Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
image

Comentarii "Interzicerea fumatului în spaţiile publice închise", pagina 1

Facebook share
 
Radu Iancu (24 Februarie 2015, 19:49)
Nu sunt de acord in totalitate cu aceasta petitie
Total in dezacord, este o petitie marsava ce tine doar de vointa unei parti a populatiei contra altei parti .
Odată cu răspândirea tutunului a început şi lupta împotriva acestuia.Romano Pace, care l-a însoţit pe Cristofor Columb, a adus obiceiul fumatului cu el acasă. Nevasta-sa,văzându-l că “înghite foc şi scoate fum pe nas”, l-a “turnat” la Inchiziţia spaniolă si a fost condamnat pentru presupuse “legături cu diavolul”.

În Marea Britanie şi în Imperiul Otoman, la sfârşitul secolului 16, fumătorii puteau fi declaraţi vrăjitori şi pedepsiţi prin decapitare. În Rusia, în secolul 17, fumătorii erau bătuţi cu nuiele, pentru a fi readuşi pe calea cea dreaptă; iar după marele incendiu din Moscova, în anul 1634, fumatul era pedepsit cu moartea.

Germania nazistă nu tolera fumatul, iar după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial s-au instituit diferite restricţii administrative unele foarte absurde,gen aceasta petitie.

Concluzia e ca nu prin legi si obligatii fortate se poate face ceva . Poti ,in institutiile pubice, sa-l interzici pe motiv de insanatosirea vietii cetateanului, sa previi prin mijloace media si sa arati problemele medicale care apar datorita fumatului dar in niciun caz nu poti obliga printr-o lege ca in locurile cu investitie privata, barurile , cafenelele,cluburile,etc sa nu se fumeze ca-ti pute tie. De ce sa intri intr-o cafenea in care sti ca se fumeaza? Si cu ce drept ii interzici altui om sa se bucure de un viciu asumat de el ? Nu-ti place carciuma fumacioasa...nu intri. Cu cat sunteti mai multi nefumaciosi cu atat propietarul isi va asuma falimentul . Mai mult, se vor gasi investitori sa faca cafenele si baruri cu restictie la tutun. Te duci acolo... de ce vrei in partea cealalta? Cand s-a interzis fumatul in Europa aia civilizata a crescut consumul de alcool cu 18% in randul tinerilor. Pai daca bei si nu fumezi,poti mai mult de 3 shouturi si evident platesti mai mult. Concluzia : Suma viciilor este constanta, orice interzicere fortata din partea oricui provoaca dezechilibre in alta parte .
Adevaraul interzicerii fumatului sta in cu totul alta parte.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Vlad Onetiu (25 Februarie 2015, 13:22)
Nu stiu in ce masura contra-argumentul atinge subiectul
Argumentatia este ampla si atinge multe aspecte ale fumatului, insa, in mare parte rateaza problema cheie din ziua de astazi din societatea romaneasca (ce aspira la un grad inalt civilizat): faptul ca nu prea poti intra intr-un local fara sa ajungi intr-o ceata densa de fum de tigara. O spun din proprie experienta din Bucuresti - poate si in alte orase este la fel. Pasajul despre inchizitie si persecutii ale fumatorilor este destul de redundant aici - nimeni nu propune asa ceva si ar fi si imposibil ca o tara (cu atat mai putin din UE) sa isi asume o asemenea persecutie a unei parti atat de mari de populatie. Fumatorii vor fi invitati sa fumeze in spatii desemnate. Deci nu va interzie nimeni practicarea viciului in sine.

Partea a doua (care incepe cu "concluzia e ca...") este cea care, dupa parerea mea, poat intra intr-o dezbatere pe subiectul propus - este un argument economic. Argumentul e ca prin interzicerea fumatului in carciumi, consumul de alcool va creste (nu mi-a fost foarte clar de unde vin datele care indica o crestere de 18%, insa poate fi veridic) si, in acelasi timp, din ce in ce mai multi patroni de carciumi vor da faliment. Sincer sa fiu in Marea Britanie (unde am locuit o perioada) nu am observat un astfel de fenomen. Patronii s-au adaptat si, unde era cazul, au facut spatii speciale (de obicei afara) unde lumea putea sa fumeze. Eu insa as combate si ultima parte a celui din urma argument: "Suma viciilor este constanta". Va indemn sa consultati date oficiale care indica faptul ca in tarile din vest procentajul fumatorilor din populatia totala se afla pe o panta descendenta, (si) datorita eforturilor sustinute ale guvernelor de a promova mesaje de sanatate. Intr-adevar, este in interesul statelor sa descreasca numarul de potentiale boli de cancer de plamani, spre exemplu si, prin urmare, sa aiba un mai mic cost al cheltuielilor de sanatate pe viitor.

*p.s. problema nu e ca "pute" - problema e ca fumatul pasiv chiar poate sa dauneze. puteti cerceta Google Scholar cu privire la acest aspect
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
cipri (4 Martie 2015, 20:59)
dezacord
Ai idee cat la%respiri noxe de la masini pe strada? Ai idee cat % respiri in urma fabricilor? Efectul de tigara e 0 comparativ cu ce am enumerat.

Nu-ti place localul nu intra. Oricum sunt sute de localuri in care nu se fumeaza sau au loc special amenajat. De ce in nici un local in care nu se dumeaza nu rezista pe timpul noptii? Ca nu se duce nici naiba
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Anastasia (5 Martie 2015, 11:59)
loc special amenajat!!! 100% pt fumatori
apropo de loc special amenajat. eu ca persoana nefumatoare sunt de-a dreptul furioasa, pentru ca atunci cand intru intr-un local sa rog sa fiu condusa la nefumatori!!! Ce ar fi ca atunci daca fumatorii ar fi nevoiti sa fie condusi la fumatori??? Pana la urma nimeni nu e vinovat ca sunt fumatori, alegerea le apartine??!! Cine e fumator?? Nu are decat sa caute locul special amenajat pentru asta?? Nu sa-si aprinda tigara pe unde apuca sau pe unde are chef??? Poate vreau eu ca nefumator sa nu ma deranjeze fumul de tigara pe unde apuc sau pe unde am eu chef??!!!
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Anonim (18 Martie 2016, 02:39)
Nu-ti convine fumul?
Daca nu-ti convine fumul de tigara, nu intri. Toti va exprimati astfel: Nu e vina nimanui ca fumeaza, fiecare face ce vrea cu viata lui . Ok, atunci, nu mai dati astfel de pareri inutile. Nu-ti convine ca e "ceata" de fum, atunci cauta in alta parte, amenajat pentru nefumatori. Nu te-a pus nimeni niciodata sa intri unde se fumeaza. Intr-adevar, intri unde ai chef, dar, daca se fumeaza, asta este. In lume, sunt drepturi egale, unde nu-ti convine, repet, e foarte simplu, te cari !
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Alex (24 Martie 2015, 15:29)
baliverne
sute de localuri in care nu se fumeaza sau au loc special amenajat? glumesti sau mai corect dezinformezi.
loc special amenajat nu inseamna camera alaturata sau "salonul" de la etaj pe unde fumul circula nestingherit.

Si mai este un aspect, daca 10 prieteni ies in oras, 1 e fumator, ceilalti 9 trebuie sa mearga cu el la zona de fumatori, ca fumatorii sunt si foarte suparaciosi.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Valentin Mircea (4 Aprilie 2015, 23:35)
valentinmircea73@gmail.com
70% din romani nu fumeaza. Plus ca aproximativ 60% din fumatori nu sunt nici ei de acord cu fumatul in spatii inschise.
Plus ca in absolut toate tarile europene, cu exceptia Romaniei, nu se fumeaza in spatii inchise cu acces public.
Conteaza?
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Bogdan (8 Martie 2015, 21:30)
*p.s. problema nu e ca "pute" - problema e ca fumatul pasiv chiar poate sa dauneze. puteti cerceta Google Scholar cu privire la acest aspect
Si mersul pe strada poate dauna. chiar daca e cu masina sau nu. cercetati statisticile. Propun sa interzicem circulatia autovehiculelor intrucat sunt pericol pentru sanatatea maselor si cazurile de urgenta datorate accidentelor costa foarte mult guvernele. Ar mai fi multe de spus...

La modul serios mi se pare inacceptabil sa se interzica fumatul intr-un spatiu privat. Sustin interzicerea fumatului in parcuri, in institutiile publice unde are acces publicul larg, pe strada, langa strada, in statiile publice, etc, dar este anormal sa conditionezi afacerea privata pe care o desfasor. Daca este nociv si dauneaza sanatatii sa se interzica fabricarea si comercializarea tigarilor de orice fel.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Alex (24 Martie 2015, 15:41)
spatiu privat- spatiu public
Bogdane, spatiul in care se desfasoara activitati de comert nu este spatiu privat, este spatiu public. Faci confuzie intre proprietatea privata si spatiul privat. Acasa la tine, e spatiu privat chiar si daca proprietar e altcineva.
Afacerea privata a ta e deja conditionata de foarte multe lucrui, fiscale, igenico-sanitare... pentru ca nu e spatiu privat.

~78% din populatia Romaniei este nefumatoare, fumatorii sunt doar mai vocali si intr-o camera cu 100 de oameni, daca unu fumeaza, poti sa juri ca e o armata de fumatori acolo. Nefumatorul nu afecteaza viata fumatorilor, dar copilul nefumator de 6 ani din coltul restaurantului este afectat de tigara ta, fara exceptie. Si candva ar putea sa fie chiar copilul tau.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Marian (28 Februarie 2015, 15:51)
daca ti-as spune ca o mare parte din semnatarii acestei petitii sunt fumatori, ce parere ai avea?
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Rabanu (12 Martie 2015, 23:15)
Copii
Eu unul urasc localurile unde se manca si se fumeaza la un loc.De ce copiii oamenilor sa inhale fum pasiv de alte persoane.Odata intrat intr-un local de genul peste o ora trebuie sa imi spal hainele.Vrei sa te bucuri de viciu?Poti sa te bucuri personal in spatii special amenajate nu sa ii fortezi si pe restul.Esti cam egoist.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Valentin Mircea (4 Aprilie 2015, 23:32)
Nu esti de acord, nu semnezi
Fiecare are dreptul la o opinie. Nu esti de acord cu petitia, nu semnezi si gata. Stimate domnule Iancu, sunteti "postac" al companiilor de tutun, este evident.
Informatiile istorice pe care le dati sunt eronate, scoase din context sau de-a dreptul fanteziste: nazistii fumau in draci, chiar daca Hitler insusi nu facea asta. Dar da bine si este una din liniile de atac ale companiilor din industria tutunului sa considere ca fumatorii sunt un fel de martiri iar cei care nu fac sa isi ceara decat drepturile, sunt, desigur, nazisti. La o simpla cautare pe internet, ideea aceasta apare repetata obsesiv.
Cat despre ideea cu "vezi ca nu se fumeaza, nu intri", duce la situatia urmatoare: daca in fiecare din cele 10.000 de restaurante si baruri din Bucuresti se afla chiar si doar un singur fumator, marea majoritate a oamenilor, care sunt nefumatori, fie nu au acces, fie risca sa se imbolnaveasca/sa miroasa urat etc. Asta e corect?
Dar ca sa mergem pe linia dumneavoastra, eu pot sa fac in localul public absolut orice vreau, in conditiile in care nici macar nu va umple de otravuri, ca fumatul? De exemplu, sa cant.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Pavel Doru (3 Mai 2015, 20:51)
Nu ti se cere sa renunti la fumat.
Ai posibilitatea sa fumezi in afara localurilor publice si acestea vor amenaja locuri special amenajate si acoperite. Argumentul tau este imatur si lipsit de sens. Nimeni nu te ia la bice pentru ca ai ales sa fumezi. Fii serios.
Legea are rolul de a apara dreptul la sănătate pe care il au ceilalti oameni, majoritatea populatiei romaniei este nefumatoare. Tu nu intelegi inca ca incalci acest drept altora. Renunta doua saptamani la fumat si ai sa vezi cand simti duhoarea care vine de la fumatori.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Pavel Doru (3 Mai 2015, 22:22)
ABERATIILE INDUSTRIEI TUTUNULUI
ESTE EVIDENT CA DOAR CEI CARE AI STRANSE LEGATURI CU INDUSTRIA TUTUNULUI POT FI CAPABILI DE ASTFEL DE COMENTARII FACUTE LA COMANDA. ORCE OM CU BUN SIMT STIE CA ESTE VORBA DESPRE A APARA DREPTURILE OAMENILOR LA O VIATA SANATOASA.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Laura (19 Decembrie 2016, 14:40)
-
VREM SPATII DESTINATE FUMATORILOR IN INTERIORUL LOCALURILOR.PUNCT!
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
angela turcu (4 Martie 2015, 17:14)
raspuns la petitie
sunt fumatoare de o viata si respect dorinta nefumatorilor de a nu inhala toxinele fumatorilor, dar la randul meu as vrea ca si dreptul meu de fumator sa fie respectat, deci DA cu conditia de a se amenaja in spatiile inchise loc pentru fumatori.... e posibil, exemplu aeroportul Otopeni...
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Laura (19 Decembrie 2016, 14:42)
Corect!
Prea bine spus!
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Ana (4 Martie 2015, 22:57)
Nu sunt de acord cu aceasta petitie.
Sunt fumatoare am si eu drepturi...
Subscriu fumatorilor care au adus argumente pro fumat.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Anastasia (5 Martie 2015, 12:03)
loc special amenajat!!! 100% pt fumatori
dreptul de a fi fumator este 100% alegerea ta
aveti dreptul la un loc special amenajat!!!
De ce eu ca nefumator atunci cand intru intr-un local sa rog sa fiu condusa la nefumatori!!! Ce ar fi daca fumatorii ar fi nevoiti sa fie condusi la fumatori??? Pana la urma nimeni nu e vinovat ca sunt fumatori, alegerea le apartine??!! Cine e fumator?? Nu are decat sa caute locul special amenajat pentru asta?? Nu sa-si aprinda tigara pe unde apuca sau pe unde are chef??? Poate vreau eu ca nefumator sa nu ma deranjeze fumul de tigara pe unde apuc sau pe unde am eu chef??!!!
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Laura (19 Decembrie 2016, 14:36)
-
Corect!Avem dreptul la spatii inchise destinate special fumatorilor.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda: