Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Salvati Padurea Dumbrava Sibiu
image

Petitie: "Salvati Padurea Dumbrava Sibiu"

Facebook share

Padurea Dumbrava este declarata rezervatie naturala. Dar in interiorul Padurii au fost lasate doua "insule" care nu intra sub incidenta legislatiei privind rezervatiile naturale. In aceste insule (ce coincidenta!) acum se demareaza mega-constructii!

In una dintre insule se va face un strand de 45 milioane de euro din bani publici de catre Primaria Sibiu. Desi la dezbaterile publice organizate cetatenii s-au opus acestui proiect, primaria continua cu proiectul.

In a doua insula, omul de afaceri local Ilie Carabulea vrea sa construiasca un mega-cartier de locuinte, birouri, mall etc. Acest cartier va avea blocuri de 17 etaje.

Padurea Dumbrava este ultima oaza verde a Sibiului, dar este atacata din toate partile de acesti asa zisi "investitori". Simbolul Sibiului va disparea cu totul in acest ritm. La limita padurii, Primaria Sibiu a aprobat proiecte de cartiere de vile. In fapt aceste vile intra in perimetrul padurii.

Daca va pasa de natura, daca va pasa de Padurea Dumbrava, semnati aceasta petitie cat mai repede.

Aceasta petitie va fi un protest public adresat autoritatilor locale de la Sibiu si celor centrale pentru a stopa distrugerea Padurii Dumbrava Sibiu.

Pentru detalii despre macelul Padurii Dumbrava intrati pe http://www.mazemania.ro/?s=Dumbrava

22/02/2009

Autor:  
Destinatar: Primaria Municipiului Sibiu, Agentia Locala de Mediu Sibiu, Agentia Regionala de Mediu Centru, Ministerul Mediului
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
Stiri in legatura cu aceasta petitie:

Noutati 27/02/2009
Iata cateva concluzii dupa dezbaterea publica privitoare la cartierul de blocuri al lui Carabulea din Padurea Dumbrava http://www.mazemania.ro/2009/02/26/padurea-noastra-sau-a-lui-carabulea/

Azi am fost la dezbaterea publica privind cartierul de blocuri a magnatului local Ilie Carabulea. Acesta vrea sa construiasca blocuri de 17 etaje cu 1300 de apartamente pe locul fostei fabrici de covoare. La dezbaterea publica a fost dezastru!

Am fost trimisi in fundul curtii, apoi pe niste scari si coridoare pana in biroul candva folosit de un director sau ceva sef. Igrasie si pereti crapati si frig de iti ingheta sangele in tine. Dezbaterea se tinea intr-o camera de 15-20 metri patrati. Au venit multi interesati de dezbatere, mai ales cei impotriva, care au fost majoritari. Arhitecti, ecologisiti, ong-isti, cetateni si directorul Muzeului Satului ASTRA, Corneliu Bucur.

Dupa ce arhitectul proiectului, venit din Bucuresti, ne-a prezentat in linii mari ce vor sa faca, Gabriel Buian, care a facut evaluarea de mediu a vorbit. Apoi Carabulea care trona la prezidiu l-a criticat pe Buian ca nu stie sa vorbeasca stiintific.

Apoi ni s-a dat noua cuvantul. Eu am scos petitia listata ce o trimisesem si de dimineata pe email la Agentia Regionala de Mediu si le-am dat-o. Carabulea a intrebat pe arhitectul-sef interim al Sibiului Laschescu (aflat la dreaptat sa) cine sunt si apoi a urlat “Asta e o instigare de la ziarul Monitorul de Sibiu. Astia ma santajeaza ca nu le-am dat reclama . Ii dau eu in judecata” urla Carabulea. L-am intrerupt si m-am prezentat cine sunt si ca nu sunt de la Monitorul de Sibiu. El tot bodoganea. Apoi au vorbit ecologisti, apoi directorul ASTRA Corneliu Bucur care i-a promis arhitectului un blestem daca vede un etaj din caldire din Muzeu. Gabi Rosca, presedintele arhitectilor de la Sibiu a intrebat de studiu de trafic, care nu exista. Carabulea replica mai des el decat specialistii si lua la intrebari oamenii ca cine sunt, ce specializare au de isi permit sa vorbeasca. La un moment dat reprezentanta Agentiei Regionale de Mediu Sibiu i-a spus lui Carabulea sa lase oamenii sa vorbeasca liber, sa intrebe. Si el a inceput sa urle la ea sa dea cu pumnul in casa ca “e la el acasa, e proprietar si face ce vrea el.”

Detalii si poze in Mazemania

Nu taiati padurea! Mutati strandul in Valea Aurie! 23/02/2009
http://www.sibiustandard.ro/22269/nu-taiati-padurea-mutati-strandul-in-valea-aurie.html

Scrisoarea deschisa a arhitectilor catre Primaria Sibiu 23/02/2009
http://www.sibiujobs.ro/06utile_stire.php?news_id=27946

Domnului Primar Klaus Werner Johannis
Ref: dezbatere publica privind strandul muncipal Sibiu 28.01.2009


Stimate domnule Primar,
Va transmit un punct de vedere si o propunere din partea arhitectilor sibieni referitoare la subiectul deosebit de important propus prin dezbaterea publica pentru strandul municipal, acela al dotarilor sportive si de agrement pentru orasul Sibiu.
Necesitatea dotarilor sportive si de agrement este un subiect general valabil pentru orice localitate din Romania in momentul de fata, Sibiul nefacand o exceptie. Totusi, exceptia sibiana este contextul special politic, cultural si economic care permite si impune o abordare de nivel european a acestui subiect. O conjunctura de exceptie este simultaneitatea acestei intentii a municipalitatii sibiene cu elaborarea noului P.U.G. al Sibiului, ceea ce reprezinta un prilej extraordinar pentru analizarea si trasarea unor directii concrete pe termen lung pentru intreg orasul Sibiu in ceea ce priveste acest tip de dotari.
Dezbaterea publica din 28 ianuarie 2009 a ridicat o serie de intrebari la care am cautat sa gasim raspunsuri pe care le prezint mai jos; ele reprezinta si disponibilitatea O.A.R. de a participa la un astfel de demers.

1. Oportunitatea si sustenabilitatea
Studiu la nivel periurban sau municipal privind dezvoltarea dotarilor de sport si loisir, plecand de la analiza situatiei actuale si estimarea necesarului. Punctul de plecare al unui astfel de proiect trebuie sa fie un studiu preliminar de inventariere a situatiei actuale (la nivelul Sibiului si imprejurimilor) in ceea ce priveste dotarile de tipul celor propuse prin aceasta investitie, un scenariu preliminar privind necesitatea dezvoltarii de noi dotari la nivelul intregului oras, precum si scenarii (analize cost / beneficiu) economice privind costuri de realizare si operare ale unor eventuale investitii de acest tip. Din acest prim studiu vor rezulta elemente importante pentru configurarea unei teme-program!

2. Amplasamentul si aria de deservire
Este necesara elaborarea, in urma concluziilor studiului mentionat la punctul anterior, a unei strategii de dezvoltare a unei retele de dotari cu acoperire optima, cu identificarea amplasamentelor posibile, a ariilor de deservire, a impactului asupra zonelor si asupra mediului etc. Aceasta faza, echivalenta studiului complex de fezabilitate, necesita prima importanta consultare a populatiei, in conditii de maxima informare si implicare. Din discutiile avute in cadrul dezbaterii s-a remarcat lipsa informatiilor de acest tip care sa fundamenteze investitia propusa, fiind mentionate in acest context amplasamente alternative precum zona Campusor sau zona neamenajata dintre Parcul Sub Arini si Valea Aurie.

3. Etape de realizare si asigurarea terenurilor
Un punct important al demersului este reprezentat de strategia de etapizare a realizarii investitiilor si identificarea unor surse alternative de finantare. In acest punct este foarte importanta realizarea strategiei de asigurare a terenurilor necesare prin cumparare, asociere, schimb etc. Corelarea cu P.U.G. Sibiu este esentiala si perfect realizabila in acest moment!

4. Asigurarea calitatii
Plansa prezentata pentru dezbatere a dovedit necesitatea alcatuirii unei teme-program care sa asigure baza de plecare a unui demers exhaustiv, coerent si concertat cu celelalte focare de dezvoltare a orasului. Obtinerea unei solutii urbanistice si arhitecturale de calitate poate fi asigurata doar prin studierea interdisciplinara aprofundata a temei, ceea ce se poate face la modul cel mai serios argumentat in cadrul unui concurs de solutii in diferite variante posibile de realizare (concurs pentru solutia urbanistica/ arhitecturala, concurs de idei etc.). Fiecare din aceste variante poate fi nuantata si prezinta particularitati specifice care dau anumite caracteristici derularii proiectului (flexibilitate / rigiditate etc.).

Concursul de solutii sau de idei reprezinta si un instrument al politicii publice de dezvoltare urbana, pentru ca asigura o utilizare corecta, eficienta si transparenta a banului public, stimuland competitia intre arhitecti, intre valori, intre idei. Cand o autoritate publica vizeaza calitatea proiectului intr-o investitie, concursul este cea mai adecvata si sigura procedura. Pe langa avantajul receptionarii mai multor solutii competente, concursul de arhitectura organizat la nivel european are si avantajul unei foarte mari vizibilitati publice precum si o importanta valoare de bun cultural - un exemplu clasic este Elvetia, unde traditia concursurilor de arhitectura este vazuta ca un element de patrimoniu cultural!
Insistam pe tema concursului de solutii deoarece consideram ca Sibiul are, mai mult decat alte orase din Romania, toate conditiile pentru a realiza un astfel de demers foarte european prin traditie, transparent, deschis si orientat catre comunitate si calitate.
In aceasta etapa, de dezvoltare a unor teme de proiectare pentru diferitele investitii sau coorganizarea unor eventuale concursuri suntem foarte interesati sa sprijinim acest demers in mod direct sau prin facilitarea de contacte cu specialisti europeni in domeniu. Anexat va transmitem un material al Ordinului Arhitectilor din Romania despre concursurile de arhitectura organizate cu implicarea breslei si standardele internationale pe care aceasta se obliga sa le respecte. Materialul este insotit de un catalog al unui concurs de solutii finalizat recent, Extinderea si remodelarea functionala a sediului Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, la care Ordinul a avut calitatea si responsabilitatea de partener in organizare.

5. Publicitatea si dezbaterea publica.
Practica dezbaterilor publice in Romania este intr-o faza incipienta si aici recunoastem o lipsa importanta a arhitectilor in participarea la realizarea unor prezentari accesibile publicului larg asupra specificului derularii proiectelor de arhitectura si urbanism, care au prin definitie si o importanta componenta de consultare a populatiei. Suntem foarte interesati sa participam la co-organizarea consultarilor publice; publicitatea pentru un proiect de o asemenea anvergura (45 milioane euro) trebuie sa aiba cel putin eficienta si amploarea unei campanii electorale sustinute. De asemenea, dezbaterea publica eficienta, in care se consemneaza efectiv punctele de vedere ale cetatenilor si se implementeaza in cadrul proiectului, este absolut necesara pentru aceasta dimensiune de proiect, dupa cum o dovedeste practica uzuala europeana.

6. Propuneri.
Filiala teritoriala Sibiu-Valcea a Ordinului Arhitectilor din Romania isi exprima prin prezenta scrisoare deschisa disponibilitatea de a sprijini administratia locala in elaborarea unui concept de dezvoltare a unor dotari sportive de uz general si/sau profesional-competitional precum si, dupa caz, elaborarea unor teme-program pentru dezvoltarea unui strand municipal, asociat sau nu unui parc de distractii acvatice. Sprijinul acordat poate acoperi si asistenta in vederea organizarii si/sau coordonarii unor concursuri sau licitatii eficiente, care sa depaseasca stadiul de solutionare a aspectelor tehnico-economice, in sensul adecvarii la necesitatile actuale stringente ale populatiei si asigurarea evolutiei durabile a acestui sector din viata urbana. Preocuparile noastre tintesc spre cresterea calitatii vietii urbane in primul rand, dar si spre dezvoltarea sanatoasa a orasului ca sistem complex, in conformitate cu evolutia conceptiilor europene actuale despre urbanism. In conditiile in care administratia locala considera ca parerea populatiei este insuficient educata, iar opinia specialistilor locali este apreciata ca fiind viciata de subiectivitate, va propunem antrenarea unor consultanti de specialitate din afara granitelor, onorariul aferent acestora constituind o fractiune infima din valoarea de investitie preconizata din bani publici. Informatia prezentata la dezbaterea publica privind strandul municipal propus in padurea Dumbrava a fost insuficienta (o singura plansa, fara informatii concrete) pentru a se putea purta o discutie coerenta pe tema data. Aceasta abordare a reprezentat indirect o ofensa adusa interesului si bunei credinte a participantilor la aceasta dezbatere! In urma celor prezentate in dezbaterea publica a reiesit insa necesitatea punerii in discutie a unor probleme de principiu care definesc liniile de dezvoltare ale orasului european Sibiu precum si principii considerate in comunitatea profesionala internationala ca fiind fundamentale in cazul dezbaterii publice a unui proiect de anvergura prezentata. Am cautat sa prezentam sintetic aceste principii si suntem foarte interesati sa participam la implementarea lor.

Sunt foarte interesat de parerea dumneavoastra privitoare la aceste probleme si va stau la dispozitie pentru a purta o discutie pe aceasta tema.

Cu deosebita consideratie,

Gabriel Rosca, presedinte
Filiala Sibiu Valcea a O.A.R.

Sibienii vor defrisarea Padurii Dumbrava pentru constructia unui strand! 23/02/2009
http://www.ecomagazin.ro/sibienii-vor-defrisarea-padurii-dumbrava-pentru-constructia-unui-strand/

Defrisari pentru strand 23/02/2009
http://www.monitorulsb.ro/cms/site/m_sb/news/defrisari_pentru_strand_47352.html

Tartorii Carabulea si Iohannis au transformat Sibiul nostru in "orasul lor" 23/02/2009
http://www.sibiu.justitiarul.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=141&Itemid=26

Carabulea construieşte cel mai mare cartier rezidenţial din Sibiu 23/02/2009
http://www.sibianulonline.ro/ultima-ora/carabulea-construieste-cel-mai-mare-cartier-rezidential-din-sibiu-2585063

Noutati 23/02/2009
Ilie Carabulea organizeaza dezbatere publica privind cartierul din Padurea Dumbrava (zona Sitex) la sediul Sitex (adica in Padure) JOI, 26.02.2009 ora 16:00.

Comentariile şi sugestiile publicului interesat se primesc în scris la sediul ARPM Sibiu şi pe adresa de e-mail office@arpm7c.ro până la data de 26 februarie 2009.

Revista presei despre dezbaterea publica "Strand in Padurea Dumbrava" 23/02/2009
http://www.mazemania.ro/2009/01/29/presa-despre-dezbaterea-strand-in-padurea-dumbrava/

Reportaj despre macelul Padurii Dumbrava Sibiu 22/02/2009
http://www.sibiu100.ro/index.php?page=articol&sursa=articole&id=430

*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =