Prima pagina » Petitii online » Reconstruirea manastirii Vacaresti

Petitie: "Reconstruirea manastirii Vacaresti"

Exista, cel putin in randurile romanilor cu un nivel de educatie de la mediu in sus, un traditional complex de inferioritate fata de Occidentul spre care, ca natiune, am aspirat inca de pe la finele secolului 18. Romanii nu se puteau impiedica sa nu observe discrepanta dintre nivelul lor de dezvoltare si cel al Europei Centrale si de Vest, dintre maretia civilizatiilor occidentale si modestia propriei lor culturi. Din multiple cauze istorice, interne si externe, aceasta discrepanta s-a micsorat, dar s-a si mentinut. Reactia multora a fost un sentiment de desconsiderare a propriului popor si a propriei civilizatii, in timp ce altii si-au supracompensat complexul de inferioritate, teoretizand exagerat pe tema romanilor ca unici aparatori ai Europei in fata turcilor sau, mai rau, elucubrand pe seama romanilor ca prim popor al planetei si asupra limbii romane ca limba primordiala.

Ceea ca insa au esuat si unii si ceilalti sa vada este ca, de fapt, fara sa apartina Occidentului grandios, fara sa manifeste acel unic si paradoxal sentiment de stepa al Rasaritului, fara ca macar sa fie intru totul o cultura de sorginte bizantina, dar, in schimb, preluand de la toti acestia si altoind pe radacinile unor vechi si stravechi civilizatii care, fara a fi atat de spectaculoase ca Egiptul, Grecia sau Orientul Antic, nu sunt mai putin importante pentru ansamblul civlizatiei umane, si adaugandu-si propriile inovatii, romanii au reusit sa creeze o civilizatie unica, una din cele mai originale din Europa. Ungurii, cehii si polonezii sunt de expresie culturala germana, bulgarii sunt bizantini, chiar daca slavi, finlandezii practica o cultura suedeza, dar romanii sunt unici.

Partea trista este ca tocmai aceasta lipsa de autorespect a elitelor romanesti, ca si multele interese marunte incurajate tocmai de lipsa constiintei propriei valori, a facut, si face, ca cea mai mare amenintare pentru civlizatia romaneasca sa fie romanii insisi. Daca pentru civilizatia rurala, considerata a reprezenta esenta sufeltului unui popor de tarani, a existat o preocupare sustinuta din partea catorva intelectuali carora va trebui sa le fim recunoscatori pentru eternitate, nu la fel de categorica a fost preocuparea pentru civilizatia urbana si pentru cea a elitelor, si astfel numeroase distrugeri au avut loc si, din pacate, continua sa se produca.

In fine, s-ar putea scrie un intreg tratat de filosofie pe tema aceasta, iar o petitie nu este locul potrivit. Am inserat insa cele doua paragrafe de mai sus ca sa subliniez cat de important este sa pastram ceea ce mai exista, ba chiar sa reconstruim ceea ce se poate reconstrui, pentru ca in ziua in care vom avea revelatia importantei noastre in concertul culturilor europene si al civilizatiei umane sa nu fim obligati sa ne uitam la poze cu regretul sfasietor al unei mosteniri spulberate intr-o irosire inutila.

Manastirea Vacaresti este unul dintre cele mai tragice cazuri. Ridicata in secolul al 18-lea drept cea mai mare din salba de manastiri a Bucurestiului, monument unic in Europa si cea mai frumoasa constructie religioasa in stil brancovenesc, a avut poate ceea ce unii ar numi o karma proasta. Doar ca nu a fost o karma, ci actiunea nefasta a urmasilor celor care si-au pus sufletul in constructia superbei manastiri de pe Dealul Vacaresti din ceea ce acum e cartierul Berceni. Dupa secularizarea averilor manastiresti in vremea lui Cuza Voda, Vacarestii au devenit inchisoare, o utilizare absolut ingrata pentru un monument atat de inaltator. A venit apoi nebunia lui Ceausescu, un faraon incult si nerabdator, care distrugea valori inestimabile pe care, pur si simplu, nu le intelegea, pentru a remodela Bucurestiul dupa chipul si asemanarea sa, intr-un cosmar orwellian al betoanelor constructiviste. Vacarestii au cazut si ei, spre sfarsitul marilor demolari. Daca revolutia ar fi venit doar cu 2-3 ani mai devreme, aceasta bijuterie ar fi impodobit si azi dealul omonim.

Totusi, revolutia a venit si delirului paranoic al Ceausestilor i s-a pus capat inainte ca pe Dealul Vacaresti sa fi fost construit altceva decat niste fundatii incipiente. Timp de aproape 20 de ani nu s-a mai intamplat nimic. S-au facut planuri de reconstructie, pana si machete; in definitiv, in acele zile crude din 1987 niste oameni inimosi salvasera din manastire tot ce se putea salva, de la catapeteasma bisericii, pana la ancadramentele de piatra sculptata ale usilor si ferestrelor. Au lipsit insa banii; iar apoi, fara prea mult zgomot initial, o autorizatie a fost eliberata pentru- ultimul racnet al trendului in Romania, nu-i asa?- un mare mall, Sun Plaza.

Demolarea criminala a lui Ceausescu s-a incheiat, de fapt, in zilele noastre consumiste. Constructorii Sun Plaza au inceput prin a elimina ultimele ramasite ale fundatiilor manastirii. Prin presa au aparut baliverne gretoase, in mod evident stipendiate de dezvoltatorii Sun Plaza, cum ca vezi Doamne Dealul Vacaresti revine la functia sa de zona comerciala, asa cum fusese inainte de construirea manastirii, acum aproape trei secole. Zilele acestea s-a anuntat inaugurarea mall-ului in cauza. Mall-uri insa, sunt deja gramezi in Bucuresti si chiar in Romania (iar prin provincia mult mai afectata de criza, destule stau cu spatiile neinchiriate, urmand a fi probabil vandute pe bucati in urma falimentului intervenit imediat dupa inaugurare). Manastirea Vacaresti era, din pacate numai una.

Ei bine, eu cred ca Manastirea Vacaresti trebuie reconstruita. Mi s-a replicat recent ca adevaratul monument este pierdut, ca o reconstruire nu ar avea aceeasi valoare, ar fi doar o copie. Intr-un fel asa si este. Dar, avem si exemplul Varsoviei. Dupa invazia din 1939 si insurectia din 1944, ca si asa-zisa "eliberare" intarziata deliberat de catre Armata Rosie, centrul istoric al capitalei poloneze, monumentele acesteia, fusesera rase. Comunistii polonezi fiind ceva mai cititi decat comunistii romani, Varsovia a fost reconstruita cu respectarea arhitecturii originale a orasului. Asadar, Varsovia de azi este, in cea mai mare masura, copia Varsoviei originale, pierduta pentru totdeauna, dar nu vei auzi prea multa lume reprosand acest lucru polonezilor. Nu vad de ce noi, romanii, posesori ai unei culturi unice, am face altfel si am accepta ca aceasta sa fie ingropata sub vicisitudinile vremurilor si sub pretextul unor precepte prost intelese.

As dori ca cei care gandesc ca mine sa semneze aceasta petitie. Stiu ca un astfel de proiect nu poate fi transpus imediat in viata, mai ales ca, spre deosebire de cele doua decenii de dupa demolare, acum exista Sun Plaza. Dar as vrea sa stiu ca atunci cand vor exista banii, cand criza va fi trecut si niciun om care munceste in Sun Plaza nu va risca sa ramana pe drumuri, va exista si suficienta vointa sociala, suficienta presiune din partea societatii civile, ca Sun Plaza sa fie expropriata pentru interes public cu o justa despagubire, demolata si Manastirea Vacaresti reconstruita, ca si noile generatii (si o includ aici si pe a mea, caci eram copil cand Vacarestii au fost demolati) sa se poata bucura de un monument unic in lume!

17/01/2010

Autor: Alexandru Surcel