Prima pagina » Petitii online » Atentat la sanatatea comunitatii municipiului Focsani si a mediului inconjurator

Petitie: "Atentat la sanatatea comunitatii municipiului Focsani si a mediului inconjurator"

Odata cu liberalizarea pietei de consum , au aparut, pe langa beneficiile socio - economice trecatore, si riscuri cu consecinte din ce in ce mai grave asupra mediului inconjurator. Acestea pot avea un impact la scare mare pe o perioada de timp greu de estimat.
In acest context se incadreaza si intentia S.C. LAMINATE S.A. BUCURESTI de a construi in sudul municipiul Focsani o otelarie electrica cu turnare continua. Aceasta reprezinta una dintre cele mai grave actiuni la adresa comunitatii si a mediului inconjurator din zona.
Astfel, este cat se poate de evident ca o asemenea investitie, care foloseste ca materie prima fierul vechi, deseuri din aluminiu, materiale impregnate cu uleiuri, vopseluri si alte substante toxice, este extem de nociva pentru mediul inconjurator.
Cumulat, o serie de alti factori amplifica impactul asupra mediului si comunitatii. Otelaria va produce 400 000 tone de otel pe an, ceea ce reprezinta o cantitate enorm de mare. Conform legislatiei in vigoare, o cantitate de peste 7000 de tone pe an, inseamna un impact sigur si substantial asupra mediului.
Stabilirea amplasametului unui obiectiv industrial poluant este interzis a se face in intravilanul oraselor, in imediata vecinatate a unui cartier de locuinte unde traiesc mii de oameni, conform art.14 din Ordinul 536/1997. De altfel, conform Legii 107/1996 si Ordinul 662/2006 trebuie repectat regimul de utilizare a zonelor de protectie sanitara pentru instalatiile de alimentare cu apa a cetatenilor.
Noul obiectiv industrial se va aproviziona cu deseuri de fier vechi si alte materiale in cantitate totala de 488 400 tone pe an, deci 1338 tone zilnic, si, daca se calculeaza, 20 tone pe camion, ar rezulta un traffic de 66 camioane pe zi. Datorita acestui trafic intens de autocamioane, vor fi fi blocate intrarea si iesirea in oras, acest lucru avand repercusiuni asupra intregului sistem de transport, si mai ales, se vor depasi cu mult noxele admisibile.
Populatia municipiului nostru va fi, astfel, nevoita sa repete povestea A-H1N1, utilizand masti de protectie, din cauza deteriorarii grave a calitatii aerului.
Potrivit pct.9 din Directiva 2008/50/CE privind calitatea aerului inconjurator si un aer mai curat pentru Europa, “acolo unde starea calitatii aerului este buna, aceasta trebuie mentinuta sau imbunatatita”.
Nivelul de zgomot generat de otelaria electrica, cu turnare continua, atat pe timpul noptii, cat si in timpul zilei (se va lucra in trei schimburi), va fi intre 65 si 80 de decibeli. Astfel, se depaseste substantial nivelul maxim admis, conform Ord. Ministrului Sanatatii 536/1997, in care se prevede ca, in zonele de locuit, nivelul de zgomot nu trebuie sa depasesca 50 decibeli in timpul zilei si 40 decibeli in timpul noptii.
Impactul asupra solului va fi ridicat deoarece in zona de amplasament vor fi generate o mare cantitate de materiale oxidante. Acestea provin din materiile prime depozitate in aer liber, in urma antrenarii prin vant a agentilor poluanti). Depunerile de poluanti de (pulberi cu continut de metale, azot, sulf), si scurgerile de produse petroliere sau de uleiuri, influenteaza negativ speciile de plante si productivitatea solului.
In ceea ce priveste impactul asupra apei, acesta va fi extrem de nociv, luand in calcul ca sectia de depozitare fier vechi este descoperita si se afla pe un teren balastat si nu betonat, asa cum este prevazut in legislatia in vigoare. Este afectata si zona de protectie sanitara, care, conform art.5 din HG 930/2005, reprezinta terenul din jurul sursei unde este interzisa orice activitate care ar putea duce la impurificarea apei. Printre consecintele cele mai grave sunt: poluarea panzei freatice, tasarea solului si diminuarea resursei de apa potabila in stratele acvifere.
Cresterea riscului de nastere a copiilor cu malformatii, a afectiunilor asmatiforme, cat si aparitia mutatiilor la nivel genetic, sunt doar cateva dintre consecintele construirii otelariei in sudul orasului Focsani.

17/03/2010

Autor: