Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Cerem statului să susțină persoanele cu autism, pentru a deveni adulți independenți și activi în societ...
image

Petitie: "Cerem statului să susțină persoanele cu autism, pentru a deveni adulți independenți și activi în societate"

Facebook share

Domnule Prim Ministru al României,
Doamnă Ministru a Muncii, Familiei și Protecției Sociale,
Doamnă Ministru a Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului,
Domnule Ministru al Sănătății,
Domnule Ministru al Finanțelor Publice,

Incidenţa în rândul copiilor din România a tulburărilor din spectrul autismului (TSA) este din ce în ce mai alarmantă. Conform statisticilor internaţionale, 1 din 100 de copii poate fi afectat. Autismul este o tulburare neurobiologică severă, care afectează comunicarea, relaţionarea şi integrarea senzorială a individului. Fără intervenţie terapeutică, o persoană cu autism este condamnată să rămână izolată întreaga viaţa şi dependentă de sprijinul altei persoane.

Copiii cu autism învaţă mult mai greu decât copiii cu dezvoltare tipică, iar intervenţia educațională în cazul lor necesită o atenție particulară. Totodată, pentru a se integra mai bine social, copiii cu autism au nevoie de integrare şi participare la activităţi în şcoala de masă şi în comunitate. Toate aceste servicii se fac cu răbdare şi de către personal specializat, cu paşi mici şi măsurabili. Dar dacă acum 20 de ani se considera că autismul este o boală incurabilă, acum intervenţiile funcţionează şi din ce în ce mai mulţi copii cu autism au şansa de a fi integrați în școală, în muncă, în societate, având astfel șansa la o viaţă independentă și cât mai împlinită.

La un calcul sumar, fondurile pe care le-ar folosi România (ca de altfel orice stat din lume) pentru asistarea socială a unei persoane cu autism de-a lungul vieții (prin plata unui asistent/însoțitor personal și apoi a unui personal plătit într-un centru rezidențial pentru adulți cu handicap) sunt mult mai mari decât cele care ar fi folosite în primii săi ani de viață pentru servicii specializate și susținute prin care copilul ar putea avea cele mai mari șanse să devină un adult independent, cu un loc de muncă, deci un contribuabil, nu un asistat.

În acest moment, fondurile pentru intervenția pentru copiii cu autism sunt susținute în marea majoritate de părinți și apoi de organizații neguvernamentale, care fac eforturi imense de autosusținere din finanțări private și care nu reușesc să furnizeze servicii de calitate decât pentru puține cazuri.

Astfel, noi, organizațiile membre ale FEDRA - Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist cerem Guvernului României și ministerelor de resort pe problematica autismului:

• Implementarea unui proiect național de screening a cazurilor de copii de 0-6 ani cu tulburări din spectrul autismului (în acest moment România nu are o statistică oficială a cazurilor).

• Furnizarea și susținerea financiară a intervenției timpurii astfel încât cât mai mulți copii cu TSA să poată fi integrați în grădinițe și școli.

• Organizarea sistemului de învățământ astfel încât cât mai mulți copii și tineri cu autism să beneficieze de educație, cu sprijin specializat, la adevăratul lor potențial și cât mai mult alături de copii cu o dezvoltare tipică.

• Furnizarea și susținerea financiară a serviciilor personalizate, în funcție de vârstă și afectare, pentru persoanele cu autism de-a lungul vieții, având același obiect – transformarea lor din asistați social, în contribuabili și cetățeni cu drept de decizie și care să se poată autosusține.

FEDRA - Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist este prima federaţie de acest tip din România, care are ca membri în principal organizaţii de părinţi şi se doreşte a fi o voce puternică şi unitară a organizaţiilor de profil din România, având ca scop crearea şi păstrarea unui mediu adecvat pentru stimularea şi sprijinirea persoanelor cu TSA. Organizațiile membre FEDRA sunt: ANCAAR Craiova, ANCAAR Iaşi, ASPA Suceava, Autism Baia Mare, Autism Europa Bistrița, Autism Transilvania, Centrul Terapeutic Marea Neagră, Copiii de Cristal Brașov, Dincolo de Autism, Help Malin, Învingem Autismul, Romanian Angel Appeal și Univers Plus Piatra Neamţ.

Această petiție este un obiectiv al campaniei “Ajută un copil cu autism să meargă la școală!” inițiate de Asociația Învingem Autismul și Știrile Kanal D.

02/10/2012

Autor: autorul a ales ca aceasta informatie sa nu fie publica
Destinatar: Domnule Prim Ministru al României, Doamnă Ministru a Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Doamnă Ministru a Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Domnule Ministru al Sănătății, Domnule Ministru al Finanțelor Publice
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =