Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Fara POLITICA in Biserica!
image

Petitie: "Fara POLITICA in Biserica!"

Facebook share

Fără POLITICĂ în Biserică!

Am pornit această petiţie în urma unui reportaj şi a unei experienţe personale comune cu faptele prezentate în reportaj.

Reportajul şi experienţa mea le-am prezentat pe blog (http://atitudini.wordpress.com/fara-politica-in-biserica/).

Mai exact este vorba de pătrunderea tot mai profundă a politicii în biserică şi a bisericii în politică.

Petiţia de faţă se adresează unei jumătăţi de problemă: pătrunderea politicii în biserică.

Cât contează că din amvon/altar se predică pentru un candidat sau altul, pentru un partid sau altul? Enorm!

Gândiţi-vă că:
- pe de o parte sunt încălcate regulile bisericeşti şi perceptele credinţei ai cărei adepţi ne declarăm că suntem
- pe de alta practica se moşteneşte de la o guvernare la alta, iar o democraţie unde popa îţi spune cu cine să votezi numai democraţie nu se numeşte

Iar dacă din reportaj rezultă că astfel de practici sunt comune în Bucureşti, mă gândesc că în mediul rural sunt regulă.

Şi ca să nu se spună că doar dau din gură (sau din taste) şi nu vin cu soluţii, sau că vin cu soluţii dar nu mă implic în punerea lor în practică, uitaţi şi propunerea mea.

Am văzut că pe la toate bisericile sunt puse la intrare semne clasice de "fără telefoane mobile", "nu fotografiaţi", "îmbrăcăminte decentă" etc.

Aşa cum sunt puse aceste indicatoare la intrare, deşi se referă la reguli simple de comportament şi bun-simţ, de ce nu punem la intrarea în biserică şi un semn de felul acesta:Este la fel de evident că în biserică nu trebuie făcută politică, mai ales din amvon/altar. Cu toate astea se face şi se predică despre care candidat ar trebui preferat de enoriaşi.

Dacă popa tot e atât de convins de cauză, să-şi pună tricou cu siglă de partid şi, aşa cum umblă cu icoana din uşă în uşă, să umble şi cu pliantele partidului preferat (sau partidului care a dat mai mult).

Cât e în biserică, măcar cât e în biserică, să respecte ceea ce predică.

Sunt convins că un simplu semn "fără politică" nu poate face prea mult. Dar măcar e stresant să îl vezi zilnic şi să îl mai vadă şi enoriaşii. Şi poate fi un pas înainte. Oricum nu e unul înapoi.

Iar ca implicare directă şi pentru a arăta că sunt chiar convins de importanţa problemei, în afară de idee, design şi promovare, sunt dispus să acopăr costurile de producţie şi expediere a câte unui colant pentru fiecare biserică, indiferent câte biserici din România (sau biserici româneşti - pentru că oferta este valabilă şi pentru bisericile cu predică în limba română din străinătate) vor dori aşa ceva.

În momentul în care se vor strânge primele 25 de cereri voi începe expedierea colantelor.

Un colant nu va depăşi o jumătate de foaie de hârtie, deci se va încadra undeva în "standardele" unui astfel de semn.

De verificarea afişării semnului într-un loc vizibil la intrarea în biserică nu mă preocup. Am încredere în "Şefu". Ştiu popii la cine mă refer...

Lista e deschisă, cine se bagă?


P.S. Am aflat recent că astfel de petiţii s-ar încadra la prevederile articolului 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, aprobată, cu modificări şi completări, prin Legea nr.233/2002.
Ştiu că Biserica nu este o instituţie a statului. Dar popii se pare că nu ştiu sau nu ţin cont de asta. Aşa că semnaţi şi „aveţi credinţă”! :)

P.P.S. Petiţia de faţă există şi pe Facebook la adresa: http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.causes.com%2Fcauses%2F629682-fara-politica-in-biserica%3Ffrom%3Dcauses-share-facebook%26amp%253Brecruiter_id%3D138072603&h=CAQDqo9LRAQB09CxyOCOum_Z-D3M2ARgrxtXWkSKcC8G6uw

06/08/2011

Autor:  
Destinatar: Orice lăcaş de cult cu predica in limba română.
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =