Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Sustinere pentru reglementarea legala a reproducerii umane asistate medical si pentru introducerea procedurilo...
image

Petitie: "Sustinere pentru reglementarea legala a reproducerii umane asistate medical si pentru introducerea procedurilor inseminare artificiala si fertilizare in vitro in programele nationale de sanatate"

Facebook share
Aceasta petitie si-a atins obiectivul propus.
Prin urmare, procesul de semnare al acesteia a fost incheiat.
Va multumim pentru interes si sustinere.
Pentru a contribui la finalizarea cu succes a altor petitii, puteti consulta petitiile active.

In anul 2003 a fost initiata propunerea legislativa nr. 217 / 2003 -"Propunere legislativa privind sanatatea reproducerii si reproducerea umana asistata medical". Dupa mai multe modificari si dezbateri, a fost adoptata de Camera Deputatilor in aprilie 2004, fiind inaintata la Senat, apoi Presedintelui Romaniei. Retrimisa Senatului, dupa mai multe reinscrieri pe ordinea de zi etc., legea a ramas in acelasi stadiu, la Senat, din noiembrie 2005 pana in prezent.

EXPUNERE DE MOTIVE

Infertilitatea este o problema de sanatate care afecteaza aproximativ 15% din cuplurile de varsta reproductiva si este recunoscuta ca boala de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). In ultimul deceniu, in toata lumea, inclusiv la nivelul tarii noastre, numarul cuplurilor infertile este in crestere. Insa prin reproducerea umana asistata medical (ajutorul medicinei pentru cuplurile care din diverse motive nu pot obtine o sarcina), aceste cupluri pot fi ajutate sa procreeze, ceea ce duce si la cresterea natalitatii. Procedurile de reproducere umana asistata sunt inseminarea artificiala si fertilizarea in vitro.

Majoritatea tarilor europene au constientizat problema, au o legislatie clara referitoare la sanatatea reproducerii, iar costurile procedurilor necesare pentru reproducerea umana asistata sunt incluse in programele de sanatate publica (pana la 5 incercari de fertilizare in vitro si 6 inseminari artificiale per cuplu; de exemplu, in ceea ce priveste tehnicile de fertilizare in vitro: Austria sustine 4 incercari, Belgia - 6, Danemarca - 3 plus inca 3 pentru al doilea copil, Ungaria - 5). Romania nu are in acest moment o lege a reproducerii umane asistate, singura propunere legislativa (217/2003) fiind abandonata de circa 3 ani.

Un alt aspect important este cel al costului foarte ridicat al medicamentelor necesare procedurilor de inseminare si fertilizare in vitro: o parte din aceste medicamente se afla pe lista de medicamente compensate (din 15.07.2008), insa nu se pot elibera decat pentru alte afectiuni/scopuri, care sunt cuprinse in programele de sanatate, cum ar fi anumite afectiuni ginecologice sau pentru gravide. Asadar, compensarea lor pentru procedurile de reproducere asistata este imposibil de obtinut. Cuplurile care urmeaza aceste proceduri ar trebui sa aiba acces in egala masura la medicamentele compensate, indiferent de motivul infertilitatii.

Solicitam prin aceasta petitie reglementarea legala privind reproducerea asistata medical, introducerea procedurilor de reproducere umana asistata in programele nationale de sanatate (astfel incat costul unui anumit numar de proceduri sa fie suportat de la bugetul asigurarilor sociale de sanatate, asa cum se intampla de multa vreme in majoritatea tarilor europene), precum si reformularea normelor de aplicare a legislatiei existente referitor la medicamentele compensate, astfel incat sa fie facilitat accesul la ele tuturor cuplurilor care urmeaza procedurile de reproducere umana asistata.

Dupa modelul tarilor precum Ungaria, Franta, Belgia, Grecia etc. unde statul sustine FINANCIAR tehnicile de reproducere umana asistata ca metode moderne de tratament al infertilitatii cuplului, si intr-o Romanie civilizata acest lucru trebuie sa se intample!

12/08/2008

Autor:  
Destinatar: GUVERNUL ROMANIEI, PARLAMENTUL ROMANIEI
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
Stiri in legatura cu aceasta petitie:

Informatii 07/04/2011
Dupa trei ani de actiune, scopul nostru a fost atins: Ministerul Sanatatii a anuntat criteriile pentru Subprogramului pentru Fertilizare in Vitro si Embriotransfer. Detalii pe forumul SOS Infertilitatea.

Asociatia SOS Infertilitatea

Informatii 04/01/2011
Dupa aproape trei ani de campanie desfasurata in regim de voluntariat de catre de grupul de intiativa devenit Asociatia SOS Infertilitatea, azi (30.12.2010) s-a aprobat in sedinta de guvern “Subprogramul de fertilizare in vitro şi embriotransfer”, ce va fi implementat in premieră, începând de anul viitor, de catre Ministerul Sănătăţii!

In cadrul acestui program se vor asigura fondurile necesare realizării unei proceduri de fertilizare in vitro pentru cuplurile infertile.

Informatii 08/09/2010
Intentionam sa relansam campania in aceasta toamna, dar deocamdata ...nu prea avem cu ce. Adica, pe partea de grup de suport putem continua fara costuri, resursele umane sunt inca aici, initiatorii campaniei vor continua sa isi dedice timpul, energia, networking-ul si knowhow-ul pentru lupta comuna, in mod gratuit. Insa pentru a furniza cele necesare actiunilor concrete de advocacy (care necesita, printe altele, tiparituri, printari, fotocopii, telefoane, corespondenta postala, deplasari, benzina, parcari, diverse taxe etc.) ne vor trebui ceva fonduri, de care nu dispunem.

Stim ca tuturor ne este greu din punct de vedere financiar in contextul actual, dar nu ne trebuie sume enorme. Cate o suma mica de la fiecare poate ajuta campania sa continue.

Exista posibilitatea de a dona online sume gen 10 RON sau 5€/$, daca doriti: http://www.donatiionline.ro/?ong=213 Noi, ca si pana acum, vom face publice toate sumele primite si cum au fost cheltuite. De asemenea, Asociatia poate primi donatii sau sponsorizari de la firme, care isi pot deduce suma respectiva din impozitul pe profit - nu ezitati sa ne contactati.

Ajutati-ne sa continuam campania. Daruind veti dobandi!

Asociatia SOS Infertilitatea

Informatii 28/02/2010
2% pentru cauza luptei impotriva infertilitatii.

Voi, toti cei care ati semnat aceasta petitie, ne puteti ajuta sa continuam actiunile!

Ajutati-ne sa va ajutam!

Directionati 2%din impozitul pe venituri pentru ajutorarea persoanelor care isi doresc un copil dar nu ilpot avea decat cu ajutor medical.


Date de completat in formular:

Denumire: Asociatia "SOS Infertilitatea"

Cod de indentificare fiscala (CIF): 26227202

Cont bancar - IBAN: RO51RZBR0000060012211872.

Mai multe detalii pe www.infertilitate.com

Informatii 23/02/2010
Medici si embriologi renumiti din Romania va raspund online la intrebari despre infertilitate pe forumul Asociatiei "SOS Infertilitatea": http://forum.infertilitate.com/

De asemenea, Asociatia "SOS Infertilitatea" a avut o intalnire la sediul Parlamentului European cu dl. Victor Bostinaru, europarlamentar roman, membru al Comisiei pentru Petitii a PE, care ne-a promis sa "resusciteze" aceasta petitie, depusa inca din 2008 la Parlamentul European si la care inca nu s-a primit raspuns.

Informatii 14/11/2009
Pentru a continua lupta pentru cauza infertilitatii, va puteti implica inscriindu-va in recent infiintata Asociatie "SOS Infertilitatea". Cotizatia anuala este de doar 1 RON. Actiunile noastre vor continua, detalii puteti afla pe pagina web www.infertilitate.com si pe forumul aferent.

Informatii 25/10/2009
"SOS Infertilitatea" pune la dispozitia voluntarilor si tuturor persoanelor interesate materiale promotionale actualizate pentru popularizarea campaniei "Infertilitatea este o boala". Detalii pe www.infertilitate.com si pe forumul aferent.

Grup de suport pentru persoanele afectate de infertilitate 18/09/2009
Va informam ca am constituit un grup de suport pentru persoanele afectate de infertilitate pe forumul dedicat, unde veti putea adresa intrebari despre infertilitate si primi raspunsuri si sustinere: www.forum.infertilitate.com

Blogul campaniei "Infertilitatea este o boala", castigator RoBlogFest 2009 18/09/2009
Blogul campaniei “Infertilitatea este o boala”, deja castigator RoBlogFest 2009, tocmai a fost selectionat de catre un juriu format din specialisti in PR si / sau media online in finala Webstock 2009, categoria Company & Brand Blogs.

SOS Infertilitatea la Radio Romania Actualitati 18/09/2009
Grupul de Initiativa SOS Infertilitatea a fost subiectul unui reportaj difuzat de Radio Romania Actualitati in cadrul jurnalului de pranz, emisiune de larga audienta, ascultata la nivel national. Am subliniat inca o data problema vidului legislativ in domeniul reproducerii asistate in Romania, fapt ce poate conduce – asa cum s-a vazut recent – la excese si experimentari.

Puteti asculta inregistrarea emisiunii pe pagina web a campaniei www.infertilitate.com

De asemenea, pe pagina noastra gasiti inregistrarea unei emisiuni despre infetilitate si fiv ce l-a avut invitat pe prof. Bogdan Marinescu.

Noutati 06/08/2009
Grupul de Initiativa SOS Infertilitatea a fost subiectul unui reportaj difuzat de Radio Romania Actualitati in cadrul jurnalului de pranz, emisiune de larga audienta, ascultata la nivel national. Am subliniat inca o data problema vidului legislativ in domeniul reproducerii asistate in Romania, fapt ce poate conduce – asa cum s-a vazut recent – la excese si experimentari.

Puteti asculta inregistrarea emisiunii pe pagina web a campaniei www.infertilitate.com

De asemenea, pe pagina noastra gasiti inregistrarea unei emisiuni despre infetilitate si fiv ce l-a avut invitat pe prof. Bogdan Marinescu.

Informatii 26/05/2009
Numarul din luna iunie al revistei Tabu dedica doua pagini campaniei Grupului de Initiativa “SOS Infertilitatea”. Detalii & foto si pe pagina web a campaniei: http://infertilitateaesteoboala.wordpress.com/

Noutati 26/04/2009
Vineri, 10 aprilie, emisiunea “Ne priveste” a postului de televiziune B1TV a gazduit o dezbatere despre infertilitate, reproducere umana asistata medical, proiectul de lege in domeniu, campania mediatizata pe aceasta pagina web. Invitati in studio au fost dna deputat Sulfina Barbu, initiatoarea proiectului de lege, si dr. Dan Tutunaru, iar o reprezentanta a Grupului de Initiativa “SOS Infertilitatea” a intervenit telefonic in cadrul emisiunii. Detalii si video, pe blogul campaniei http://infertilitateaesteoboala.wordpress.com

Noutati 26/04/2009
Dna dr. Laura Dracea sustine campania de responsabilizare initiata de catre Grupul de Initiativa “SOS Infertilitatea” si a avut amabilitatea de a se adresa cititorilor paginii web ce mediatizeaza campania, raspunzandu-ne la intrebari despre infertilitate si despre experienta sa de medic specialist in domeniu. Cititi interviul pe http://infertilitateaesteoboala.wordpress.com/

Sedinta de lucru pe proiectul de lege RUAM 30/03/2009
Lupta noastra incepe sa aiba rezultate din ce in ce mai concrete!

Dna deputat Sulfina Barbu a invitat Grupul de Initiativa “SOS Infertilitatea” sa faca parte din grupul de lucru ce va dezbate viitoarea initiativa legislativa avand ca obiect reproducerea umana asistata medical. Prima sedinta va avea loc joi, 26.03.2009, orele 11.00, la Camera Deputatilor, in sala de sedinte a Comisiei pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic.

Vom fi prezenti la dezbateri, ca societate civila, pentru a reprezenta interesele cuplurilor infertile. Vom milita pentru introducerea explicita in textul de lege a sprijinului statului, a garantarii dreptului de acces universal la tratament impotriva infertilitatii pentru cuplurile din Romania, in conformitate cu prevederile europene.

Detalii pe blogul campaniei: http://infertilitateaesteoboala.wordpress.com/

Locul doi la RoBlogFest 14/03/2009
Blogul campaniei pe subiectul infertilitatii http://infertilitateaesteoboala.wordpress.com s-a clasat pe locul doi la RoBlogFest la categoriile "cel mai popular blog" si "blog colectiv". Va multumim, vom continua sa transmitem politicienilor mesajul ca noi, cuplurile cu probleme de fertilitate, existam si ca ne putem mobiliza pentru o lupta comuna.

Blogul campaniei noastre este in finala roblogfest.ro! 09/03/2009
Avem nevoie de FIECARE dintre voturile voastre si ale prietenilor vostri, pentru vizibilitatea cauzei. Detalii pe http://infertilitateaesteoboala.wordpress.com/

Noutati 27/02/2009
Dorim sa ii informam pe toti cei interesati ca subiectul acestei petitii, campania "Infertilitatea este o boala" s-a intensificat mult in ultimele zile, s-a obtinut acordul de principiu al Ministerului Sanatatii, dna deputat Sulfina Barbu lucreaza la proiectul de lege, iar la Gala Premiile Carol Davila aceasta campanie a primit premiul special. Daca doriti sa (re)vedeti emisiunea de la TVR1, inregistrarea exista pe blogul campaniei http://infertilitateaesteoboala.wordpress.com/ (copiati adresa in browser sau cautati pe google cu "infertilitatea este o boala"). Votati-ne la roglogfest (detalii pe pagina), pentru o mai buna vizibilitate si mediatizare a cauzei! Multumim, mergem mai departe!

O noua veste buna! 24/02/2009
Marti, 24 februarie, Asociatia Embriologilor din Romania (AER) a confirmat Grupului de Initiativa “SOS Infertilitatea” disponibilitatea acestei asociatii profesionale de a participa la intalnirile de lucru organizate de catre dna deputat Sulfina BARBU in vederea propunerii unei initiative legislative in domeniul infertilitatii / reproducerii umane asistate medical in Romania. Reamintim ca in conducerea AER se afla personalitati medicale foarte cunoscute: Dr. Diana COCEI (presedinte), biolog Monica DASCALESCU (vicepresedinte), biolog Ioana RUGESCU (secretar general), profesor Bogdan MARINESCU (presedinte de onoare).

Votati incepand de miercuri blogul campaniei noastre la roblogfest, pentru o mai buna vizibilitate si mediatizare a cauzei!

Noutati 20/02/2009
Vineri, 20 februarie, o delegatie a Grupului de Initiativa "SOS Infertilitatea" a avut o intrevedere de lucru cu echipa dnei deputat Sulfina Barbu. Exista deja un nucleu format din medici si juristi care, impeuna, pregatesc documentarea pentru initiativa legislativa; aceasta echipa se va largi, urmanad sa se alature in curand specialisti si consultanti din tara si de pe hotare. Ca faza incipienta, putem spune ca munca pentru pregatirea unui proiect de lege a inceput! Grupul de Initiativa "SOS Infertilitatea", ca reprezentant al societatii civile, va participa la intalnirile de lucru.

Noutati 17/02/2009
VESTI FOARTE BUNE!

In data de 16 februarie 2009, o delegatie a Grupului de Initiativa “SOS Infertilitatea” a avut o intrevedere cu dl. dr. Cristian Irimie, Secretar de Stat in Ministerul Sanatatii, pe tema infertilitatii in Romania.

Intrevederea a fost un succes, cele doua parti avand opinii comune privind gravitatea fenomenului infertilitatii in Romania si privind injustitia sociala ale carei victime sunt tinerele cupluri infertile.

Ministerul Sanatatii sustine ideea ca protocoalele terapeutice privind toate tipurile de infertilitate (masculina si feminina, indiferent de cauze), cat si analizele necesare in timpul tratarii infertilitatii sau premergatoare procedurilor de tip IA/FIV, sa fie cuprinse in Contractul-Cadru si, astfel, sa beneficieze de compensare/gratuitate.

De asemenea, Ministerul Sanatatii se declara de acord cu o initiativa legislativa pe cale parlamentara privind reproducerea umana asistata medical in Romania si isi exprima disponibilitatea de a participa la intalniri de lucru pe aceasta tema.

Mai multe amanunte pe http://infertilitateaesteoboala.wordpress.com/ (copiati adresa in navigator)

Noutati 08/02/2009
Grupul de initiativa "SOS Infertilitatea" a adresat mesaje oficiale de semnalare a problemei infertilitatii si de solicitare de sprijin catre:

* Comisia Prezidentiala pentru Analiza si Elaborarea Politicilor in domeniul Sanatatii Publice din Romania
* Comisia Prezidentiala pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice din Romania.


Mai multe amanunte pe http://infertilitateaesteoboala.wordpress.com/news/

Mai multe personalitati politice si-au manifestat interesul fata de cauza infertilitatii, avem nevoie de voluntari pentru trimis mesaje si/sau mers la intalniri. Contactati-ne la infertilitatea@yahoo.com Va multumim!

Noutati 10/01/2009
Miercuri, 7 ianuarie 2009, petitia publica, insotita de o anexa cuprinzand cele peste 2950 semnaturi existente in momentul adresarii, a fost adresata comisiilor de specialitate ale celor doua camere ale Parlamentului Romaniei:

* Camera Deputatilor - Comisia pentru drepturile omului
* Camera Deputatilor - Comisia pentru munca si protectie sociala
* Camera Deputatilor - Comisia pentru sanatate si familie
* Senat - Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii
* Senat - Comisia pentru egalitatea de sanse
* Senat - Comisia pentru munca, familie si protectie sociala
* Senat - Comisia pentru drepturile omului
* Senat - Comisia pentru sanatate publica

Noutati 05/01/2009
Luni, 5 ianuarie 2009, petitia publica, insotita de o anexa cuprinzand cele peste 2900 semnaturi existente in momentul adresarii, a fost adresata:

* Dlui Prim Ministru Emil Boc;
* Compartimentului Social-Sanatate din cadrul Cancelariei Primului Ministru;
* Secretariatului General al Guvernului;
* Ministerului Sanatatii;
* Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

Actiunea va continua.

Mai multe amanunte pe: http://infertilitateaesteoboala.wordpress.com/news/

Noutati 28/12/2008

Marti, 23 decembie 2008, petitia publica, insotita de o anexa cuprinzand cele peste 2800 semnaturi existente in momentul adresarii, a fost adresata:

* Presedintiei Romaniei, dlui Presedinte Traian Basescu;
* Guvernului Romaniei, dlui Prim Ministru Emil Boc;
* Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Mai multe amanunte pe: http://infertilitateaesteoboala.wordpress.com/news/

Noutati 22/12/2008

Sambata, 20 decembrie 2008, aceasta petitie publica (modificata minimal, exclusiv pe forma, fondul ramanand acelasi) a fost adresata oficial Parlamentului European, insotita de o anexa, cuprinzand cele 2600 semnaturi existente in momentul adresarii. Petitia continua sa ramana activa, urmand a fi adresata si institutiilor romanesti. Mai multe informatii pe pagina web a campaniei: http://infertilitateaesteoboala.wordpress.com/

Multumim. Asteptam in continuare semnaturile si sprijinul dvs!

Noutati 16/11/2008
Dorim sa aducem la cunostinta semnatarilor ca am initiat o pagina web, ce poate fi accesata la adresa: infertilitateaesteoboala.wordpress.com

Cautam voluntari care sa vina cu idei si actiuni in lupta de a convinge autoritatile privind urgenta reglementarii legale in acest domeniu.

A avea un copil nu trebuie sa reprezinte un lux, nu trebuie sa fie o lupta conditionata de restrictii financiare!

Va multumim.

*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =