Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Sa eliminam MAXI-TAXI-urile din transportul public din Romania !
image

Petitie: "Sa eliminam MAXI-TAXI-urile din transportul public din Romania !"

Facebook share

In transportul public local din Romania au loc frecvent nereguli cauzate, in opinia mea, in principal de prezenta pe traseele urbane a acelor asa-zise "maxi-taxi", total improprii pentru desfasurarea in conditii de siguranta si minim confort a calatoriilor.

Majoritatea acestor microbuze au un numar mic de locuri, au o singura usa de acces functionala si au un culoar extrem de stramt. Cum multi soferi de maxi-taxi incarca microbuzele peste numarul de locuri prevazut de lege si statiile sunt destul de dese la transportul urban, cu calatori care au nevoie sa urce si sa coboare frecvent, se creaza un disconfort major.

Totodata, in mod frecvent, soferii de maxi-taxi "uita" sa dea bilete, aceste "maxi-taxi"-uri fiind o sursa majora de evaziune fiscala.

Eliberarea biletelor de catre soferi si atentia indreptata mai mult asupra "concurentei" de pe trasee, conduce la expunerea calatorilor unor riscuri majore de accidente.

De asemenea, in multe orase aceste maxi-taxi-uri paraziteaza traseele transportatorilor civilizati, dotati cu autobuze, troleibuze sau tramvaie, sub ochii suspect de ingaduitori ai autoritatilor locale.

Autoritatile locale si Politia, desi au fost sesizate asupra acestor nereguli, par incapabile sa gestioneze fenomenul in favoarea calatorilor, masurile anuntate ca fiind luate parand sa nu aiba nici un efect asupra acestor transportatori, care revin cu indarjire la vechile metehne.

Ca atare, va rog sa sustineti eliminarea de pe trasee a acestor pseudo-mijloace de transport, specifice tarilor necivilizate.
Ca tara membra U.E., si in Romania avem dreptul sa calatorim civilizat si trebuie sa silim autoritatile sa actioneze in consecinta, eliminand prin lege plaga maxi-taxi, care a condus la distrugerea concentrata a transportului civilizat din multe orase, existand suspiciuni privind sustinerea si incurajarea acestui fenomen din partea autoritatilor, din interese financiare si/sau de alta natura exercitate prin interpusi.

Dupa parerea mea, originea gravelor nereguli din transportul public sta in modul cum sunt definiti termenii de autobuz, respectiv microbuz in legislatia actuala.

In prezent avem niste definitii "incrucisate" si "suprapuse", care lasa la alegerea autoritatilor locale un aspect esential in transportul public: TIPUL DE VEHICULE folosite pe trasee.

Microbuzul e definit in mod nepermis ca autobuz, creand astfel o portita pentru grave prejudicii de siguranta rutiera si confort aduse pasagerilor, in schimbul unor incasari mult umflate pentru posesorii de maxi-taxi, ale caror investitii sunt minime, de multe ori ei achizitionand dube de marfa carora le monteaza in ateliere mai mult sau mai putin legale geamuri si scaune cat mai ieftine.

Microbuzul ar trebui definit independent, ca vehicul transport persoane - si nu ca autobuz, sesizati smecheria - avand sub 22 de locuri pe scaune.

AUTOBUZ ar trebui sa fie doar cel cu capacitatea de peste 22 locuri pe scaune.

Pana si un copil poate face distinctia clara intre un autobuz si un microbuz, dar autoritatile legislative se fac de ras prin acele definitii puerile si incalcite parca intentionat si care lasa la bunul plac al alesilor tipul de vehicule folosite pe trasee.

Iata cum arata in legislatia actuala aceste definitii:

"autobuz – autovehicul cu cel putin 4 roţi şi o viteza maxima constructiva mai mare de 25 km/h, conceput si construit pentru transportul de persoane pe scaune si in picioare si care are mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducatorului auto"

"microbuz – autobuz care are o capacitate de transport de cel mult 22 de persoane pe scaune, in afara locului conducatorului auto"

In opinia mea, definitiile trebuie corectate, MINIM, de forma asta:

AUTOBUZ – autovehicul conceput si construit pentru transportul de persoane pe scaune si in picioare, care are mai mult de 22 locuri pe scaune, in afara locului conducatorului auto, dispunand de cel putin 2 usi de acces distincte, automate, comandate de la sofer.

Iar microbuzele ar fi:

microbuz – autovehicul conceput si construit pentru transportul de persoane DOAR pe scaune care are o capacitate de transport de cel mult 22 de persoane pe scaune, in afara locului conducatorului auto.

In acest fel, cele 2 definitii nu ar mai fi "incrucisate" si ar permite DEFINIREA FARA ECHIVOC a fiecaruia dintre mijloacele de transport persoane.

10/11/2008

Autor: autorul a ales ca aceasta informatie sa nu fie publica
Destinatar: Ministerul Internelor si Reformei Administrative, Ministerul Transporturilor, Camera Deputatilor, Senat, Guvern
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =