Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Scrisoare deschisa a parintilor ingrijorati din cauza modului de predare a religiei in scoala romaneasca
image

Petitie: "Scrisoare deschisa a parintilor ingrijorati din cauza modului de predare a religiei in scoala romaneasca"

Facebook share

SCRISOARE DESCHISĂ DIN PARTEA PĂRINȚILOR ÎNGRIJORAȚI


Domnului Ministru Remus Pricopie,
Ministrul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului

Stimate Domnule Ministru,

Vă adresăm această scrisoare pentru că suntem părinți; avem prin Constituție și prin lege drepturi și responsabilități pentru creșterea copiilor noștri și suntem profund îngrijorați din cauza modului de predare a religiei în școli. 
Vrem ca școala să ofere ceva mai bun copiilor noștri decât îndoctrinare religioasă și înregimentare forțată la ore de religie.
Vrem ca școala să-i învețe pe copiii noștri să facă judecăți și alegeri morale, în loc să învețe pe de rost texte din manuale de religie; să aibă respect pentru ceilalți - indiferent de credință, situație socială, aparență fizică; să aibă compasiune pentru semeni în acțiunile lor.
Vrem ca școala să-i învețe pe copiii noștri să devină buni cetățeni, care știu că au drepturi, dar au și responsabilități; să aibă inițiativă și spirit civic; să se implice în viața comunității.

Vrem ca școala să-i învețe pe copiii noștri să gândească critic, pentru a putea ulterior să se apere de propagandă; să caute să înțeleagă ce se întâmplă în viața lor, a familiei lor și a comunității, iar mai târziu în țara lor și în lume; să descopere, să fie curioși și creativi.

Vrem ca școala să-i învețe pe copiii noștri să respecte oamenii în diversitatea lor; să nu-și rezolve conflictele prin violență fizică și verbală; să învețe că ei sunt demni de respectul celorlalți și că au valoare.
Vrem ca școala să-i ajute pe copiii noștri să-și păstreze sufletul curat, adică să se dezvolte ca Oameni cu majusculă și să rămână autentici. Pentru acesta este nevoie ca școala să-i educe pornind de la valorile fundamentale ale umanității și nu de la idei fixe și ritualuri. 
Vrem ca școala să-i ajute pe copiii noștri să păstreze religia în locul predestinat sacrului în viața omului: intimitatea sufletului fiecăruia, de unde să-i modeleze comportamentele și alegerile din viața de zi cu zi.
Iar pentru ca aceste lucruri să înceapă să fie posibile în școala românească, vă cerem, stimată Doamnă Ministru, să acționați rapid pentru modificarea modului în care se predă religia în școlile românești și pentru promovarea unui învățământ pe bază de valori. Pe termen scurt, aceste modificări trebuie să cuprindă: 

• informarea corectă, la început de an școlar, a TUTUROR părinților în legătură cu posibilitatea prevăzută de lege ca elevul să nu participe la ora de religie, FĂRĂ CONSECINȚE asupra rezultatelor academice ale acestuia;

• obligativitatea școlilor să construiască orarul astfel încât ora de religie să fie la începutul sau sfârșitul zilei, pentru ca un copil care nu intră la acest curs să poată să-și organizeze timpul altfel;

• luarea de măsuri de prevenire și de combatere a stigmatizării copiilor care nu sunt înscriși la orele de religie;

• programă modernă de religie, care să fie convenită prin consultări cu societatea civilă și cu părinții, pentru a se asigura respectarea valorilor și principiilor valabile într-o societate democratică, conform celor pe care le-am enunțat mai sus și conform solicitărilor pe care le-ați primit deja de la mai multe organizații neguvernamentale;
 
• promovarea și popularizarea cursurilor de etică, educație civică și cetățenească, precum și a activităților de conștientizare și de informare în legătură cu diverse riscuri la care copiii sunt expuși, în funcție de vârsta acestora (cum ar fi violența, consumul de droguri și de substanțe halucinogene; traficul de ființe umane; criminalitatea în mediul online; riscurile de sănătate asociate fumatului; alcoolului; vieții sexuale); 

• organizarea de cursuri, seminarii și dezbateri în școli în legătură cu drepturile omului, egalitatea de gen, discriminare, intoleranță, inclusiv cea religioasă;

• modernizarea stilului didactic și pedagogic, în concordanță cu practica internațională, pentru a valorifica aptitudinile fiecărui copil. Prin aceasta înțelegem inclusiv eliminarea oricărei forme de violență verbală și fizică la adresa elevilor, a umilirii ca formă de pedeapsă, precum și a învățatului pe dinafară, și înlocuirea lor cu metode moderne de motivare, educare și dezvoltare personală a copiilor.

Așteptăm, Domnule Ministru, răspunsul dumneavoastră rapid și concret la aceste solicitări. Fiecare zi în care nu se corectează problemele din sistemul de educație românesc este o zi care afectează dezvoltarea copiilor noștri.
IAR NOUĂ NE PASĂ DE CE SE ÎNTÂMPLĂ CU COPIII NOȘTRI!

04/10/2012

Autor: autorul a ales ca aceasta informatie sa nu fie publica
Destinatar: Ministerul Educatiei
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =