins: " m) spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent; n) spaţiu închis de la locul de muncă se înţelege orice spaţiu care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum este definit în Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, cu modificările ulterioare." Observ ca sunt pareri foarte contradictorii in privinta acestei legi intrebarea mea simpla ar fi de ce le este interzis patronilor de cluburi/baruri sa creeze spatii special amenajate pentru fumatori sau cu acces cu card de membru, spatiu destinat exclusiv fumatorilor. Nu contesta nimeni dreptul cuiva de a respira aer liber, sau de a merge la un restaurant si a manca fara fum de tigara, dar de aici pana la a interzice in orice loc public fumatul mi se pare foarte mare diferenta. Argumente aduse de catre initiatorii legii si nefumatori; 1. Discriminarea e faţă de nefumători, pentru că libertatea ta se opreşte unde începe a celuilalt. Fumatul este un viciu dobândit, nu o necesitate fiziologică, aşa cum e simplul act al respiraţiei. Prin infintarea acestor cluburi tu ca nefumator sau ca doritor de respirarea aerului curat poti alege sa nu intri intr-un astfel de club/ bar... E SIMPLU. 2.De ce nu se fac atunci spaţii separate pentru fumători şi nefumători?Prin alte tari se pare ca functioneaza. Pe la noi nu. Simplu spus, pentru că nu funcţionează, asta era prevederea de până acum, pe care nimeni n-a respectat-o (iar grupurile de prieteni nu se separă după criteriul fumatului, nefumătorii sfârşesc întotdeauna pe lângă fumători, pentru că aceştia nu vor să iasă afară la fumat,din acest motiv a şi fost nevoie de legea asta.. La noi nu se respecta legi mult mai flagrante. Ia fa un experiment cu un pusti de 14-15 ani, trimite-l sa-ti ia un pachet de tigari sau bauturi alcoolice si ai sa vezi ca va fi servit ,desi legea interzice in mod expres asta. Ori simplul fapt ca tu nu esti in stare sa implementezi o lege nu inseamna ca trebuie sa interzici ceva. Pe logica asta ar trebui sa interzicem alcoolul, ca degeaba avem o lege care interzice sa te urci la volan baut, ca sunt multi care o fac si nu doar ca o fac, dar ajung sa omoare si alti oameni nevinovati. Doar ca respectivii isi asuma asta. Si platesc pentru asta. La fel si cu nefumatorii care se duc la fumatori. Faptul ca prevederile in vigoare nu sunt aplicate nu ar trebui sa afecteze fumatorii, ci ar trebui sa existe organe de control care sa isi faca treaba cum trebuie si punct. Faptul ca tu ca nefumator alegi efectul de turma deasemenea nu ar trebui sa aiba un impact asupra fumatorilor. 3. Problema e că angajaţii ar trebui să fie şi ei, obligatoriu, fumători, ceea ce înseamnă condiţionarea locului de muncă de un viciu. Ce faci dacă se lasă de fumat, îl dai afară? Asta e discriminare pe piaţa muncii, nu poţi refuza angajarea cuiva pentru că nu fumează, eşti dat în judecată şi pierzi foarte repede. Intrebarea mea logica este urmatoarea: in acest caz de ce exista angajati in locuri cu mediu intr-adevar toxic cum ar fi uzinele, angajatii in mina? Tu ca om cand cauti un loc de munca ar trebui sa iei in calcul acesti factori. Prin aplicarea unui CV intr-un loc de genul asta ar trebui sa iei in calcul aceste aspecte. In plus respectivii primesc sporuri, sunt incadrati in grupa a 2-a de munca si se pot pensiona mai rapid. La fel ar trebui sa se intample si cu cei angajati in localurile exclusiv pentru fumatori. Iata, solutii exista. 4. Pe de altă parte, poate că fumătorii ar trebui să plătească asigurări de sănătate mai mari, dacă tot au un viciu care provoacă boli grave, al căror tratament, uneori doar preventiv, costă enorm. E o dezbatere, nu? In cazul in care nu toata lumea este la curent TAXA PE VICIU EXISTA deja si este introdusa in pretul pachetelor de tigari. Cum facem cu oamenii lenesi (obezitate), oamenii care consuma alcool(alcoolism), oamenii care stau in medii poluante, oamenii care consuma mancare procesata, oamenii care consuma zahar in exces - eu zic ii suprataxam pe cei care mananca prost (cartofi prajiti, paste, margarina, etc) pentru ca eu platesc pentru bolile lor cardiovasculare si metabolice, suprataxarea celor sedentari, care nu pot face dovada unei activitati fizice de 20 de minute de 3 ori pe saptamana.. ati prins ideea. Fiecare om este diferit si are un alt viciu pentru care noi platim colectiv. NU este nimeni ogligat sa stea in fum daca nu doreste sa o faca, faptul ca un nefumator ajunge sa iasa cu un grup de fumatori este strict decizia lui. Introducerea unor carduri de membru prin care tu sa iei la cunostinta ca se fumeaza, o contributie modica lunara/anuala/trimestriala de ce ar fi un lucru rau? Asa cum un nefumator are drepturi, de ce nu ar avea si un fumator, atata timp cat se afla intr-un mediu in care nu ar trebui sa aiba acces minori si persoanele nefumatoare? Nu consider ca a fuma este un drept, dar pe de alta parte nu vad de ce eu ca fumator sa fiu obligat sa ies in strada, in frig, sau in ploaie cand se pot face spatii fumatori/nefumatori.Exista localuri care au o anumita activitate gen cazinouri sau saloane de masaj erotic. Ele sunt reglementate prin lege. Ori daca esti pudic si nu-ti plac nurii, nu te duci la striptease. Daca nu-ti plac jocurile de noroc, nu te duci la cazino. Si tot asa. La fel, daca urasti fumul de tigara si nu vrei sa fumezi nici macar pasiv, eviti localurile in care se fumeaza. La fel cum daca te duci cu baietii sa fumezi un trabuc sau o tigara de foi si sa bei un cognac, nu te duci cu ala micu'. E cam atat de simplu. As vrea sa punctez ca problema in sine nu e fumatul ci obiceiul statului roman de a rezolva problemele prin a interzice chestii. Nu degeaba tari care pretuiesc libertatile cetatenilior – Olanda, Germania, Cehia – nu au astfel de legi ca cea din Romania ci mult mai nuantate. In Olanda de exemplu se poate fuma in baruri mai mici de 70mp atat timp cat nu au alti angajati decat patronul, in Germania legea se stabileste la nivelul fiecarui land si exista diverse variatii pe tema. In Cehia s-a renuntat la legea care opreste fumatul peste tot dupa cativa ani si au avut loc proteste din partea patronatului din Horeca. Concluzie: solutii exista si nu e doar un moft sa le cautam si sa ii obligam sa tina cont de ele atunci cand dau o lege, orice fel de lege. 1. statul normează absurd de mult spațiile private (de ce nu există posibilitatea camerelor speciale pentru fumat pe proprietățile private?) 2. statul decide extrem de mult ce e sănătos pentru mine (iar pe logica asta, în câțiva ani zahărul se va vinde cu rețetă) 3. statul taxează foarte mult viciul și poluarea fără a avea politici serioase contra viciului sau poluării (în fapt, statul ar fi foarte fericit să cumpărăm cât mai mult alcool, tutun, carburant, dar ar prefera să nu le folosim. Veste proastă: nu se poate) 3. punctul de convergență dintre interesele statului și interesele individului se mută continuu în favoarea statului, niciodată invers. Doresc ca patronii de cluburi/baruri sa poata deschide un club dedicat fumatorilor, sa existe un card de membru cu o cotizatie lunara/semestriala/anuala.

18/03/2016

Destinatar: Guvernul Romaniei