Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
image

Comentarii "Interzicerea fumatului in Iulius mall Timisoara", pagina 1

Facebook share
Aceasta petitie si-a atins obiectivul propus.
Prin urmare, procesul de semnare al acesteia a fost incheiat.
Va multumim pentru interes si sustinere.
Pentru a contribui la finalizarea cu succes a altor petitii, puteti consulta petitiile active.
 
Miti (10 Septembrie 2008, 11:35)
sa crestem copii sanatosi....
Sunt de acord sa crestem copii sanatosi...
In acest sens, recomand ducerea copiilor prin parc, prin natura, apoi copii sa petreaca cat mai mult timp cu parintii.....si mai putin in Mall unde nu se intampla altceva decat infestarea creierului copilului cu reclame, lumini, culori si mirosuri artificiale, si inducerea sindromului de "shoping"...care este mai nociv decat fumatul....Si toate acestea din cauza comoditatii parintilor care prefera sa stea cu burta in sus la vreo cafenea in timp ce de copii au altii grija..
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
PETRICA ALINA (10 Septembrie 2008, 11:39)
CURATENIA
dar ce facem cu "aerul" sau mai bine lipsa lui din locul de joaca si curatenia de acolo? de cate ori intru in locul de joaca fac instant alergie
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
vartosu ioana (10 Septembrie 2008, 11:50)
efectele fumatului pasiv
In virtutea principiului tolerantei reciproce intre oamenii unei societati civilizate, am putea accepta ca nefumatorii si fumatorii sa traiasca impreuna in buna intelegere. O atitudine de toleranta mutuala si-ar avea locul daca fumatul pasiv nu ar afecta sanatatea celor care sunt nevoiti sa-l suporte. Dar, nu isi are locul.
Din ce in ce mai multe studii indica faptul ca fumatul pasiv dauneaza grav sanatatii, inhalarea fumului de catre nefumatori avand consecinte serioase. Mai mult de-atat, aceste consecinte sunt cu atat mai grave cu cat petrecem mai mult timp in preajma fumatorilor. Stiind aceste lucruri, nu mai este pur si simplu posibil sa ne limitam la acest concept al tolerantei, mai ales in mediul profesional unde foarte rare sunt cazurile cand ne putem alege noi mediul de lucru. Fumatul pasiv ne priveste pe noi toti, pana si in casele nostre, pentru ca fumatul partenerului, al unuia dintre parinti expune membrii familiei - copiii sunt cei mai afectati - la o intreaga serie de urmari extrem de periculoase.
Desigur, fumatul poate fi considerat „o placere periculoasa” in functie de hotararea fiecaruia, iar societatea trebuie sa tolereze diferentele existente intre membrii ei.
Fumatul este, deja de mult timp, cunoscut drept principala cauza evitabila care dauneaza grav sanatatii. Sanatatea nefumatorilor, constransi sa inhaleze fumul tutunului („fumatul pasiv”) este, de asemenea, amenintata de aceleasi pericole. Aceasta este concluzia la care au ajuns nenumarate studii stiintifice efectuate in ultimii ani.

Date recente inregistrate in Elvetia scot in evidenta efectele pe care le are fumatul pasiv asupra sanatatii din punct de vedere statistic:
- fumatorii pasivi sufera mai frecvent de tulburari respiratorii, cum ar fi respiratia suieratoare, tusea cronica si simptomele bronsitei cronice
- riscul de a se imbolnavi de astm, de tuse cronica sau de bronsita cronica este net mai ridicat
- cu cat nefumatorii sunt mai expusi fumului de tutun, cu atat probabilitatea aparitiei unor boli respiratorii si diminuarii capacitatilor fizice creste.
Nimeni sau aproape nimeni nu mai contesta astazi ca fumatul este nefast pentru sanatate. Daca numarul fumatorilor este atat de mare, acest lucru este o urmare a faptului ca ei sunt dependenti – fizic si psihic - de tigara. Fumatul este cunoscut de mult timp ca principal factor al numeroaselor boli, in mod deosebit al cancerului si ca responsabil pentru numeroase decese. Aproape 90% din persoanele care sufera de cancer pulmonar au fumat de-a lungul multor ani.

Fumatul provoaca boli cronice ale aparatului respirator: 85% din oamenii care sufera de bronsita cronica sau de emfizem pulmonar (distensia alveolelor pulmonare cu distrugerea peretilor acestora) au fost fumatori. In plus, fumatul este unul din cei mai importanti factori de risc in bolile sistemului cardio-vascular: 70% dintre fumatori sufera de astfel de afectiuni sau mor de infarct.
De cativa ani, numarul precizarilor si demonstratiilor stiintifice creste pentru a demonstra ca persoanele nefumatoare sunt supuse acelorasi riscuri ca si persoanele fumatoare. Atunci cand persoanele nefumatoare sunt expuse, impotriva vointei lor fumului, unuia sau mai multor fumatori din anturaj, putem vorbi de „tabagism pasiv” sau de „fumat pasiv”. Fumul de tutun este o forma comuna de poluare a aerului din spatiile inchise. Milioane de adulti dar si de copii sufera zilnic din cauza fumului, acasa, la locul de munca sau in locuri publice.
Fumul contine substante care favorizeaza aparitia tumorilor maligne. Aceste substante nu sunt prezente numai la fumatori, ci au fost detectate si in organismul fumatorilor pasivi. In plus, cu cat expunerea la fum este mai prelungita, cu atat concentratia substantelor creste in anumite organe, in sange, in urina.
Studiul efectelor pe care le are fumatul pasiv asupra aparitiei cancerului este dificil. De fapt, substantele toxice produse prin arderea tutunului trebuie sa actioneze o perioada lunga de timp inainte ca o eventuala tumora canceroasa sa fie detectata. Cercetarile stiintifice au demonstrat ca acest risc exista. Pe langa rolul pe care il are fumul in aparitia tumorilor, cercetatorii au vrut sa afle cu aceeasi sarguinta daca fumatorii pasivi prezinta mai frecvent boli ale cailor respiratorii sau simptome de dificultati respiratorii.

S-au studiat efectele fumatului pasiv in primul rand la copii. S-a dovedit existenta unor diverse consecinte negative, mai ales o susceptibilitate mai mare ca acestia sa sufere de infectii ale tractului respirator, de inflamare a canalelor auditive si de astm, precum si de o incetinire a dezvoltarii capacitatii pulmonare. Copii expusi in mod constant la fumul de tigara sunt spitalizati mai des decat ceilalti copii si lipsesc frecvent de la scoala din cauza dificultatilor respiratorii.
In timp ce numeroase studii stiintifice au demonstrat efectele nocive ale fumatului pasiv asupra sistemului respirator la copii, literatura medicala – exceptand studiile asupra bronsitei cronice, emfizemului pulmonar si a cancerului pulmonar – nu furnizeaza decat putine informatii tratand efectele fumatului pasiv la adulti. In plus, aceste studii se bazeaza adesea pe esantioane restranse de subiecti si rezultatele lor nu sunt intotdeauna corespunzatoare.
Studiul stiintific al efectelor fumatului pasiv nu este simplu, totusi, diverse studii au aratat ca fumatul pasiv creste riscul aparitiei cancerului pulmonar. Cunostintele actuale nu lasa loc de nici o indoiala: exista o relatie stransa intre fumatul pasiv si numeroase boli respiratorii.

Efectele fumatului pasiv la sugari si la copii mici

Exista numeroase studii care trateaza efectele fumatului pasiv la nou-nascuti si la copii pana la varsta de 5 ani. S-a constatat ca nou-nascutii fumatoarelor au adesea o greutate mai mica la nastere, adica in jur de 2500 de grame, iar greutatea va fi cu atat mai mica fata de cea normala cu cat femeia insarcinata fumeaza mai mult. De altfel, rata mortalitatii copiilor in ultimele zile ale sarcinii sau in primele zile dupa nastere este mai ridicata in cazul mamelor fumatoare decat in cazul mamelor nefumatoare. S-a ajuns, de asemenea, la concluzia ca sugarii de greutate inferioara celei medii sunt predispusi sa se imbolnaveasca in primul lor an de viata. Dupa nastere, exista la nou-nascuti riscul de „moarte subita” ale carei cauze inca nu sunt in mod clar edificate. Se presupune ca ar fi vorba despre pauzele lungi intre respiratii care duc la asemenea sfarsituri tragice. Din motive necunoscute, probabilitatea mortii subite a sugarului este strans legata de consumul de tutun al mamei. Pe scurt, copii care au parinti fumatori sufera mai frecvent de bronsite acute decat cei ai caror parinti sunt nefumatori. In plus, riscurile aparitiei bolilor sunt cu atat mai mari cu cat parintii si in mod deosebit mama, sunt fumatori.

Efectele la copii si la adolescenti

La copii si adolescentii de la varsta de 5 ani la 16 ani, care respira in mod constant fum, se pot observa diverse forme de iritare a cailor respiratorii: tuse, expectoratii, insuficienta respiratorie, suieraturi. Acesti tineri sufera, de asemenea, in mod frecvent de repetate inflamatii ale canalului auditiv si amigdalite. In plus, a fost posibila evidentierea unei capacitati pulmonare ceva mai slaba, dar totusi semnificativa din punct de vedere statistic. Atat Organizatia Mondiala a Sanatatii cat si autoritatile sanitare din Statele Unite si Marea Britanie au constatat ca numarul cazurilor de astm si gravitatea acestora la copii depinde de consumul mai mic sau mare de tutun din cadrul anturajului lor. Fumatul pasiv la copii si la adolescenti intensifica riscul acestora de a fi predispusi la astm.

Efectele la adulti

Efectele fumatului pasiv la adulti sunt mai dificil de stabilit decat la copii, mai ales pentru ca, la locul de munca, de exemplu, sunt mai expusi la influente nocive asupra cailor respiratorii. Nu ramane decat, pe baza studiilor stiintifice, sa stabilim o legatura intre fumatul pasiv si diverse afectiuni respiratorii, cum ar fi bronsita.
Primele studii privind aparitia cancerului pulmonar la adultii expusi in mod constant la fum au fost publicate la inceputul anilor 80. In 1986, autoritatile sanitare din Statele Unite si Marea Britanie, precum si OMS au declarat ca fumatul pasiv creste in mod semnificativ probabilitatea aparitiei cancerului pulmonar.
Fumatul pasiv creeaza o serie de dificultati sau afectiuni respiratorii:
- respiratie suieratoare
- insuficienta respiratorie chiar si pe parcursul unui efort putin pronuntat
- bronsita cu tuse sau cu expectoratii
- bronsita cronica cu tuse sau cu expectoratii purulente care dureaza de cel putin doi ani
Persoanele nefumatoare care pot trai intr-o atmosfera fara fum respira mai liber si au mai putine probleme de ordin respiratoriu decat persoanele nefumatoare inchise in spatii pline de fum. Doar un procent de 4% din persoanele nefumatoare care au posibilitatea sa respire in aer curat au respiratie suieratoare, o parte sufera de tuse cronica si 5% prezinta simptome de bronsita cronica (tuse sau expectoratie). Persoanele nefumatoare care sunt nevoite sa respire adesea un aer imbibat de fum prezinta urmatoarele simptome dupa o expunere indelungata: respiratie suieratoare 7%; tuse cronica: 11%; bronsita cronica: 7%.
Dificultatile respiratorii (tuse, bronsita, bronsita cronica, astm, insuficienta respiratorie in timpul eforturilor) sunt cu atat mai frecvente la nefumatori cu cat acestia sunt constransi sa respire in incaperi pline de fum.

Astmul si fumatul pasiv in fiecare zi

Cercetarile arata, pentru persoanele nefumatoare, cresterea probabilitatii imbolnavirii de astm, diagnosticat din punct de vedere medical in functie de durata expunerii la fumul de tigara. Aceasta probabilitate este de doua ori mai mare daca durata expunerii zilnice la fum depaseste trei ore.

Tusea cronica si fumatul pasiv

Pentru fumatorii pasivi, riscul de a se imbolnavi de tuse cronica creste de-a lungul anilor. Riscul prezinta o importanta de doua ori si jumatate mai mare cand fumatul pasiv este practicat de mai mult de douazeci de ani. In plus, riscul este cu atat mai ridicat cu cat sunt mai multi fumatori care polueaza mediul ambiant, tusea cronica reprezentand primul simptom al bronsitei cronice sau al emfizemului pulmonar (distrugerea alveolelor pulmonare cu formare de bule de aer in plamani).
Ca regula generala simptomele apar dupa mai multi ani de expunere pasiva la fumul de tigarete, dar dupa aparitia primelor simptome, boala are o evolutie grava.

Bronsita cronica si fumatul pasiv

Daca se afla fumatori in apropierea unui nefumator, atunci probabilitatea pentru acesta din urma creste – cu cat durata de expunere la fumul de tigara este mai lunga – sa fie victima unei bronsite cronice. Bronsita cronica este prin definitie o boala al carui diagnostic presupune ca bolnavul sa prezinte tuse cu expectoratie permanenta 3 luni pe an timp doi ani consecutiv. Probabilitatea aparitiei bronsitei cronice este cu atat mai ridicata cu cat persoana nefumatoare este obligata sa stea in preajma fumatorilor la locul de munca.
Pe scurt: cu cat persoanele nefumatoare sunt mai mult timp expuse la fumul de tigara, cu atat creste riscul ca ele sa sufere afectiuni ale cailor respiratorii si o diminuare a capacitatilor fizice.

Prevenire si masuri impotriva fumatului pasiv

Masuri referitoare la o politica a sanatatii precum, campaniile de prevenire a nocivitatii fumatului, crearea zonelor pentru nefumatori si existenta unor prevederi legale, pot contribui la o mai buna protejare a persoanelor nefumatoare. Este responsabilitatea fiecaruia sa cantareasca riscul pe care il reprezinta fumatul pasiv pentru sanatatea sa.
Problema fumatului pasiv nu poate fi abordata printr-un discurs moralizator la adresa persoanelor fumatoare. O atitudine de acest gen ar conduce in mod aproape ineviatbil la esec. Este mult mai eficace sa cautam sa prevenim efectele nocive ale fumatului pasiv. Masurile preventive pot fi clasate in trei grupe:
Informatia:
- repetate campanii de prevenire anti-tutun
- informarea marelui public asupra efectelor nefaste ale fumatului.
Masuri de amenajare: crearea unor zone bine delimitate pentru fumatori si nefumatori in locurile si spatii publice.
Dispozitii legale: limitarea fumatului in localuri si la locul de munca.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
pop stefan (15 Septembrie 2008, 08:54)
reclamati la protectia consumatorilor
in multe localuri scrie fumatul interzis dar gasesti scrumiere pe masa chiar in cofetari se fumeaza toate aceste cazuri trebuie reclamate la protectia consumatorilor si ceruta condica de sugesti si reclamati.
Daca nu facem nimic nu se va intampla nimic.
Sunt cazuri cand profesori fumeaza in clasa parinti stiu dar nu zic nimic. Trebuie luata atitudine!
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
ioana v (22 Septembrie 2008, 11:00)
articole din ziare
Administratia Iulius Mall Timisoara si Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Timis fac demersuri, de la aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana, de la inceputul acestui an, pentru ca in barurile din incinta Iulius Mall Timisoara sa nu se mai fumeze. Administratia chiar le-a inmanat o circulara patronilor, prin care le-a zis ca este interzis fumatul in Iulius Mall. Actiunea se bazeaza pe Legea 349, din 2002, care stabileste unele masuri concrete, in spiritul normelor impuse de Uniunea Europeana, privind prevenirea si combaterea consumului produselor din tutun, prin restrangerea fumatului in spatiile publice inchise, inscriptionarea pachetelor cu produse din tutun, desfasurarea de campanii de informare si educare a populatiei, avand ca scop protejarea sanatatii persoanelor fumatoare si nefumatoare de efectele daunatoare ale fumatului. "Este o lege europeana din care toti avem de castigat, fiindca ne protejeaza sanatatea", a precizat Ioan Brumaru, presedintele OJPC Timis... art publicat in martie 2007 ziarul de vest
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
ioana v (22 Septembrie 2008, 11:10)
lege
Legea pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, legea nr 349/2002, publicata in M.Of. partea I nr 435/21.06.2002

Art. 1
Prezenta lege stabileste unele masuri privind prevenirea si combaterea consumului produselor din tutun, prin restrangerea fumatului in spatiile publice inchise, prin inscriptionarea pachetelor cu produse din tutun, prin desfasurarea de campanii de informare si educare a populatiei, avand ca scop protejarea sanatatii persoanelor fumatoare si nefumatoare de efectele daunatoare ale fumatului.

Art. 2
In sensul prezentei legi, prin:
a) produse din tutun se intelege produsele fabricate din tutun, total sau partial, in scopul fumatului, si anume: tigaretele, tigarile si tigarile de foi, tutunul destinat prepararii manuale a tigarilor, tutunul de pipa, precum si tutunul destinat prizatului, suptului sau mestecatului;
b) produse din tutun de uz oral se intelege produsele fabricate in totalitate sau partial din tutun, cu exceptia celor care se fumeaza sau se mesteca, sub forme speciale sau pudra, sau orice alta combinatie a acestora, in mod particular cele prezentate in pliculete portionate sau poroase, precum si cele avand orice forma care aminteste de un produs alimentar;
c) tutun de mestecat se intelege tutunul prelucrat, taiat sau maruntit, destinat consumului prin mestecare;
d) tutun de prizat se intelege produsul de tutun prelucrat, macinat pana la stadiul de pulbere fina, destinat consumului prin prizare;
e) fumat se intelege inhalarea voluntara a fumului rezultat in urma arderii tutunului continut in tigari, tigarete, tigari de foi, cigarillos si pipe;
f) tigarete se intelege produsele din tutun ce contin tutun prelucrat, tutun taiat, invelit intr-un sul longitudinal de hartie, cu sectiune rotunda sau ovala, care contine tutun prelucrat, dispus intr-un mod adecvat pentru a fi fumate in mod direct;
g) trabucuri - termen generic pentru tigarile de foi;
h) tigari de foi se intelege produsele din tutun obtinute prin invelirea tutunului de umplutura (taiat sau maruntit) in una sau mai multe foi de tutun prelucrat;
i) cigarillos se intelege tigaretele la care hartia de confectionat este inlocuita cu foi de tutun sau tutun reconstituit;
j) gudron se intelege condensatul anhidru de fum fara nicotina;
k) nicotina se intelege alcaloida nicotinica;
l) ingredient se intelege orice substanta sau orice constituent, cu exceptia frunzelor de tutun si a altor parti naturale sau neprelucrate din tutun, folosit la prepararea sau producerea produselor din tutun si care se regaseste in produsul finit, chiar daca apare in alte forme incluzand hartie, filtru, cerneala si adezivi;
m) spatii publice inchise se intelege toate spatiile din institutiile publice centrale si locale, institutii sau unitati economice, de alimentatie publica, de turism, comerciale, de invatamant, medico-sanitare, culturale, de educatie, sportive, toate mijloacele de transport in comun, autogari, gari si aeroporturi, de stat si private, spatiile inchise de la locul de munca sau alte spatii prevazute de lege, cu exceptia spatiilor delimitate si special amenajate pentru fumat din incinta acestora.

Art. 3
(1) Se interzice fumatul in spatiile publice inchise.
(2) Fumatul este permis in spatii special amenajate pentru fumat, cu respectarea urmatoarelor conditii obligatorii:
a) sa fie construite astfel incat sa deserveasca doar fumatul si sa nu permita patrunderea aerului viciat in spatiile publice inchise;
b) sa fie ventilate corespunzator, astfel incat nivelul noxelor sa fie sub nivelurile maxime admise.
(3) De la prevederile alin. (1) fac exceptie barurile, restaurantele, discotecile si alte spatii publice cu destinatie similara, daca indeplinesc conditiile alin. (2) lit. b).
(4) Prevederile alin. (2) nu se aplica barurilor, restaurantelor, discotecilor si altor spatii publice cu destinatie similara, al caror proprietar sau manager stabileste si afiseaza avertismentul: "In aceasta unitate fumatul este interzis."
(5) Se interzice vanzarea produselor din tutun la bucata, precum si punerea pe piata a pachetelor de tigari care contin mai putin de 20 de bucati.
(6) Unitatile care comercializeaza sau detin automate pentru vanzarea produselor din tutun sunt obligate:
a) sa afiseze la loc vizibil interzicerea vanzarii produselor din tutun tinerilor sub 18 ani;
b) sa afiseze cuantumul amenzii aplicate pentru nerespectarea prevederilor lit. a).
(7) In autorizatia sanitara de functionare a unitatilor care comercializeaza produse din tutun se introduce o clauza speciala de interzicere a vanzarii produselor din tutun tinerilor sub 18 ani.
(8) Sunt interzise productia si importul destinate pietei interne, precum si punerea pe piata a oricarui produs care nu poarta inscriptionat continutul de gudron, de nicotina si monoxid de carbon din gazele masurate.
(9) Sunt interzise productia si importul destinate pietei interne, precum si punerea pe piata a oricarui produs care nu poarta inscriptionat avertismentul general si cel aditional privind pericolul consumarii acestuia asupra sanatatii individuale si publice.
(10) Este interzisa punerea pe piata a oricaror produse din tutun de uz oral.

Art. 4
(1) Publicitatea pentru produsele din tutun este permisa in conformitate cu legislatia in vigoare.
(2) Folosirea unei embleme sau a denumirii unei marci de tutun pentru promovarea altor produse este interzisa.

Art. 5
Proprietarii sau managerii care administreaza spatiile publice in care este interzis fumatul au obligatia de a afisa la loc vizibil simboluri care interzic fumatul.

Art. 6
(1) Fiecare pachet care contine produse din tutun, in momentul punerii pe piata a produsului, trebuie sa prezinte tiparit pe o parte a pachetului, in limba romana, continutul de gudron, de nicotina si monoxid de carbon din gazele masurate, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, astfel incat sa se acopere cel putin 10% din suprafata corespunzatoare.
(2) Fiecare pachet care contine produse din tutun, cu exceptia tutunului de uz oral sau a altor produse din tutun care nu se fumeaza, se inscriptioneaza, in limba romana, cu un avertisment general, precum si cu unul aditional, dupa cum urmeaza:
a) avertismentul general se tipareste alternativ, prin rotatie, la intervale egale de timp, folosindu-se unul dintre cele doua texte, precum: "Fumatul ucide/Fumatul poate ucide" si "Fumatul este nociv pentru sanatatea dumneavoastra si pentru cei din jurul dumneavoastra";
b) avertismentul general se tipareste pe cea mai vizibila suprafata a pachetului, precum si in oricare loc pe ambalajul exterior al pachetului, cu exceptia celui transparent, folosit in vanzarea cu amanuntul a produsului;
c) avertismentul general acopera cel putin 30% din suprafata vizibila a pachetului;
d) avertismentul aditional se tipareste alternativ, prin rotatie, la intervale egale de timp, folosindu-se unul dintre textele prevazute in lista cuprinsa in anexa care face parte integranta din prezenta lege;
e) avertismentul aditional se tipareste pe cealalta suprafata vizibila a pachetului, precum si in oricare loc pe ambalajul exterior al pachetului, cu exceptia celui transparent, folosit in vanzarea cu amanuntul a produsului;
f) avertismentul aditional acopera cel putin 40% din suprafata vizibila a pachetului pe care este tiparit;
g) Ministerul Sanatatii si Familiei va stabili, prin ordin al ministrului, reglementari referitoare la pozitionarea avertismentelor pe aceste suprafete, precum si la utilizarea imaginilor fotografice sau a desenelor care ilustreaza consecintele fumatului asupra sanatatii;
h) pentru pachetele cu produse din tutun, altele decat tigarile, la care cea mai vizibila suprafata depaseste 75 cm2, avertismentele prevazute de prezenta lege acopera o arie de 22,5 cm2 pe fiecare suprafata.
(3) Textul avertismentului general, al celui aditional, precum si continutul de gudron, de nicotina si monoxid de carbon este:
a) tiparit cu font negru ingrosat, tipul Helvetica, pe fond alb; dimensiunea fontului va ocupa cea mai mare proportie posibila din aria tiparita;
b) tiparit cu minuscule, cu exceptia primei litere a mesajului;
c) tiparit centrat, paralel cu imaginea de sus a pachetului;
d) textul avertismentelor este incadrat cu un chenar negru, lat de minimum 3 mm si maximum 4 mm, care nu interfereaza cu textul avertismentului sau cu informatia prezentata in limba romana.
(4) Se interzice tiparirea textului avertismentelor pe timbru.
(5) Textul se tipareste astfel incat sa nu poata fi mutat, sters sau ascuns, neclar ori intrerupt de alte texte sau desene ori in momentul deschiderii pachetului.
(6) Pentru a se asigura identificarea produsului, produsele din tutun vor fi marcate in mod corespunzator, la numerotarea lotului, pe pachetele cu produse din tutun, facand posibila determinarea locului si a momentului producerii acestora.
(7) Sunt interzise productia si importul destinate pietei interne, precum si punerea pe piata a oricarui produs care poarta inscriptionat orice text sau imagine care sugereaza ca un produs din tutun este mai putin daunator decat altul.

Art. 7
(1) Agentii economici care produc si importa pentru piata interna, precum si cei care comercializeaza produse din tutun iau masurile necesare aplicarii prevederilor art. 3 alin. (5), (8)-(10) si ale art. 6.
(2) Actiunile de inspectie sanitara de stat vor cuprinde in mod obligatoriu si controlul respectarii prevederilor prezentei legi.

Art. 8
Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Sanatatii si Familiei si Ministerul Tineretului si Sportului elaboreaza si pun in aplicare programe nationale de educatie, inclusiv prin mass-media, privind prevenirea si combaterea consumului produselor din tutun.

Art. 9
Posturile de radio si de televiziune nationale pun la dispozitie Ministerului Educatiei si Cercetarii, Ministerului Sanatatii si Familiei si Ministerului Tineretului si Sportului un spatiu de emisie de minimum 30 de minute saptamanal, din care 50% la ore de maxima audienta, pentru difuzarea de materiale promotionale de prevenire si combatere a consumului produselor din tutun.

Art. 10
Constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni, urmatoarele fapte:
a) nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (1) si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 1.000.000 lei la 5.000.000 lei sau cu efectuarea a 20 de ore de munca in folosul comunitatii, in cazul elevilor sau studentilor contravenienti, in conditiile legii;
b) nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (5) si ale art. 4 alin. (2) si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei;
c) nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (3), (4) si (6) si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 10.000.000 lei la 50.000.000 lei;
d) nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (8), (9) si (10) si ale art. 6 si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 25.000.000 lei la 40.000.000 lei.

Art. 11
Sanctiunile prevazute la art. 10 lit. b) si d) se aplica si persoanelor juridice.

Art. 12
(1) Nerespectarea repetata a prevederilor art. 6 se sanctioneaza cu retragerea de pe piata a produsului in cauza de catre organismele competente.
(2) Nerespectarea repetata a prevederilor art. 3 alin. (3) si (4) si ale art. 5 se sanctioneaza cu suspendarea temporara a activitatii de catre organismele competente.

Art. 13
(1) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la art. 7 se fac de catre directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, precum si de catre directiile de sanatate publica regionale in transporturi, prin Inspectia Sanitara de Stat, si de catre reprezentanti ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.
(2) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei se poate face contestatie in termen de 15 zile de la data comunicarii acestuia.
(3) Contestatia, insotita de copia de pe procesul-verbal de constatare a contraventiei, se depune la judecatoria in a carei raza teritoriala a fost savarsita contraventia, spre solutionare, in termen de 15 zile de la data primirii.

Art. 14
Prevederile prezentei legi se completeaza cu cele ale Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul general al contraventiilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 15
Prezenta lege intra in vigoare in termen de 6 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, cu exceptia prevederilor art. 3 alin. (8) si (9) si ale art. 6, care intra in vigoare la data de 31 decembrie 2004.ANEXA - Lista cuprinzand avertismente de sanatate aditionale, conform art. 6 alin. (2) lit. d)
1. Fumatorii mor mai tineri.
2. Fumatul blocheaza circulatia sangelui in artere, provoaca infarct miocardic si accident vascular cerebral.
3. Fumatul provoaca cancer pulmonar, care este letal.
4. Fumatul in timpul sarcinii dauneaza copilului dumneavoastra.
5. Protejati copiii: nu-i lasati sa respire fumul dumneavoastra!
6. Doctorul sau farmacistul dumneavoastra va poate ajuta sa va lasati de fumat.
7. Fumatul da dependenta, nu incepeti sa fumati!
8. Oprirea fumatului scade riscul de imbolnaviri cardiace sau pulmonare fatale.
9. Fumatul poate provoca o moarte lenta si dureroasa.
10. Primiti ajutorul pentru renuntare la fumat: (... telefon/adresa postala/adresa de Internet/consultati doctorul dumneavoastra/farmacistul...).
11. Fumatul incetineste circulatia sangelui si provoaca impotenta.
12. Fumatul provoaca imbatranirea tenului (pielii).
13. Fumatul poate dauna calitatii spermei si scade fertilitatea.
14. Fumul de tigara contine benzeni, nitrozamine, formaldehide si cianuri.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Florin Arjocu (27 Septembrie 2008, 16:40)
Da, sa luam atitudine
Daca nu luam atitudine vom fi inghititi de indiferenta altora.

De noi depinde sa ne fie mai bine.
F.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
alexandru crisan (28 Septembrie 2008, 13:15)
reclamatie
Catre
Directia de Sanatate Publica Timisoara


Sesizare

Subsemnatul Crisan Alexandru , cu domiciliul la adresa B-dul Gen Dragalina nr 14 ap 2 Timisoara , tel 0722807900 doresc sa va aduc la cunostinta urmatoarea stare de fapt :
In ziua de 26.09.2008 ma aflam cu familia in magazinul Mall din Timisoara ,str Demetriade nr.1.
Am cautat spatiu destinat nefumatorilor de la terasa interioara a societatii sc Otimapan srl , locatia ce poarta denumirea de MEZZO si este situaza la subsolul magazinului si inconjoara fantana cu joc de apa.
Am avut placuta surpriza sa constat ca localul este destinat nefumatorilor.M-am asezat la masa ca mai apoi sa apara surprizele : in jurul meu si al fetiei mele de 11 luni toata lumea fuma.
Am sesizat personalul care a avut o atitudine de compasiune si nimic mai mult.
Am telefonat Agentiei Nationale pentru Protectia Consumatorului, filiala Timis , de unde am fost indrumat spre dvs.
Prin urmare , va rog, sa faceti uz de competenta cu care DSP Timis este investita si sa actionati ferm si fara echivoc in acest sens si sa imi prezentati mie ,ca urmare a adresei mele , faptele constatate de catre inspectorii trimisi in teren ,si sanctiunile aplicate.
De asemenea doresc sa cunosc pozitia DSP Timis cu privire la spatiul de joaca din MALL de la etajul 1 care este inconjurat de doua localuri unde se fumeaza.
Care este impactul pe care il realizeaza fumuld e tigara la copiii ce desfasoara activitati fizice in acel spatiu de joaca ?!
Va rog sa nu va surprinda atitudinea mea vehementa insa indolenta cu care este tratata aceasta problema este revoltatoare.Ca sin cetatean al Romaniei sunt satul de lipsa de actiune a autoritatilor intrucat sistemul relational functioneaza de minune si uite asa nimeni nu face nimic
Va rog insistent sa inregistrati aceasta sesizare si sa imi oferiti telefonic numarul de inregistrare pe fax la 0256 246395 sau 0722807900.Astept actiunea DSP Timis, acest fax fiind remis si redactiei EV Zilei , precum si domnisoarei Georgeta Petrovici redactor ziarul Funcea.

Timisoara 26.09.2008
Multumesc


Cu respect
Alexandru Crisan
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
ioana vartosu (9 Octombrie 2008, 09:18)
intalnire
In virtutea principiului tolerantei reciproce intre oamenii unei societati civilizate, am putea accepta ca nefumatorii si fumatorii sa traiasca impreuna in buna intelegere. O atitudine de toleranta mutuala si-ar avea locul daca fumatul pasiv nu ar afecta sanatatea celor care sunt nevoiti sa-l suporte. Dar, nu isi are locul.
Din ce in ce mai multe studii indica faptul ca fumatul pasiv dauneaza grav sanatatii, inhalarea fumului de catre nefumatori avand consecinte serioase. Mai mult de-atat, aceste consecinte sunt cu atat mai grave cu cat petrecem mai mult timp in preajma fumatorilor. Stiind aceste lucruri, nu mai este pur si simplu posibil sa ne limitam la acest concept al tolerantei, mai ales in mediul profesional unde foarte rare sunt cazurile cand ne putem alege noi mediul de lucru. Fumatul pasiv ne priveste pe noi toti, pana si in casele nostre, pentru ca fumatul partenerului, al unuia dintre parinti expune membrii familiei - copiii sunt cei mai afectati - la o intreaga serie de urmari extrem de periculoase.
Desigur, fumatul poate fi considerat „o placere periculoasa” in functie de hotararea fiecaruia, iar societatea trebuie sa tolereze diferentele existente intre membrii ei.
Fumatul este, deja de mult timp, cunoscut drept principala cauza evitabila care dauneaza grav sanatatii. Sanatatea nefumatorilor, constransi sa inhaleze fumul tutunului („fumatul pasiv”) este, de asemenea, amenintata de aceleasi pericole. Aceasta este concluzia la care au ajuns nenumarate studii stiintifice efectuate in ultimii ani.

Daca vrei sa schimbi ceva in orasul tau semneaza petitia online pe www.scoalamamei.com sau vin-o sambata, orele 11 in Kidsland, Iulius mall cu idei despre ce am putea face pentru a opri fumatul pasiv in locuri publice.

Va rog trimite-ti confirmarea participarii dumneavoastra sau date de contact pentru alte insttutii avizate pana in 15 octombrie.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
emil (26 Octombrie 2008, 12:47)
client al iulius mall
Chiar credeti ca trebuie sa i se spuna fiecarui client al localului ca nu are voie sa fumeze ? Daca nesimtirea persiste nu poti sa le faci nimic. De ce agentii de paza nu se implica ? ........ pentru ca stau ascunsi sau pazesc statiile de taxi. Parerea mea este ca ar trebui interzis fumatul in totalitate in Iulius mall , nu numai in anumite sectoare.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Mihaela Stanciu (6 Ianuarie 2009, 10:06)
Tara Romania
Din pacate nu se va face nimic, nici daca toata populatia (nefumatoare) a Timisoarei s-ar aduna in Mall si ar sta acolo o saptamana.
La intrarea in Real (Cal.Sagului) nu se poate respira de fum. Nu se face nimic nici acolo.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
diana trentea (17 Februarie 2009, 21:27)
reclamatii cat mai multe !!!
Unele lucurir trenuie facute fortat nu cu frumosu.
Eu ma pus reclamatii referitor la asta la opc - puntei cat mai multi atat la opc cat si la dsp .
Cu cateva reclamatii pe luna nu e nu stiu ce ... dacte ceteva sute in cateva zile ....e cave ....asa ca se cere doar sa luati 5 minute din timpul vostru si trimitei reclamatii la opc macar .
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
UN BUFON (19 Februarie 2009, 02:26)
PAINE SI CIRC
cu aceeasi vehementa ar trebui interzise si urmatoarele : circulatul cu masini, utilizarea aparaturilor electrocasnice consumul alimentelor care contin E-uri etc. ACESTEA FIIND CUMULATE DE 1000 DE ORI MAI NOCIVE CA FUMATUL PASIV. Dar asa-i dargii mei NEFUMATORI indignati ca de masina va folositi, curent electric la fel ce sa mai spunem de apa care sigur curge in exces......... :)) AMUZANT cum UNELE ASPECTE ne REVOLTA si pe langa restul trecem nepasatori :)) aceeasi copii sufera si din cauzele enumerate de mine mai sus :)) TRAIASCA SFANTA IPOCRIZIE ... si in incheiere : vorba aia ....... cel ce nu a pacatuit sa arunce prima piatra :)) :)) de-a dreptul hilar :P
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Nelu (30 Aprilie 2009, 13:07)
Idiotzenia omului care nu stie ce vb
in primul rand, daca sunt scrumiere se fumeaza...si de ce il duceti in mall? ii zi frumoasa daca vreti sa il cresteti sanatos duce'ti'l in natura, dvs cautati nesanatatea automat ducandu'l la mall...daca nu stiti ce vb numai vb. Sunt nefumator
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Nico (9 Februarie 2013, 20:57)
Fumat
Petitia e un esec in iulius mall timisoara iti distrugi plamanii
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda: