Prima pagina » Petitii online » Apel la solidaritate - împotriva mediocrităţii şi imposturii în educaţie şi cercetare

Petitie: "Apel la solidaritate - împotriva mediocrităţii şi imposturii în educaţie şi cercetare"

Declarație – Apel

Noi, membrii Consiliului General al CNATDCU (Consiliul Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare), întrunit astazi, 29 iunie 2012,

- Luand notă de ordinul de ministru publicat în Monitorul Oficial, în timpul desfășurării ședinței, privind revocarea Consiliului General și abrogarea regulamentului CNATDCU, în scopul subordonării activității acestui consiliu, precum și a comisiilor de specialitate organului executiv,
- Având în vedere tentativa de blocare a activității CNATDCU cu privire la cazuri grave de încălcare a unor norme elementare de etică și integritate academică, cu referință specială la plagiat în teze de doctorat,
- Avand în vedere misiunea și obiectivele cu care a fost legal investit CNATDCU, în scopul creșterii performanțelor științifice și academice,

Ne declarăm indignarea și protestăm vehement față de modul arbitrar și nemotivat în care am fost revocați, precizând ca aceasta s-a produs:

- în absența unei evaluări, oricât de sumare, a activităților și responsabilităților cu care am fost legal investiți,
- în lipsa totală de responsabilitate față de problemele efective ale învățământului superior și cercetării din România în încercarea nedisimulată de a promova mediocritatea,
- prin macularea gravă a criteriilor și practicilor de evaluare profesională,
prin maniera nedemnă care ne-a fost încalcată demnitatea umană și profesională cu ignorarea celor mai elementare principii ale libertății academice.

Dorim să precizăm că membrii acestui consiliu nu fac politică, nu sunt remunerați pentru această activitate, iar demersul nostru nu are conotație politică. Ne exprimăm însă îngrijorarea față de acest stil autoritar și arbitrar de a conduce școala superioară și cercetarea românească. Afirmăm, de asemenea, că politica nu are ce căuta în evaluarea academică și dezavuăm amestecul politicului.

Invităm colegii din universități și institute de cercetare să se solidarizeze și să acționeze în mod energic pentru a stăvili abuzurile și practicile de restaurare a mediocrității și a arbitrariului în școala și cercetarea romanească.

Știința și cultura româneasca au nevoie de exigență și rigoare pentru a deveni competitive internaţional și nu putem realiza acest scop decât prin afirmarea consecventă a principiilor academice și prin eliminarea confuziei de valoare.

Considerăm că întreaga comunitate academică trebuie să reacționeze și să condamne aceste abuzuri. Altfel, riscăm să distrugem și bruma de valoare care a mai ramas în universitatea și cercetarea românească.

Vă invităm să semnați invitația noastră la solidarizare!

Membri ai Consiliului General al CNATDCU prezenți în data de 29 iunie 2012,

Marius ANDRUH, Academia Română; Universitatea din București
Dorel BANABIC, Academia Română; Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca
Lucian PINTILIE, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor - INCDFM București