Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Apel către CCR- O lege corectă a câinilor fără stăpân
image

Petitie: "Apel către CCR- O lege corectă a câinilor fără stăpân"

Facebook share

“Doamnelor, domnilor judecator,

In ultimele 3 saptamani, pe fondul mortii tragice a unui copil de 4 ani, omorat de caini (cu implicarea acestora in circumstante inca neelucidate), Romania este o tara cuprinsa de psihoza violentei impotriva stapanilor de caini si a cainilor fara stapan. Societatea e mai polarizata decat oricand, cele doua tabere se ameninta reciproc, traim, practic, in plin razboi om cu om si om cu animal.

Toate acestea s-au petrecut cu ingaduinta tacita a autoritatilor publice, dar si pe fundalul unor mesaje care instiga la violenta si la ura intre oameni, ura intre noi, ura fata de o populatie de animale, in totalitatea ei, fara deosebire. Dezlantuiti, romanii cred ca-si fac singuri dreptate, recurgand la atrocitati greu de imaginat, justitiei de stat i se substituie justitia privata de tip ochi pentru ochi, dinte pentru dinte. In aceste conditii, statul de drept nu mai poate fi o realitate, ci, mai degraba, o pretentie lipsita de suport. Nu s-a intâlnit in nici o tară membră a Uniunii Europene un caz asemanator, in care din sfera politicii sa se inoculeze populatiei unei tari ura si violenta impotriva animalelor fara stapan si a oamenilor care se pronunta pentru protectia acestora. Statul de drept inseamna respect fata de lege, nicidecum liberul arbitru. E timpul sa intram in lumea civilizata si din acest punct de vedere, acela al felului in care ne tratam animalele, abandonate de nimeni altii decat noi. Dupa o asemenea drama, macar acum, in al 12-lea ceas, e timpul sa luam masuri. Locul animalelor nu e pe strazi. Masurile pe care le luam pentru a opri acest fenomen trebuie sa tina, insa, de ratiune si civilitate, nicidecum de resentimente si interese politice sau pecuniare. Faptul ca s-a ajuns aici, stim cu totii, are drept cauza exclusiva nepasarea autoritatilor, dar si o toleranta mult prea mare a societatii civile fata de clasa politica. In urma tragediei lui Ionut, Parlamentul Romaniei a gasit de cuviinta sa adopte degraba o lege care autorizeaza primariile sa ucida in masa animalele fara stapan, fara nici o constrangere, prin denaturarea sensului juridic al eutanasierii.

Va reamintesc ca eutanasia este definita ca o procedura medicala nedureroasa, menita sa curme suferinta unui pacient care se afla intr-un stadiu terminal al unei boli incurabile. In plus, in cazul unei asemenea populatii de caini, stiti bine ca nu e vorba despre eutanasiere, ci despre o omorare in masa.

Legea adoptata de Parlamentul Romaniei incalca Art.13 din Tratatul de la Lisabona, Conventia Europeana pentru protectia animalelor de companie, ratificata prin Legea nr.60/2004, precum si Legea 205/2004 privind protecţia animalelor cu modificările şi completările aprobate prin Legea 9/2008. Totodata, legea adoptata de Parlament ignora Decizia institutiei pe care dvs o reprezentati, Curtea Constitutionala, decizia nr. 1 din 11 ianuarie 2012, publicata in Monitorul Oficial aRomaniei, Partea I, nr. 53 din 23 ianuarie 2012. Mai mult, legea adoptata in Parlamentul Romaniei creeaza un cadru de conflict intre mai multe legi, ceea ce permite liberul arbitru, lasand loc deja uciderii animalelor in multe locuri din tara.

Numeroase studii si tratate, inclusiv concluziile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, recomanda aplicarea unui program de control al reproductiei si nu adoptarea unei solutii radicale, inumane, scumpe si total ineficiente!

Masurile recomandate de OMS stau in mainile autoritatilor, iar societatea civila si populatia trebuie responsabilizate, educate si stimulate sa se implice efectiv si ele in gestionarea acestei situatii de criza profunda, inclusiv prin adoptii. Adoptii, care, insa, conform legislatiei actuale, sunt, mai degraba, zadarnicite decat incurajate.

Pentru a masca o crasa incapacitate institutionala si cheltuirea nesabuita a banului public, fara sa se asigure nici bunastarea animalelor, nici cea a oamenilor, autoritatile romane au procedat acum, in pripa, la adoptarea unui cadru legal ignorand tratatele internationale si aplicarea Rezoluţiei Parlamentului European din 4 iulie 2012 referitoare la strategia Uniunii Europene pentru protecția și bunăstarea animalelor 2012-2015 (2012/2043(INI), care, prin punctele 24- 28, solicită statelor membre să adopte strategii cuprinzătoare de gestionare a populației canine. In acest context, consideram ca autoritatile romane au obligatia sa respecte legislatia interna si tratatele internationale in care statul roman este parte. Totodata, autoritatile romane au obligatia sa indrepte sub aspect legal o situatie prin care a creat tensiuni sociale intre oameni in mod inutil, renuntand la reglementarea actuala cu privire la uciderea in masa a animalelor fara stapan, corelativ cu aplicarea consecventa a Legii nr.9/2008 si implementarea unei strategii nationale, conform Rezolutiei Parlamentului European din 4 iulie 2012, in parteneriat cu reprezentatii societatii civile.

In Romania, timp de 20 de ani, uciderea constanta a cainilor fara stapan s-a dovedit a fi o metoda ineficienta, care, desi la prima vedere ilogic, a condus la cresterea populatiei canine comunitare.

In Romania, uciderea cainilor a sustinut abuzul, barbaria, dar si coruptia.

In afara tarii, sub sloganul RED CARD FOR ROMANIA, mii de cetateni europeni au dat un cartonas rosu Romaniei in 25 de capitale si orase din Europa (Londra, Berlin, Bruxelles, Bonn, Berna, Koln, Viena, Milano,etc). Alte mii de cetateni si-au anuntat participarea la proteste care se desfasoara in continuare, zilnic, in fata ambasadelor/consulatelor Romaniei in Germania, Grecia, Polonia, Austria, Finlanda, Spania, Olanda, Bulgaria.

Imaginea Romaniei este deja cea a unei tari care pretinde ca vrea sa ajunga la civilizatie, dar o face prin metode barbare. Nu e inca prea tarziu ! Va cerem, doamnelor si domnilor judecator, sa mai aveti in vedere un lucru cand veti lua decizia pe care o intreaga tara, dar si Europa, o asteapta: dincolo de drepturile animalelor, recunoscute in tarile civilizate, drepturile omului se refera la siguranta cetateanului unui stat de a nu fi atacati de animale abandonate, dar, in egala masura si la dreptul acelorasi sau al celorlalti cetateni de a nu fi obligati sa traiasca, in propria tara, trauma unui masacru la care statul, ineficient, ii obliga sa devina partasi. Sunt cetateni in aceasta tara, adulti si copii, care nu pot concepe, nu pot trai asemenea orori. Si ei nu sunt putini, va asigur. Exista si solutii civilizate, e timpul ca cei care ne conduc sa le aplice ! Iar asta depinde acum de dvs !

Textul de mai sus imi apartine, argumentele apartin specialistilor in domeniu, iar mai jos aveti peste 300 de personalitati din Romania sau pur si simplu membri ai societatii civile care fac apel la Curtea Constitutionala a Romaniei sa ia o decizie corecta si europeana. Intr-o lume normala ea nu poate fi „solutia finala”.

Cu respect,

Cristina Topescu”

24/09/2013

Autor: autorul a ales ca aceasta informatie sa nu fie publica
Destinatar: CCR
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =